Güncelleme Tarihi:
YAZ sezonu öncesi turizimde yaşanan yoğun rekabet Antalya’da bir çok otelin de el değiştirmesine ve kapanmasına neden oluyor. Son dönemlerde internetteki satılık 5 yıldızlı otel ilanları patlarken, sektör temsilcileri “Artık Antalya’ya yatırım yapmayın” çağrısında bulundu. Bölgedeki otel fiyatları 1 milyon dolar ile 200 milyon dolar arasında değişirken, sektördeki rekabetin bir çok yatırımcıyı zor durumda bıraktığı belirtiliyor.
LARA VE BELEK ÖNDE
Son dönemlerde el değiştirmeye başlayan oteller daha çok Antalya’nın Lara, Konyaaltı ve Belek bölgelerinde bulunuyor. Butik otellerin yoğunlukta olduğu satılık ilanlarında ise fiyatlar 1 milyon dolardan başlıyor. Otellerin fiyatları sahile yakınlığı bina yaşı ve sahip olduğu belgelere göre değişiyor. Antalya’da 5 yıldızlı otel sayısının ise son yıllarda hızla arttığı belirtiliyor.
REKABET ZORLUYOR
Otel yatırımlarının artık Anadolu’nun farklı illerine kayması gerektiğinin altını çizen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, “Yaz sezonu öncesi Antalya ve çevresinde bir çok otel el değiştiriyor. Herkes turizmi kârlı bir iş olarak görüyor. Antalya’ya gelen 11 milyona yakın yabancı da bu yatırımlarda etkili oluyor. Ancak her şey göründüğü gibi değil. Turizm sektöründe faaliyet göstermek kolay değil. Antalya yatırımlara doydu. Buradaki yoğun rekabet bir çok işadamını zorda bırakıyor. Borçlarını ödeyemiyorlar. Sonra da oteller satılıyor” dedi.
YATIRIMA DEVAM
Ulusoy, “Artık Antalya’ya otel yatırımı yapılmasın” diye konuştu. Ancak turizm sektörü, yılın 2 aylık döneminde; yenileme, yeni yatırım, modernizasyon gibi amaçlarla 75 adet proje için 6,3 milyon TL’lik yatırım teşviği aldı. Bu teşviklerin 5,2 milyon TL’si ile 60 adet yeni tesis yapılacak. 60 yeni tesiste 14 bin 84 adet yeni yatak devreye girecek. Bu yatakların yüzde 36,4’ü Antalya’da faaliyete geçecek.
Restoran ve gece kulübü yatırımı
TURİSTİK Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Başkanı Timur Bayındır da hem İstanbul hem de Antalya’da otel yapımının durdurulması gerektiğini söyledi. Artık gece kulüpleri ve restoran yatırımına önem verilmesi gerektiğini dile getiren Bayındır, “Eğer otel yapılacaksa Anadolu’ya yapılmalı. Turizm sadece otel açmakla olmaz. Turistik tesislere ihtiyaç var. Olan yatırımcıya oluyor. Rekabet yapacağım derken para kazanamıyor” dedi.
Antalya bitti, rota Anadolu
GEÇTİĞİMİZ günlerde yapılan Turizm Yatırımcıları Derneği’nin Genel Kurulu’na da Antalya’daki otel fazlalaığı damga vurmuştu. Son dönemlerde Antalya ve çevresinde yapılan otellere dikkat çeken Güral Porselen Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Güral, “Bu ilde bir süre otel yapımının durdurulması gerek. Hükümetin bu konuda karar alması lazım. Türkiye’de sadece Antalya varmış gibi hareket ediliyor. Oysa hemen yanı başında Alanya ile Mersin arasında mükemmel koylar var. Buralara hiç yatırım yapılmıyor. Herkes Antalya’da yatırım yapmak için uğraşıyor” diye konuştu.