Sağlıkta ek ödeme arttırıldı

Güncelleme Tarihi:

Sağlıkta ek ödeme arttırıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2022 07:004dk okuma

Sağlık çalışanlarının özlük haklarını iyileştiren yasanın ardından ek ödemeleri de arttırıldı. Düzenlemeyle, hekim dışı personelin döner sermayeden aldığı pay yükselecek. Uzman hekimlerin tabandan 9 bin liralık ek ödeme almasının önü açılarak en düşük uzmanın maaşı 27 bin liraya çıkacak. Salgın hastalık, kaza veya saldırı nedeniyle kullanılan izin süreleri çalışılmış gün kabul edilecek.

Haberin Devamı

SAĞLIK çalışanlarının beklediği “Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yürürlüğe 23 Haziran’da giren yasayla, çalışan ve emekli hekimlerin mali ve özlük haklarında iyileştirmeler yapılmıştı. Bu kapsamda sağlık personelinin ek ödemeleri de artırıldı. Hekim dışı personelin döner sermayeden aldığı pay yükseltildi. Doktor ve diş hekimlerinin sabit ek ödemelerinin merkezi yönetim bütçesinden karşılanması sağlandı. En düşük uzman doktor maaşı 18 bin lira iken performans ücreti alamayan uzman hekimlerin maaşına tabandan yaklaşık 9 bin lira ek ödeme yapılmış olacak. Böylece en düşük uzman hekim maaşı 27 bin liraya yükselecek. İşte beklenen yönetmelik ve ayrıntıları:

SALDIRIYA UĞRAMA

Ek ödeme, personele sağlık tesisine fiilen katkı sağladığı sürece verilebilir. Resmi tatil günleri, idari ve nöbet izinleri, yılda 7 günü geçmeyen kısa süreli hastalık rapor süreleri, hakem hastane tarafından onaylanan heyet rapor süreleri, yılda en fazla iki defa görevlendirme suretiyle kendi alanı ile ilgili yurtiçi kongre, konferans, seminer ve sempozyum gibi etkinliklere katılan personelin bir yılda toplam 10 günü geçmeyen süreleri, görevi sırasında veya görevinden dolayı bakanlıkça ilan edilmiş bulaşıcı ve salgın hastalığa yakalanan, kazaya, yaralanmaya veya saldırıya uğrayanların bu durumlarını sağlık raporuyla belgelendirmesi halinde kullandıkları hastalık izin süreleri, çalışılmış gün olarak kabul edilir.

Haberin Devamı

TIBBİ İŞLEMLERİN İNCELENMESİ

Personelin yaptığı işe ilişkin bilgi ve yeteneği, işini düzenli ve kaliteli yapabilme, bağımsız iş yapabilme ve inisiyatif kullanabilme, verilen işi organize edebilme becerisi, kendini geliştirme gayreti, amir ve çalışma arkadaşlarına karşı tutum ve davranışları, hizmet sunduğu kesime karşı tutum ve davranışları, birim tarafından yapılan işlerin geliştirilmesine katkısı, işin güçlüğü ve riski gibi faktörler dikkate alınarak, çalışan personel sayısının yüzde 5’ini geçmemek kaydıyla bağlı bulunduğu ilgili yöneticinin gerekçeli teklifinin yazılı olarak belgelenmesi ve başhekimin onayı ile belirlenen personele, o dönem için sağlık tesisi puan ortalamasının yüzde 20’sine kadar ek puan verilebilir.

Haberin Devamı

NORMAL DOĞUMU TEŞVİK

Kadın doğum uzmanları ve asistanları ile ebelere normal doğumu teşvik amacıyla, sağlık tesisi puan ortalamasına kadar normal doğum teşvik ek puanı verilebilir. Normal doğum teşvikine yönelik çalışmaların usul ve esasları Bakanlıkça belirlenir. Mesai dışı çalışmada resmi tatil günleri ve nöbet izninde olduğu günler hariç olmak üzere, ilgili personelin mesai dışı ödemeye esas puanı, aynı güne ait mesai içi puanı aşamaz, aşan puanı mesai içi puanı olarak değerlendirilir. Bakanlıkça belirlenen aylık mesai içi asgari puana ulaşamayan tabiplerin mesai dışındaki çalışmaları mesai içi çalışma olarak kabul edilir ve bu puanları mesai içi puana eklenerek hesaplanır. Sağlık tesisindeki ihtiyaç göz önüne alınarak başhekimlikçe sağlık tesisi, klinik, branş bazında ayrı ayrı mesai dışı çalışma yaptırılabilir.”

Haberin Devamı

KOCA: KİTAP GİBİ YÖNETMELİK

SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca, sağlık çalışanlarının özlük haklarında iyileştirmeyi öngören yönetmelikle ilgili önceki akşam peş peşe sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulundu. Bakan Koca’nın Twitter’dan yaptığı 5 paylaşım şöyle: “CARPE DIEM. Beklediğin anı yaşa. Yönetmeliğin yayınına az kaldı. Resmi Gazete’nin sağlık çalışanlarının beklentisini bu kadar iyi ifade eden bir başka sayısı belki de olmamıştı. Sizden önce okuyanlar böyle diyor. Bir gün bir yönetmelik okuduk. Türkiye’de doktor olmanın anlamı değişti. İleride böyle denecek. Sağlık Personeline Döner Sermaye Ek Ödemesi Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlandı. “Yönetmelik dili” hepimiz için açık olmayabilir. Günlük hayata tercüme her ayın 15’inde yapılacak. Hayırlı olsun. Kitap gibi sağlam yönetmelik! Tıkla oku...”

Haberin Devamı

TÜRK SAĞLIK-SEN: REVİZE EDİLMELİ

TÜRK Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, ek ödemede taban bir ödemenin belirlenmesinin olumlu bir düzenleme olduğunu belirterek şunları söyledi: “Taban ödemelerin meslek mensuplarına göre 250 liradan 10 bin liraya kadar çok geniş bir aralıkta olduğu görülüyor. Özellikle hemşire, ebe, sağlık memuru, sağlık teknikeri gibi sağlık hizmetleri sınıfında görev yapan arkadaşlarımızın ve THS Teknik Hizmetler Sınıfı , GİH Genel İdari Hizmetler, YİS Yardımcı Hizmetler gibi sınıflarda görevli olarak bakanlığa bağlı sağlık kurumlarında görev yapan personel için belirlenen taban ödeme ücretlerinin 800-300 lira arasında olduğu görülüyor. Sağlık Bakanlığı personelinin yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan personel için belirlenen taban ödemelerin hem hakkaniyet açısından sorunlu hem de günümüz şartları açısından oldukça düşük bir rakam olarak belirlendiği görülüyor. Belli bir fayda sağlama yerine sadece taban ücretleri olsun diye belirlenen bu rakamların mutlak suretle revize edilmesine ihtiyaç vardır.”

BAKMADAN GEÇME!