Sağlık Bakanı’ndan Anayasa Mahkemesi’ne ‘Tam Gün’ isyanı

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Bakanı’ndan Anayasa Mahkemesi’ne ‘Tam Gün’ isyanı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2010 00:00

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasası’nın bazı maddelerini iptal eden Anayasa Mahkemesi’nin 3 aydır gerekçe yazıp da kendilerine bildirmediğinden yakınarak, “Yargı görevini yapsın” dedi. Akdağ, “Bir ambulans çağırsanız, iki dakika gecikse hepiniz ayağa kalkıyorsunuz. Ama, doğrudan halkın sağlığıyla ilgili Tam Gün Yasası’nın bazı maddelerini iptal eden Anayasa Mahkemesi 3 aydır gerekçe yazıp da bize bildirmiyor” diye konuştu.

“Tam Gün Yasası, Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde, kamuda çalışan doktorların, aynı anda serbest çalışmasını engelliyor” diyen Akdağ, geciken adalete isyanını şöyle dile getirdi: “CHP, yasanın bazı maddelerini Anayasa Mahkemesi’ne götürdü. Mahkeme, 4 maddeyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Danıştay da henüz gerekçe yokken yürütme durdurma kararlarına yorum yazdı. Şimdi konu muğlak. Yürütmeyi durdurma vermişseniz eğer, zaten inceleyip de vermişsiniz demektir. Bunun gerekçesini yazmak, neden bu kadar zaman alıyor, anlamıyorum.”

Merakla bekliyorum

Mahkeme, kamu görevlisi, devlet memuru olan doktorların serbest çalışmasına nasıl bir gerekçe yazılacağını merakla beklediğini belirten Akdağ, şunları söyledi: “Bu iptalin anlamı, doktorlar serbest çalışabilecekse, bütün memurların da dışarıda çalışabileceğidir. Anayasa Mahkemesi, doktorları diğer memurlardan, hangi gerekçeyle ayırabilecek? Tabii ki biz gerekçeye bakarak yeni düzenlemeler yapacağız. Az sayıda doktorun muayenehane ısrarı var. Anayasa Mahkemesi ve Danıştay da bu ısrara bir anlamda prim vermiş oldu. Demek çok etkililer.”

Akdağ, “Varsayın siz kamuda bir yöneticisiniz, hakkınızda dava açıldı. Aradan, bir, üç, altı ay, hatta 2-3 yıl geçiyor, dava bir türlü sonuçlandırılmıyor. Siz de potansiyel suçlusunuz. Olur mu böyle birşey” derken, şunları dile getirdi: “Türkiye’de bundan şikayet etmeyen kimse yok. Ben hiç Ergenekon davası falan ayırmıyorum. Adalet hızlı tahakkuk etmeli. Bütün mahkemeler bunu vazife bilmeli. Ben, adalet mekanizması hakkında çok geniş yorum yapmaya kendimde hak görmem. Resme bakarım. Gördüğüm resim, adalet gecikiyor.”

Akdağ’ın verdiği bilgiye göre, üniversite hastanelerinde özel muayene-ameliyat Şubat 2011’den itibaren yok.

Tam gün oranı yüzde 92’yi buldu

SAĞLIK Bakanlığı’na iptal kararının eylülde verildiğini hatırlatan Recep Akdağı, “O tarihlerde bizde tam gün çalışan hekim oranı yüzde 88’di. İptalle, yasanın zedelenmesine rağmen, tam gün çalışan hekim sayısı arttı. Bugün bu oran yüzde 92 düzeyinde. Demek ki, yaptığımız düzenleme hayatın pratiğine, ihtiyaçlara uygun” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!