Sakarya'ya 3 hidroelektrik santrali

Güncelleme Tarihi:

Sakaryaya 3 hidroelektrik santrali
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2009 11:10

Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi (ADASU) Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sakarya Nehri üzerinde kurmayı planladıkları 3 hidroelektrik santraliyle yılda 155 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretmeyi planladıklarını belirterek, “Bugüne kadar boşa akan Sakarya Nehri'nden elektrik enerjisi üreteceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Keleş, yaptığı açıklamada, elektrik enerjisinin hızla pahalı hale geldiğine dikkati çekerek, ADASU olarak şehrin içme suyunu sağlamak için 2008 yılında 54 milyon kilovat saatlik elektrik enerjisi tükettiklerini ve 11 milyon TL elektrik faturası ödediklerini kaydetti.

Şehre saniyede 200 metreküp su pompaladıklarını bildiren Keleş, nüfusa bağlı olarak 2018 yılında pompalanan su miktarının 500 metreküpe çıkacağını dile getirdi.

Su miktarının artmasıyla birlikte, harcanacak enerjinin yıllık 90 milyon kilovat saatin üzerine çıkacağını belirten Keleş, “2018 yılında ADASU'nun elektrik giderinin 25 milyon TL'yi bulacağı tahmin ediliyor. Bugün ADASU Enerji AŞ çatısı altında hayata geçireceğimiz, Sakarya Nehri'nden enerji elde etme projesi son derece önemli bir proje” dedi.

“3 PROJENİN MALİYETİ 75 MİLYON DOLAR CİVARINDA”

Projenin hayata geçmesiyle enerji kesintilerinde şehrin susuz kalmayacağını ifade eden Keleş şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Sakarya Nehri'nin Rüstemler, Sinanoğlu ve Pamukova bölgelerinde 3 ayrı nehir tipi hidroelektrik santrali kuracağız. Boşa akan suyu regülatörler vasıtasıyla elektrik enerjisine çevireceğiz. Regülatörlerin tanesi yaklaşık olarak 22 milyon avroya mal olacak. İlk olarak ağustos ayında ihalesini yapmayı planladığımız Rüstemler köyündeki 'ADASU Hidroelektrik Santrali' (HES) 2 yılda hizmete girecek. Daha sonra Sinanoğlu'nda 'Akım' ve Pamukova'da 'Ova' hidroelektrik santrallerini kuracağız. Rüstemler'de yapılacak ADASU HES, yılda 40 milyon kilovat saatlik elektrik enerjisi üretecek. Akım ve Ova regülatörlerinin devreye girmesiyle birlikte yılda toplam 155 milyon kilovat saatlik elektrik enerjisi üretilecek. Bu enerjinin bugünkü değeri, 20 ile 25 milyon TL arasındadır. Bu üretim Sakarya'nın yıllık tüketiminin binde 10'una denk geliyor. 3 projenin maliyeti 75 milyon dolar civarında.”

ADASU HES için İller Bankasına 30 milyon dolarlık kredi başvurusunda bulunduklarını kaydeden Keleş, “Kredi başvurumuz kabul edildi. Diğer projeler için ödenek bulmak için çalışmalarına devam ediyoruz. Sakarya'ya büyük bir yatırımın yanında, istihdam da yaratacak.”

“DEVLETE ENERJİ SATACAĞIZ”

ADASU'nun santrallerin devreye girmesiyle enerji sorunu kalmayacağını anlatan Keleş, “Bu yatırımlar yapılana kadar sıkıntı çekeceğiz. Ancak, bu yatırımlar şehrimizin geleceği açısından en iyi yatırımlardan biridir. Suya ve enerjiye yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır. Hem suyumuzu kontrol edeceğiz hem de bugüne kadar boşa akan Sakarya Nehri'nden elektrik enerjisi üreteceğiz. Birçok yatırımcının gözü bu projelerde” diye konuştu.

Haberin Devamı

Enerjinin sağlanmasının ardından regülatörlerde üretilen enerji fazlasını satacaklarını ve gelir elde edeceklerini kaydeden Keleş, “Devlete enerji satacağız. Elde edeceğimiz gelirlerle, hizmete yönelik altyapı yatırımlarını rahatlıkla yapabileceğiz” dedi.

“SAPANCA GÖLÜ”

Öte yandan, Sapanca Gölü'nün korunması için büyük çaba harcadıklarını dile getiren Keleş, sözlerini şöyle tamamladı:

“Gölün suyunun kirlenmesi durumunda şehir susuz kalabilir. Her ihtimali düşünmek zorundayız, bu amaçla yıllardır rafa kaldırılan Ballıkaya Barajı Projesi'ni hayata geçirdik. Bu baraj şehrin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak. Sapanca Gölü'nden su alınamadığı takdirde Ballıkaya Barajı su ihtiyacını karşılayabilecek. Ballıkaya Barajı, Sapanca Gölü'nü de rahatlatacak, gölden harcadığımız su miktarı barajın hizmete girmesiyle azalacak. Ballıkaya Barajı içme suyu alternatifimiz. Bunun yanında Akçay Deresi'nde de alternatif bir su kaynağı yaratacağız ve oraya da baraj kurmayı planlıyoruz. Biz içme suyu kaynaklarımızı çoğaltacak projeleri hızla hayata geçirmek için çalışıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!