Güncelleme Tarihi:
Bedriye Hülya İzmirli bir psikolog. Aynı zamanda işletmecilik de yapıyor. İşi nedeniyle yurtdışına birçok kez gidip gelmiş. Sadece kadınların devam edebildiği spor salonu konseptini de ABD'den getirmiş.
Ancak buradaki olay normal spor salonlarına göre biraz farklı. Bir kere kimse istediği kadar kalamıyor, istediği aletlerle çalışamıyor:
GÜNDE 30 DAKİKA, AZI ÇOĞU YOK
"Bizdeki çalışma sistem değişik. Günde sadece 30 dakika çalışabilirsiniz. Kadınlar her bir istasyonda bir kez çalışarak tüm makinaları ve yer platformlarını kullanıyorlar. Buradaki asıl amaç ise kas yapmaktan ziyade kadınların zayıflamasını ve fit kalmasını sağlamak."
Peki 30 dakikadan fazla çalışmak isteyenler olursa? Maalesef mümkün olmuyormuş. Ne fazla ne az. Her bir üye günde en fazla bir kez 30 dakika çalışabiliyor.
Bedriye Hülya, b-fit'i 5 arkadaşı ile birlikte ilk olarak 2005 yılında İzmir'de kurmuş, sonrasında da adım adım yayılmışlar. Önce kendileri açarken sonrasında tamamen franchise sistemine dönmüşler.
117 ŞUBESİ VAR, SADECE KADINLAR AÇABİLİYOR
Son gelinen noktada Türkiye çapında 117 tane b-fit var. Salonlar Herkes İçin Spor Federasyonu'na bağlı. Franchise almak için ise mutlaka kadın olmak gerekiyor. Asla erkeklere vermiyorlar. Başvurduktan sonra kabul edilenlere 22 gün içinde anahtar teslim salon açılıyor. Bunun maliyeti 50-60 bin lira arasında. Kazanç ise ortalama 3-6 bin lira arasında değişiyor. Ancak salonun büyüklüğü ve kapasitesine göre çok daha fazla kazanma imkanı da bulunuyor.
Peki her gelen kadına franchise veriliyor mu? Maalesef verilmiyor. Hülya, şu anda sırada bekleyen 4 bin başvuru olduğunu ve ince eleyip sık dokuduklarını anlatıyor.
'Ne arıyorsunuz?' diyorum, birinci aradıkları özellik güler yüz. İkincisi de bu işe ihtiyacının olması. Ama ihtiyaca sadece para olarak bakmayın. Çünkü başarı da bir ihtiyaç. Hülya, işin bir hobi olmadığının altını çizerken anlatıyor tüm bunları...
Bu arada bazı bölgelerde franchise verirken önemli zorluklar da yaşanıyor. Kimisinin ailesinin kimisinin kocasının istemediğinden yakınıyor. Bir de kadınların çok çabuk demoralize olduğunu ve yoldan çevirenin çok olduğunu belirtiyor:
"Evinde sorun oluyor, işi bırakmaya kalkıyor. Evdeki işler aksıyor hemen fatura işe kesiliyor. Çünkü aslında kadınların yoğurulduğu ev hayatı, iş hayatı değil. Bu nedenle sıkıntılar yaşayabiliyoruz."
KADIN SPOR HOCALARINA İSTİHDAM
İlgili yönetmeliğe göre açılacak salon en az 100 metrekare olmak zorunda ve mutlaka vardiyalı olarak spor hocaları çalışıyor. Ancak bu hocaların Spor Akademisi mezunu olmalarına gerek yok. Federasyonun açtığı kurslara katılmaları yeterli oluyor. Bedriye Hülya, bu yanı ile de kadınlara önemli bir istihdam alanı yarattıklarına dikkat çekiyor. Salonlarda 300'e yakın kadın spor hocası olarak çalışıyor.
Bedriye Hülya tüm kadınların bir arada çalışmasının önemli bir motivasyon sağladığını ve bu şekilde daha iyi verim alınabildiğini anlatıyor:
"Biz bir keresinde torun-anne ve anneanneyi bir arada çalıştırdık. Her şeyden öte açık bir iletişim var. İn eşofmanınla alt kata, sporunu yap, iç kahveni çık evine. Böyle bir şey. İçeride tüm kadınlar son derece rahat ve birbirlerine baka baka hareketleri yapıyorlar. Böylece binlerce kadını da sporla tanıştırmış oluyoruz. Bizce işin çok önemli bir sosyal tarafı da var."
SİSTEM ERKEKLERE UYGUN DEĞİL
Sisteme erkekleri de dahil edip etmeyeceklerini soruyoruz ama yanıt belli: Olmayacak. Aslında bunun da temel bir nedeni var. O da kullanılan sistem erkeklere çok fazla uygun değil:
"Bu sistem kondüsyon ve zayıflama amaçlı. Pazu filan yapmıyor. Bu nedenle fazla rağbet de görmüyor erkekler tarafından. Bir süre sonra sıkılıyorlar. Bize erkeklere de açın dediklerinde saat 9'dan sonra gelin diyoruz, bir iki erkek geliyor sonra arkası kesiliyor."
Bu seneyi 150 şube ile kapatacaklarını anlatan Hülya, nihai hedefin ise her mahallede bir b-fit kurup 3 bin şubeye ulaşmak olduğunu belirtiyor.