Sabri Ülker Çevre Ödülü sahibini buldu

Güncelleme Tarihi:

Sabri Ülker Çevre Ödülü sahibini buldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2016 14:14

Yıldız Holding’in kurucusu Sabri Ülker adına TURMEPA işbirliği ile düzenlenen Sabri Ülker Çevre Ödülü’nün üçüncüsü Hydromx Enerji Tasarruf Projesi’ne verildi. İleri teknoloji kullanılarak geliştirilen bir nanolikid olan Hydromx, enerji tüketimi ve karbon salımında yüzde 35 azalma sağlıyor.

Haberin Devamı

Kazanımlarını toplumla paylaşma ve sürdürülebilir üretim konusunda duyarlı bir bakış açısı izleyen Yıldız Holding’in, DenizTemiz Derneği/TURMEPA işbirliğiyle yürüttüğü Sabri Ülker Çevre Ödülü’nün üçüncüsü sahibini buldu.

Başvuru kriterlerini yerine getiren 274 proje arasından enerji tasarruf sıvısı olan ve ısı aktarımını geliştirmek için Nano-TermoTM teknolojisini kullanan Hydromx Enerji Tasarruf Projesi ödülü kazandı. Sabri Ülker Çevre Ödülü, 23 Mart 2016 tarihinde düzenlenen bir törenle sahibine takdim edildi. Ödül platformu, sürdürülebilir çevre, su ve tarım gibi alanlarda uygulanabilir proje üreten birey ve kurumları teşvik etmek amacıyla ilk olarak 2013 yılında başlatılmıştı.

Enerji konusunun önümüzdeki dönemde daha fazla önem kazanacağına dikkat çeken Ali Ülker, bu sebeple Sabri Ülker Çevre Ödülü’nün enerji alanında çalışma yapan bir girişimciye verildiğini söyledi. Sabri Ülker’in kendilerine bıraktığı en büyük mirasın “israfsız şirket” kültürü olduğuna işaret eden Ali Ülker şöyle konuştu: “Enerjiye her zaman ihtiyacımız var ve kentleşme ile birlikte temiz enerji kaynaklarına ihtiyaç artıyor. Artık kullandığımız temiz enerjiyi daha bilinçli ve az kullanmak büyük önem arz ediyor. Sabri Bey’in bize bıraktığı en büyük miraslardan biri israfsız şirket kültürü… Unun gramını, suyun damlasını ve insanın

Haberin Devamı

emeğini israf etmeyen bir şirket kültürü oluşturmuştu, şimdi biz yönetim kurulu başkanımızdan başlayarak herkes bu kültürün gönüllü uygulayıcısı ve takipçisi. Bu kültür üzerine inşa ettiğimiz sürdürülebilirlik çalışmaları ile son 5 yılda holding içinde karbon salımını 117 bin ton 750 ton azalttık. Lojistik kaynaklı karbon salımını son 3 yılda yüzde 16 azalttık. 2024’e kadar salım artışı olmadan büyümeyi hedefliyoruz.”

274 BAŞVURU ARASINDA SEÇİLDİ
TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan M. Yaramancı, projeleri değerlendirirken toplumda farkındalığı artıracak ve örnek projelerin çoğalmasına katkıda bulunacak olmasına özen gösterdiklerini belirterek şunları söyledi: “Birinciyi seçerken birbirinden değerli projeler arasında bir hayli zorlandık, iki kez ön eleme uyguladık. Alanında otorite olan Seçici Kurul üyelerimiz, ilan ettiğimiz kriterlere uygun, Türkiye’nin dört bir yanından gelen 274 adet başvuruyu değerlendirdi ve beş projeyi jüriye sundu. Bu projeyi ödüle layık görmemizdeki en önemli etken, uygulanmış ve başarısının kanıtlanmış olması oldu. Ümit Özdoruk, kurduğu 12 kişilik ekibiyle kimyager Abdulkadir Dilli liderliğinde nanoteknolojiyi kullanarak üretilen ve yüzde 35 oranında tasarruf sağlayan bir nanolikid olan Hydromx’i hayata geçirmiş.”

ÇEVRE VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ 53,4 MİLYON LİRALIK YATIRIM
Törende, Ülker’in sürdürülebilirlik çalışmaları hakkında bilgi veren Ülker Sürdürülebilirlik Koordinatörü Begüm Mutuş, hedeflerinin 2024 yılına kadar sıfır karbon emisyonu ile büyümek olduğunu söyledi. Son beş yılda özellikle çevre ve enerji verimliliği konusunda 53,4 milyon liralık yatırım gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Mutuş, şöyle devam etti: “2024 Ülker’in 80. kuruluş yılı… Ülker’in kuşaklar boyu var olması için topluma, paydaşlarımıza, çalışanlarımıza karşı sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam edeceğiz. Ambalajlamada yüzde 50 daha az malzeme kullanımı, lojistik kaynaklı karbon salımında yüzde 20, ambalajlarda kullanılan plastiklerde yüzde 20 ve kâğıt kullanımında yüzde 20 azalma sağlamayı taahhüt ediyoruz. Ayrıca çalışan değişim oranını da yüzde 5’ten yüzde 3,5’e çekeceğiz.”

12 KİŞİLİK EKİP GELİŞTİRDİ
Hydromx, Ümit Özdoruk’un ısı iletkenliğini sudan daha iyi gerçekleştirebilecek bir sıvı geliştirme hayali ile ortaya çıktı. Bunun için yağlı radyatörlerin çalışma prensibinden esinlenen Ümit Özdoruk ve Abdülkadir Dilli, oluşturdukları 12 kişilik ARGE ekibiyle 2008 yılına kadar sürdürdükleri çalışmalar sonucunda Hydromx’i geliştirdi.

Haberin Devamı

Hydromx, kapalı devre ısıtma ve soğutma sistemlerinde suyun yerine kullanılan ve ısı transfer verimliliğini arttırarak yüzde 35’e varan tasarruf sağlayan organik bir solüsyon. Hydromx’in fikir babası Ümit Özdoruk, mevcut kapalı devre ısıtma/soğutma sistemlerinde, su ve suyun negatif etkilerini gidermek amacıyla şartlandırıcı, antifiriz gibi kimyasallar kullanıldığını ifade ediyor.

Suyun korozif etkilerinin yanı sıra enerji taşımada performansı yüksek bir iletken olmadığını hatırlatan Özdoruk şöyle devam ediyor: “Suya eklenen kimyasallar suyun yoğunluğu ve viskozitesini artırdığı için ısıtma/soğutma sistemlerinin üzerindeki enerji yükünü de artırıyor ve sistemlerin verimini düşürüyor. Organik kimyasallardan oluşan bir nanolikid olan Hydromx temel olarak içerisindeki formül ile termal performansı ve enerji etkinliğini iyileştiriyor. Bunu da nanotermal teknolojileri kullanarak sağlıyor. Akışkanın içindeki nano-parçacıkların farklı

Haberin Devamı

özellikleri ve moleküler bağlantıları sayesinde Hydromx’in ısıyı çok daha iyi aktardığı gözlemleniyor. Böylece homojen ve hızlı bir ısı aktarımı gerçekleşiyor, ortam hedef ısıya daha çabuk ulaşırken, kazan veya soğutucu da aynı işi daha kısa süre çalışarak yaptığı için yakıt tüketimini azaltmış oluyor. Böylece yüzde 35’e varan oranda daha az enerji tüketimi ve daha az karbon salımı gerçekleşiyor. Ayrıca ürün mevcut haliyle ortalama 2 sene içinde kendini amorti ediyor.”

Dünyada ve Türkiye’de ilk olan Hydromx, 30 ülkede tescil edilmiş durumda. Ümit Özdoruk, İstanbul’da alışveriş merkezi, sosyal tesisler, çeşitli belediye ve kamu binaları; İngiltere’de Sherwood Ormanları’ndaki sosyal tesisler, futbol stadyumları; ABD’de önde gelen medya kuruluşlarının veri merkezileri; Hindistan’da 5 yıldızlı otel zincirleri gibi farklı coğrafyalarda ve binalarda olan soğutma ve ısıtma sistemlerinde Hydromx kullanıldığını söylüyor. Ayrıca yakın zamanda ziyaret ettikleri Hindistan’da kamu binalarında da kullanılması için görüştüklerini belirtiyor.

BAKMADAN GEÇME!