Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE ekonomisinin lokomotifi otomotiv sektörü, Bursa’daki iş bırakma eylemleri için ‘sağduyu’ çağrısı yaptı. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD), Bursa’da iş bırakma eyleminin 5’inci gününde yapılan yazılı açıklamada, “Tüm çalışanlarımızı sağduyu ile davranmaya, işlerine, sanayimize ve ülkemiz menfaatlerine sahip çıkmaya ve yasal olmayan eylemleri derhal durdurmaya çağırıyoruz” denildi. Dernek üyesi otomotiv fabrikaları ile ana sanayiye parça tedarik eden bazı yan sanayi şirketlerinde başlatılan işyerini terk etmeme ve topluca iş bırakma eylemlerinin başta sanayinin temel taşı çalışanlara, ailelerine ve otomotiv sanayine zarar verdiği belirtilen açıklamada şunlar yer aldı:
ZOR DURUMDA KALDIK
“Bilindiği üzere Otomotiv Sanayini bağlayan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi 2014 senesinin ikinci yarısında otomotiv sanayinde faaliyet gösteren sendikalarla 31.08.2017’ye kadar yasal prosedürler çerçevesinde geçerliliğini koruyacak şekilde imzalanmıştır. Bu çerçevede, 3 yıllık bir süre için geçerli olan ve bağlayıcılığı bulunan Grup Toplu İş Sözleşmesi yürürlükte iken, başlatılan eylemler haksız ve yasa dışıdır. Eylemler sebebiyle, ihracat ve Ar-Ge lideri otomotivde sanayimiz üretimi durdurmak zorunda kalmış, taahhüt ettiği siparişleri karşılayamaz duruma gelmiş ve uluslararası pazarlarda zor durumda kalmıştır.
Takdir edileceği üzere mevcut eylemlerin sürmesi durumunda, sanayimiz çok zor bir durumda kalacak, pazar ve sipariş kayıpları sebebiyle faaliyetlerinde azalma, dolayısıyla istihdam kaybı kaçınılmaz olacaktır. Bu durum ayrıca ülkemizde yeni yatırım düşünen mevcut ve potansiyel uluslararası yatırımcıları bu kararlarını yeniden düşünmeye yöneltecektir. Halen otomotiv sanayi şirketlerimizde devam eden eylemlerin bir an önce bitirilmesi, çalışma huzuru ve barışının derhal sağlanması ve üretimin başlaması başta ülkemiz olmak üzere tüm tarafların menfaatine hizmet edecektir.”
Yeni yatırım gelmez, mevcutlar küçülür
TAŞIT Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu ise işçi hareketlerinin sektördeki tüm paydaşlarda ciddi endişe yarattığını belirterek, “Üretimi durdurma girişimlerinin daha farklı şekillerde tedarik sanayi şirketlerinde devreye alınmaya çalışıldığını üzüntü ile takip etmekteyiz” dedi. Dudaroğlu şunları söyledi:
FAALİYETLER DURABİLİR
“Gösterdiğimiz kalite ve teslimat performansı sayesinde hem ana sanayi şirketleri hem tedarik sanayicileri, Türkiye’ye çok önemli projeler getirdiler, ihracat şampiyonu oldular.Günümüzde tüm otomotiv sanayi firmaları cirolarının çok önemli bir kısmını ihracat vasıtası ile sağlamaktadır. Bazı firmalarda bu oran yüzde 75-80 ihracat ağırlıklı olmaktadır. Türk otomotiv firmaları dünyanın dört bir tarafındaki müşterilerine haftalık, hatta günlük mal teslimatları yapmak zorundadırlar. Tüm Türk Otomotiv Tedarik Sanayi Şirketlerinin olası gecikme cezaları karşısında çok tedirgin olduğunu söylemek zorundayız. Çünkü imzalamış oldukları sözleşmeler, herhangi bir gecikme karşısında çok ciddi cezalar öngörmektedir. Bazı orta ölçekli Tedarik Sanayi Şirketlerinin sermayeleri cezaları ödemeye yeterli olmayacaktır ki bu da bazı şirketlerin faaliyetlerini durdurmalarına neden olabilir.
Çalışanların üretim ve sevkiyatı durdurmaları, yabancı müşterilerimiz tarafından Türk Otomotiv Sektörünün güvenilirliğinin zedelenmesi olarak algılanmaktadır” yorumunu yapan Dudaroğlu, “Üretimlerinin aksaması halinde dünyanın dört bir tarafındaki müşterilerimiz nezdinde ülkemiz sanayiinin güvenilirliğine önemli ölçüde zarar görecektir. Rakip ülkeler ve firmalar Türk otomotivcilerin üretim ve sevkiyat yapamamalarına sevinmektedir. Türkiye’de yerleşik yabancı yatırımcılar da olumsuz etkilenecektir. Fabrikalarını bir hafta sonra kapatmayacaklardır ama yeni yatırımlar yapmayacaklar, tesislerini büyütmeyecekler ve bir süre izledikten sonra da iş barışını bozan bu gibi girişimlerin devam etmesi durumunda, küçülmeye gideceklerdir. Uzlaşma sağlanamaz ise, ülkemiz sanayine de ciddi zarar verileceğinden korkmaktayız.”