Güncelleme Tarihi:
Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak, son 6 ayda Türkiye'nin fizik tedavi ve rehabilitasyon konusunda dünyanın yükselen yıldızı haline geldiğini belirterek, sağlık turizmindeki hedeflerinin 2017 yılında 7 milyar dolar olduğunu söyledi.
Çakmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık turizminde her geçen yıl hedef kitlenin genişlediğini, tedavi alan hastaların memnuniyet seviyesinin yükseldiğini ve bunun yeni misafirler için referans olduğunu anlattı.
Türkiye'ye Avrupa'dan gelen turist sayısının düşmesine karşın, turizm gelirlerinde geçen yıl artış kaydedilen tek harcama türünün "sağlık" olduğuna dikkati çeken Çakmak, en yoğun talebi Orta Doğu ülkeleri, Türk cumhuriyetleri ve Afrika'dan aldıklarını aktardı.
"Avrupa'dan turist kaybımızı Orta Doğu ve Afrika ülkeleriyle kapattık" ifadesini kullanan Çakmak, şunları kaydetti:
"Turizm sektöründe ilk 2 ayı tamamladık. Diğer turizm alanlarında düşüş olmasına rağmen bizde yükselme devam ediyor. Hatta ilk iki ay rakamları yüzümüzü güldürdü diyebiliriz. 2016 yılına göre sağlık turizminde ağırladığımız turist sayısının ocak ve şubatta yüzde 7 civarında artış gösterdiğini düşünüyoruz."
"IRAK VE LİBYA BAŞTA GELİYOR"
Tüm dünyada gerçekleştirdikleri "sağlık turizmi" tanıtım çalışmalarının sonuç verdiğini dile getiren Çakmak, iyileşmek için Türkiye'yi tercih edenlerin arasında Irak ve Libya vatandaşlarının başta geldiği bilgisini verdi.
Nijerya, Kenya, Tanzanya, Etiyopya'dan da yoğun talep almaya başladıklarını vurgulayan Çakmak, "Ortopedi, kardiyoloji alanında hizmet almak isteyenler oluyor. Ayrıca son dönemde yeni merkezlerin açılması ile pediatrik onkoloji, kemik iliği transplantasyonu konusunda da Türkiye daha çok tercih ediliyor. Yeni merkezlerin açılması, yatak kapasitesinin artışı ile kemik iliği transplantasyonu da yaygın şekilde gerçekleştiriliyor." dedi.
SAĞLIK TURİZMİ DAHA ÇOK KAZANDIRIYOR
Yaz turizmi için Türkiye'yi seçen bir yabancının yaklaşık 650-750 dolar döviz bıraktığını kaydeden Çakmak, sağlık turizminde bu rakamın yaklaşık 10 katına çıktığını dile getirdi.
Şifa bulmak için gelenlerin daha uzun süre konakladığını, termal su ile iyileşmek isteyenlerin en az 3 hafta Türkiye'de kaldığını anlatan Çakmak, "Fizik tedavi ve rehabilitasyon için termal merkezlere gelen turistler 6 bin dolar ödüyor." şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE DÜNYA 3'ÜNCÜSÜ"
Japonya ve Amerika'dan sonra Türkiye'nin fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetinde dünya 3'üncüsü olduğuna işaret eden Çakmak, şöyle konuştu:
"Son 6 ayda Türkiye fizik tedavi ve rehabilitasyon konusunda dünyanın yükselen yıldızı haline geldi. Turistler özellikle Denizli bölgesini tercih ediyor, 60-70 ülkeden talep alıyoruz. Türkiye'nin sağlık turizminde 2017 yılı hedefi 7 milyar dolar, 2023'te ise 20 milyar dolar. Termal kür merkezlerinin toplamdaki payı da 15 milyar dolar olacak."
YUNANİSTAN İLE İŞ BİRLİĞİ HAZIRLIĞI
Turizmde ölü sezon olan ekim ile mart arasındaki dönemi canlandırmak için Yunanistan ile iş birliği yapmaya hazırlandıklarını anlatan Emin Çakmak, bu çerçevede Avrupa'da yaşayan 55 yaş üstü 125 milyon insanı hedeflediklerini söyledi.
Geriatri turizmi kapsamında Avrupa ülkelerinden gelen turistleri kış aylarında Türkiye ve Yunanistan'da ağırlamayı amaçladıklarını belirten Çakmak, Yunanistan Sağlık Turizmi Konfederasyonu ile Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi arasında yapılan anlaşmanın bürokratik çalışmaların ardından hayata geçirileceğini söyledi.
Proje kapsamında hem Türkiye hem de Yunanistan'ın Avrupa'da ortak destinasyon olarak tanıtılacağını ifade eden Çakmak, anlaşmaya göre turistlerin 3 ay Türkiye'de 3 ay da Yunanistan'da kalacağını da sözlerine ekledi.