Güncelleme Tarihi:
AKILLI telefon veya tabletlerle beraber hayatımıza birkaç ürün daha girdi. Bunların başında kulaklık, şarj adaptörü ve kablolar geliyor. Ancak bu ürünler çok sık kullanıldığı için ya hemen bozuluyor ya da bir anda ortadan kayboluyor. Tüketiciler de yenisini almak için mağazaya gittiğinde kafası karışıyor. Mağazalara giden tüketicilerin önüne çıkan birçok seçenek akıllara hemen bir soru getiriyor. O da, ‘Hangisi gerçek, hangisi sahte.’
Piyasada tüketicilerin karşısına üç farklı seçenek sunuluyor. Bunlardan biri orijinal aksesuvarlar. Bu ürünler şirketlerin kendi mağazalarının yanı sıra teknoloji marketlerinde de satılıyor. Diğer bir seçenek markaların sertifika vererek ürettirdiği modeller. Bu modellerin, cihazlara herhangi bir olumsuz etki olmuyor. Bir diğer ise sahte aksesuvarlar. Bu ürünler, malzeme kalitesi bakımından orijinallerine göre oldukça düşük. Sahte ürünleri tercih edenlerin akıllı telefon ve cihazları çok daha kolay bir şekilde bozulurken, yangın çıkarma riski bile bulunuyor. Türkiye’de ise sahte ürünlerin kullanımı oldukça yoğun. Tahminlere göre Türkiye’de yıllık 8-10 milyon TL’lik ciroya ulaşmış bir sahte aksesuvar pazarı var. Bu pazarın dolaylı yoldan tüketiciye verdiği zarar ise kat kat üzerinde. Buradan yola çıkarak sahte ile orijinal ürünlerin arasındaki farkların nasıl anlaşılabileceğini işledik.
FİYATINI DEĞİL, GARANTİ BELGESİNİ SORUN
YERLİ aksesuvar üreticilerinden biri olan ttec markasının bağlı olduğu Tesan İletişim AŞ’nin Pazarlama Yöneticisi Ahmet Erdoğan’ın verdiği bilgiye göre sahte ile orijinal ürünlerin arasındaki farkın fiyattan anlaşılamayacağını ifade etti. Erdoğan, “Satan mağazalar, sertifikalı ve onaylı ürün alırken fiyata bakıyorlar. Ancak artık sahte ürünlerin fiyatları orijinal ve onaylı ürünlerle aynı seviyede satılıyor. Böylelikle satıcılar daha fazla kâr ediyor. Tüketici de anlamıyor. Aksesuvar alırken ilk sorulacak sorunun ‘garanti belgesi var mı’ olması gerekiyor” diye konuştu.
ŞARJ KABLOSU
Sahte ve sertifikasız şarj kabloları hem cihazları bozabiliyor hem de veri aktarımlarında kullanıcılara sorun çıkarıyor. Bu ürünleri tercih ederken şu noktalara dikkat edin:k Kablonun üzerinde üretici şirketin üretim yeri ve seri numarası bulunmalı.k Apple ürünlerinde, sertifikalı üreticilere verilen ‘MFI’ logosu yer alıyor. k Kablonun cihaz tarafından kullanılan ucu, orjinaline kıyasla uzun veya kısa olmamalı. Bunu orijinal kablo ile kıyaslayarak ölçebilirsiniz.k Adaptöre giren taraftaki metal pürüzsüz ve düzgün olmalı. Birleşme yerlerinde yükseklik farkı görülmemeli.k İç tarafta kalan temas kısımları altın kaplı olmalı.
ŞARJ ADAPTÖRÜ
Kabloda çok farklılık olmasa da her markanın kendine has şarj adaptörü bulunuyor. Sertifikasız şarj adaptörleri bataryaları bozabiliyor. Yangın riski bile oluşturabiliyor. Şarj adaptörü alırken mutlaka şunlara dikkat edin:k iPhone’larda priz uçlarının adaptörle birleştiği kısım açık gri, yazı ise bir ton daha açık gri renkte olmalı. Burada ‘Model A1400’ yazmalı.k Samsung markalı adaptörlerin üretim yeri Vietnam olarak belirtilmeli. Priz ucunda ufak bir çıkıntı olmalı. Adaptörün dışında ise yuvarlak hatlar olmalı.k Tüm akıllı telefon adaptörlerinin 1 amperlik akım şiddetine sahip olması gerekiyor. Bu ‘1A’ ibaresi ile gösteriliyor.
KULAKLIK
Özellikle kulaklıklarda uygun fiyatla satılan sahte modellerin sayısı oldukça fazla. Sahte kulaklık kullanımı kulakta duyma bozukluklarına yol açabiliyor. Gerçek kulaklık almak için dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde: k Kablonun yapısı üretici şirketlerin tercihine göre değişiyor. Ancak orijinal kulaklık modellerinde kullanılan malzeme yumuşak olmalı.k Ses açma ve kapatma kumandasındaki aralık mesafesi eşit olmalı. Sahte olanlarda ise bu mesafe farklı oluyor.k Diğer önemli bir gösterge ise renk. Orijinal modeller ile satın alacağınız kulaklığın üzerindeki renkleri kıyaslayın. Alacağınız kulaklıktaki renkler farklı ise satın almayın.