Güncelleme Tarihi:
Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmümde Kararname 29 Ekim 2016 tarihinde Resmi Gazetede yayımladı. Yayımlanan kararların arasında araç sahiplerini ilgilendiren önemli maddeler yer alıyor. Çıkarılan kararname ile bundan sonra sürücüler araç plakalarında oynama yapamayacak. Araç ruhsatlarını ibraz edemeyen ve plakaları belirlenen alan dışına takan sürücülere 92 lira para cezası uygulanacak.
Ayrıca yönetmeliğe aykırı ölçülerde plaka takan, ön görülen sayıda plaka takmayan, plaka üzerinde oynama yaparak okunmasına engel olacak şekilde değişiklik yapan sürücülere ise 412 lira para cezası verilecek. Bu sürücülerin 7 gün içinde plakasını düzeltmesi istenecek. Bu süre içinde düzeltmeyen sürücülere 844 lira para cezası uygulanacak ve araçları plaka düzeltilene kadar trafikten men edilecek.
Aracını plakasız kullanan sürülere ise bin 698 lira ceza yazılacak. Plakalar takılıncaya kadar ise araç trafikten men edilecek.
“5 BİN LİRA PARA CEZASI VE 8 YILA KADAR HAPİS”
Araçları sahte plaka ile kullandıkları tespit edilen sürücülere ise 5 bin lira para cezası yazılacak. Sahta plaka kullanan sürücüler ‘Resmi Belgede Sahtecilik’ suçunu işlediklerinden dolayı 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Sahta plakayı kullanan kamu görevlileri ise 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası alacak.
TREYLER SEKTÖRÜ İÇİN DE ÖNEMLİ
Düzenlemenin önemine dikkat çeken Treyler Sanayiciler Derneği (TREDER) Hukuk Danışmanı Av. Serdar Akbulut şunları kaydetti: "Bu değişiklik ile şehirlerde bombalı terör eylemlerinin önüne geçilmesi amaçlanırken aynı karar treyler sektöründeki ikiz plaka kullanımı ve change işlemlerinin engellenmesini de sağlayacak. Eğer bir kişi ikiz plaka kullanıyor yahut araç şase numarasında oynama yaparak sahte belgelerle yeniden tescil sağlayarak sahte bir plaka kullanıyor ise idari para cezasının yanı sıra TCK 204. Maddesi gereğince de cezalandırılacaktır. Resmi Belgede Sahtecilik suçunun basit hali 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörmekte ise de bize kalırsa bu konuda yapılacak bir yargılamada maddenin 2. ve 3. Fıkrası devreye girecektir. Yani suçun nitelikli hali söz konusu olacaktır. Bu durumda da fail hakkında 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilebilecektir. Bilindiği gibi cezanın alt sınırının 2 yıldan fazla olması halinde sanık Hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükümlerinden faydalanamayacak ve cezası infaz edilecektir. Tabi yapılacak yargılamada fiilin dolandırıcılık amacıyla yapıldığının anlaşılması halinde ilgililer hakkında ayrıca TCK’nın 157 ve 158. Maddelerinden de ceza verileceğini de hatırlatmak gereklidir. ”