Güncelleme Tarihi:
Bilhassa yeni büyükşehir yasasıyla birlikte eskiden İl Özel İdare’nin işlettiği plajların belediye veya özel sektörün eline geçmesiyle plajlara giriş ücretlerinde artışlar yaşandı. Plajların pahalı olmasıyla ilgili olarak ilgili olarak Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu ise vatandaşların fişleriyle beraber bulundukları illerdeki kaymakamlıklara bağlı tüketici hakem heyetlerine başvurmaları durumunda ödedikleri sahil kullanım ücretini geri alabildiklerini söyledi.
'DENİZE GİRMEK HERKESİN HAKKI'
Anayasanın 43. maddesinin bu konuda açık olduğunu söyleyen Ağaoğlu, “Deniz, göl ve akarsular öncelikle kamu yararı kullanılarak gözetilmelidir. Bu hüküm Anayasa’nın 43. maddesinde son derece açık bir şekilde ifade ediliyor. Sahillerin kullanımından ücret alınması Anayasa’ya aykırı bir durumdur” diye konuştu. Ayrıca Ağaoğlu sahildeki tesisi işleten kurumun kamu kuruluşu bile olsa vatandaşın parasını geri alabildiğini söyledi. Öte yandan vatandaşlar sikayetvar.com platformu üzerinden plajların çok pahalı olduğu konusunda şikayetlerini dile getiriyorlar.
“Denize girmek herkesin hakkı ücret istenmemeli” diyen vatandaşların şikayetleri şöyle:
“Bu sene Bodrum'a gittik tatile 3 günlüğüne. Plaj halka aittir ama giremiyorsun. Bütün barlar plajı kontrol altına almış fahiş fiyatına. Plaja giriyorsun insanlar tatil yapmaya gidiyor diye kişi başı 25 lira plaj parası mı olur? Bir daha Bodrum'a hiç gitmem herhalde. Belediye ile nasıl anlaşılmış bilmiyorum ama bu kadar yüksek ücret olmaz. Hiçbir denetim yok demektir bu. Turistik yer diye mağdur edilmeye gitmeyeceğiz herhalde. Hiçbir esnafta ahlak kalmamış. Belediye denetimlerin artırsın. Bir de halk plajını büyütsün. Özel plajlardan ülkemin denizine giremiyorum.”
HALK PLAJINDA PARA ÖDENİYOR“
Adana’da halk plajına girişe belediye birkaç adam dikmiş ve bunlar her girenden kişi başı 2 TL para kesmekte (arabanın içindeki adamları da çekinmeden tek de sayıyorlar) ve bahçe belediyesinin fişini veriyorlar. Sahiller herkese açık alandır kimse para kesemez ve desem ki içeride şezlong var şemsiye var bunun ücreti deseler anlarım. Ne şezlong var ne de şemsiye. Halk plajına girerken para kesmektedirler. İlgililere duyurulur.”
SAHİLE YÜRÜMEK YASAKLANMIŞ
“Yanımda iki Koreli arkadaşımla beraber Kilyos'a gittim. Şu hafta sonu 10-15 TL olan plaja gittik. Sadece yüzeceğim ve kumda yatacağım için 10 liralık biletlerden aldık. Sonra onlar fikir değiştirip şezlong ve gölgelikli bölüme bilet aldılar. O sırada öğrendim ki sahilden de yürünemiyormuş. Her bağımsız bölümün başına adam dikmek yerine, sahili yürümemize kapatmışlar. Ben değiştirmek istemediğimi söylememe rağmen kapıdaki görevliler üstüme yürüdü ve zorla biletimi değiştirdiler. Yoksa onlarınkini de değiştirmemekle tehdit ettiler. İşine gelirse dediler. Siz benim sahilde yürüme hakkımı nasıl satarsınız? O plaja yürümeye, denize nasıl ücret koyarsınız? Şezlong gölgelik kiralayacaklarsa daha geri çekip kiralasınlar.”
PLAJLAR KİRAYA VERİLMİŞ
“Kilyos'ta şezlong ve şemsiye kullanmadan sadece kumsal ve denizden faydalanmak istiyorum. Ama bunu yapmak mümkün değil. Bildiğim kadarıyla plajlar kanunen halka açık olmak zorundadır. Sadece tesisler ve otopark için para alabilirsiniz. Sarıyer Belediyesi Kilyos sahillerini parselleyip işletmecilere kiraya vermiş. Vatandaşın denize ve kumsala erişebileceği geçiş noktaları yok. Bu konu mahkemeye intikal etmelidir.”
TÜM PLAJLAR İŞLETMELERE SATILMIŞ
“Yeni belediye başkanı geldi ve yaptığı ilk iş Turgutreis Belediye plajı ücretli oldu aynı şekilde bir sürü plaj işletmelere kiraya verdi. Başka belediyesi ise tam tersini yaptı her yer ücretsiz.”