Güncelleme Tarihi:
Referans gazetesinden Ufuk Korcan'ın imzasıyla yer alan habere göre, Turkcell Süper Lig'de gösterdikleri performanla taraftarını bir türlü mutlu edemeyen Türkiye'nin 4 büyük futbol kulübü borsada son yaşanan dalgalanmada yatırımcısına kalkan oldu. Global piyasalarda, 27 Şubat'ta Çin borsasında yaşanan yüzde 8,84'lük sert düşüşün fitili ateşlediği, Japon yenindeki yükseliş ve ABD'de mortgage kredilerine yönelik batık korkusuyla hızlanan dalgalanma İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) da birçok hisse senedi vurdu. Ancak Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor'un hisselerine yatırım yapanlar bu dalgalanmadan neredeyse hasarsız çıktı. Türkiye'nin dört büyük futbol kulubünden biri olan ve Turkcell Süper Lig'in ikinci yarısında aldığı puanlarla ikinci sıraya yükselen Beşiktaş'ın hisseleri ise global dalgalanmada yatırımcısını tam anlamıyla hüsrana uğrattı. Yabancı yatırımcıların yüksek temettü verimi nedeniyle tercih ettiği Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor hisseleri ise piyasalardaki son depremin başladığı 27 Şubat'tan bu yana yüzde 5'in üzerine varan oranlada prim yaptı. Yabancı yatırımcıların borsadaki hisselerin büyük bölümüne sahip olması ve dalgalanmada satışa geçmemesi futbol kulüplerinin hisselerinde bir düşüş yaşanmasının önüne geçti ve dalgalanma sırasında İMKB Spor Endeksi'nde ise yüzde 1,03'lük artışa neden oldu.
BJK'DAKİ KAYIP YÜZDE 8,3
İMKB-100 Endeksi'nin yüzde 4,38 değer kaybettiği 26 Şubat-16 Mart tarihleri arasında lider Fenerbahçe'nin borsadaki hisselerine yatırım yapanlar zarar etmek bir yana yüzde 5,07 getiri elde etti. Sözkonusu tarihler arasında Trabzonspor hisseleri yüzde 1,4 değer kazanırken Galatasaray hisselerinde ise kayıp gerçekleşmedi. Beşiktaş hisseleri ise 26 Şubat-16 Mart tarihleri arasında endeksin de üzerinde bir kayıp yaşayarak yatırımcısına yüzde 8,33 zarar ettirdi. Bunda borsada işlem gören spor kulüpleri arasında giderleri içinde bulunduran Beşiktaş'ın farklı bir yapıya sahip olmasının etkili olduğu söyleniyor.
Galatasaray Sportif'in sadece gelirlerden oluşan yapısı, Fenerbahçe'nin yüksek temettü garantisi vermesi ve Trabzon'un hem Cimbom,hem de Fener'in karışımı bir yapıda bulunması bu şirket hisselerinde düşüşlerin sınırlı olmasına neden oldu. Bu yapıları nedeniyle Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor hisseleri yabancı yatırımcıların gözdesi haline geldi ve borsa düşerken de yabancılar alıma devam etti.
YABANCI İLGİSİ SÜRÜYOR
Alman devi Deutsche Bank son yaptığı alımlarla Fenerbahçe'nin yüzde 10,02, Trabzonspor'un ise yüzde 10,13'üne sahip olduğunu açıkladı. Deutsche Bank, Fenerbahçe'nin halka açık kısmının yüzde 66,8'ini, Trabzonspor'un ise yüzde 40,52'sini elinde bulunduruyor. Son fiyatlar itibariyle Deutsche Bank'ın Fenerbahçe'de 40.7, Trabzonspor'da ise yaklaşık 7.8 milyon dolarlık yatırımı var. Piyasa değeri 406.5 milyon dolar olan Fenerbahçe, Şubat 2004'te sermayesinin yüzde 15'ini 200 milyon dolarlık şirket değer üzerinden halka açmıştı. Trabzonspor ise Nisan 2005'teki halka arzda, sermayesinin yüzde 25'ini 98.2 milyon dolarlık şirket değeri üzerinden halka arz etmişti.
Halka açık olan Galatasaray Sportif'in, Futbol A.Ş.'yi devralmasına karşı çıkan ve bu nedenle de yatırımcının zarara uğratıldığını ileri sürerek klüp başkanı Özhan Canaydın ve yöneticiler hakkında dolandırıcılık davası açan QVT fonu, buna rağmen, hissedeki alımlarını ara vermeden sürdürüyor. QVT son yaptığı açıklamada Galatasaray'ın sermayesinin yüzde 18,16'sına sahip olduğu bildirdi. QVT, halka açıklık oranı yüzde 37,05 olan Galatasarayda, borsada işlem gören hisselerin yüzde 49,01'ine sahip bulunuyor. QVT'nin Cimbom'daki yatırımının tutarı ise 21.1 milyon dolara ulaştı.
ÇIKIŞTA DA HAREKETLENMEDİ
Futbol kulübü hisseleri her ne kadar son dalgalanmada yatırımcısına para kaybettirmese de borsadaki yükseliş dönemlerinde de endeksin gerisinde performans sergiliyor. Bunun son örneği ise 10 Ocak-26 Şubat tarihleri arasında yaşanan "mini ralli"de de görüldü. Endeksin yüzde 19,4 değer kazandığı sözkonusu dönemde borsadaki 4 futbol kulübü arasında en fazla getiri yüzde 14,29'la Galatasaray hisselerinde gerçekleşti. 10 Ocak-26 Şubat tarihleri arasında Fenerbahçe hisseleri yüzde 0,93, Trabzonspor hisseleri yüzde 3,88 yükseldi. Son dalgalanmada en fazla değer kaybının yaşandığı Beşiktaş, borsanın yüzde 19,4 gibi yüksek bir tırmanış yaşadığı dönemde dahi yatırımcısına yüzde 2,26 kaybettirdi.