Güncelleme Tarihi:
GENEL Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanlara, sağlık hizmetlerinden yararlanma fırsatı doğdu. GSS borçlusu vatandaşlar bugünden itibaren gelir testine başvurarak, sonuca göre ya Sağlık Sigortası primi ödeyerek ya da devlet tarafından primleri ödenerek sağlık hizmeti alabilecek. 2012’de uygulamaya giren GSS kapsamında gelir testine gitmediği için yüksek prim borcu biriken vatandaşlar, devletin sağlık hizmetlerinden de yararlanamıyor. Borçlu vatandaşlar bugün itibariyle 4 ay süreyle gelir testine başvurarak, ödemeleri gereken prim tutarını öğrenebilecekler. Borçlular gelir testi başvurusunu, 2 Ocak 2017 tarihine kadar bulundukları yerlerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapacak.
GELİRE GÖRE
Vatandaşların gelir durumlarına göre belirlenecek tutarlar üzerinden borçları hesaplanacak. Aylık hane geliri 549 liranın altında olan kişilerin sağlık sigortası primini devlet ödeyecek. Geliri 549 lira ile bin 647 lira arasında olanlar aylık 65.9 lira; bin 647 ila 3 bin 294 lira arasında olanların 197.6 lira prim ödemesi gerekecek. Geliri 3 bin 294 liranın üzerinde olanların aylık primi ise 395 lira.
12 AYDA ÖDEME
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu dün yaptığı yazılı açıklamada, “GSS prim borçlarının sadece ana paralarını 12 ay eşit taksitle ödenmesinin imkanını açıyoruz. Gecikme cezası ve gecikme zammını siliyoruz. Birinci taksiti ödediğinden itibaren her türlü sağlık hizmetinden faydalanabilecekler. Bu konuda gelir testi için 1 Eylül’den itibaren 4 ay fırsat veriyoruz ve bu 4 aylık fırsatın sonucunda gelir testi yaptırabilme imkanı ve 5’inci ayda da tekrar bu gelir testi ile beraber müracaat edebilme imkanını sağlıyoruz. Bu 4 ay içerisinde hem gelir testi yapıp hem müracaat edebilme imkanı da var. Ödemesi ise 5’inci ayın sonunda başlıyor” dedi.
GELİR TESTİNİ KİMLER YAPTIRACAK
HERHANGİ bir işte çalışmayan ve sigortalı olmamakla birlikte kendisine bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayanlar, hiçbir sosyal güvenlik kurumundan gelir veya aylık almayanlar veya bunların bakmakla yükümlüsü olmayanlar, genel sağlık sigortasının kapsamında bulunmayanlar, üniversiteye gidiyorsa 25, liseye gidiyorsa 20 yaşını, okula gitmiyorsa 18 yaşını geçen kişiler çalışmaya başlamamışlarsa gelir testi yaptırmak zorundalar. Çalışma Bakanlığı verilerine göre halen 5 milyon 900 bin kişinin yaklaşık 10 milyar 300 milyon lira tutarında Genel Sağlık Sigortası prim borcu bulunuyor.