Sağlık turizmini ‘uçuracak’ işbirliği

Güncelleme Tarihi:

Sağlık turizmini ‘uçuracak’ işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2022 07:00

Türk Hava Yolları (THY) ve Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Türkiye’ye tedavi için gelenlere yönelik sağlık turizmini geliştirmek için bir işbirliğine imza attı. Türk Hava Yolları, 700’den fazla HİB üyesi sağlık sektörü kuruluşuna destek sunacak.

Haberin Devamı

Pandemiye rağmen Türkiye’de sağlık turizminden elde edilen gelirin arttığını belirten HİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Sağlık Hizmetleri Sektör Komitesi Başkanı Prof. Dr. Orhan Gazi Yiğitbaşı, işbirliği toplantısında şu bilgileri verdi: “Bugün, küresel sağlık hizmeti ihracatı pazarının büyüklüğü yaklaşık 100 milyar dolar civarında. Pandemi sonrasında normalleştiğimiz ilk yıl olan 2021 yılında, sağlık hizmeti alma amacıyla ülkemizi ziyaret eden 643 bin hasta var. Buradan elde edilen gelirimiz ise 1.6 milyar dolar tutarında. 2022 yılı ilk yarısında ise bu gelirin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artış gösterdiğini ülkemiz adına memnuniyetle gözlemlemekteyiz.”

2023 YILINDA 1.5 MİLYON HASTA

Sektörün hedefleri konusunda bilgi veren Yiğitbaşı, “2022 yılını 1 milyon yasta ve 2.5 milyar dolar gelir, 2023 yılını ise 1.5 milyon hasta ve 5 milyar dolar gelir hedeflemekteyiz. Sektörün önemli problemlerinden biri olan hasta ve refakatçisinin vize sorununu Dış İşleri Bakanlığı ile birlikte yine birlik içinde çözümledik. Bu kapsamda 472 hastanın 48 saat içinde sağlık vizesi alması sağlandı. Ticaret Bakanlığımızın liderliğinde Türkiye’nin, dünyada en iyi sağlık hizmeti destinasyonu olduğuna dair tanıtımların yapılması ve kurumsal altyapının geliştirilmesi için bizzat Ticaret Bakanımız Sn. Mehmet Muş’un destekleri ile “Heal in Türkiye” isimli portalın çalışmaları başlatıldı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

2022 HEDEFİ 2.5 MİLYAR DOLAR

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat ise şu bilgileri paylaştı: “TÜİK kayıtlarına göre sağlık amaçlı ülkemizi ziyaret eden turistlerden elde edilen gelirimizin 2021 yılı itibarıyla 1 milyar dolar tutarında olduğu, 2022 yılı birinci çeyrekte ise bu gelirin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 68 artışla 332 bin 212 dolar seviyesine çıktığı görülmektedir. Sektör temsilcilerinin de bildiği üzere, sağlık hizmeti ihracatından elde edilen gelir 1 milyar doların çok üzerinde. Bu çerçevede, 2021 yılındaki sağlık hizmeti ihracatı gelirlerimizin 1.6 milyar dolar olduğu, 2022 yılında ise yaklaşık 2.5 milyar dolarlık bir sağlık hizmeti ihracatı gelirimizin olacağı tahmin edilmektedir. Bu işbirliği ile amacımız, kayda alınan sağlık amaçlı gelen yabancıların ülkemize rahat ulaşımını ve sağlık ihracatımıza katkı sunmaları sağlamak.” Sağlık sektörünün artık sadece Avrupa ve Ortadoğu gibi yakın coğrafyaların değil, tüm dünyadan sağlık turistlerinin ilgi odağında olduğunu dile getiren Bolat, “Sağladığı yüksek kaliteli ve uygun fiyatlı tedavi ile Türkiye, küresel sağlık alanındaki yıldızını giderek daha da parlatıyor. Ağırladığımız sağlık turistlerimiz sağlıklarına kavuşarak ayrıldıkları ülkemizin adeta fahri temsilcileri olarak sektörümüzün tanıtımına büyük katkı sağlıyorlar” şeklinde konuştu. 

Haberin Devamı

Sağlık turizmini ‘uçuracak’ işbirliği

EN ÇOK GELİR HANGİ BRANŞTAN?

Türkiye’yi sağlık hizmeti için seçen hastaların yüzde 4’ü genel cerrahi ve organ nakli için geliyor. Türkiye’nin birçok ülkeye göre organ nakli başarısı oldukça yüksek. Sağlık turizmi gelirlerinin yüzde 14’ü de bu branştan sağlanıyor. Saç ekimi ve plastik cerrahi ise hasta sayısı yüksek olmasına rağmen gelirlerin sadece yüzde 3’ünü oluşturuyor. Branşların toplam gelirdeki payı şöyle: 

- Genel cerrahi ve organ nakli %14

- Hematoloji %9

- Ortopedi ve travmatoloji %9

- Çocuk hematolojisi ve onkolojisi %9

- Beyin ve sinir cerrahisi %5

- Tıbbi onkoloji %5

- Saç ekimi ve plastik cerrahi %3

BAKMADAN GEÇME!