Güncelleme Tarihi:
Rami Aslan... 2005 yılında özelleştirilen Türk Telekom’un yeni CEO’su. Bakmayın adının Türk olduğuna. Kökleri İzmir’e kadar gitse de Filistin Nablus doğumlu. 7 yaşındayken ailesi Ürdün’e yerleşmiş. Öğretim hayatını ise Kanada’da tamamlamış. Aslan, işletme eğitiminden sonra kariyerini finans alanında Metlife, TD Bank, Citibank gibi önemli gruplarda özellikle teknoloji şirketlerine yönelik satın almalar üzerine yapıyor. Bu sırada Oger Grubu ile tanışıyor. Oger Grubu’nun Güney Afrika’da bir Telekom şirketi satın almasına yardımcı olurken için Türk Telekom’un özelleştirilme sürecinde de etkin rol oynuyor.
Türk Telekom’un 6.5 milyar dolara Oger Grubu’na geçmesinden itibaren yani 2005’ten beri Oger Grubu’nun yönetim kurulan katılan Aslan, şimdi grubun tepesinde.
KULÜBEDEKİ AS
Aralık ayında gerçekleşen yeniden yapılanma sonucu artık hem CEO, hem de İcra Komitesi Üyesi. Ayrıca Türk Telekomünikasyon AŞ’nin grup şirketleri Avea ve TTNet AŞ’nin de yönetim kurullarına üye. Görece geleli yaklaşık üç ay olan Aslan’la tanışmamız Londra’da gerçekleşti. Türk Telekom, sponsoru olduğu Galatasaray Futbol Takımı’nın Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası maçı için Chelsea ile karşılaşmasına davet edince bir grup ekonomi editörü ve yazarı Londra’ya gittik. Maç öncesinde Aslanla tanışırken, Türk Telekom’un da gelecek hedeflerini dinledik. Kariyeri gösteriyor ki aslında Aslan, Türk Telekom’un bugüne kadar geri planda kalan önemli yöneticilerinden biri. Hatta Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent’in Londra’daki toplantıda dediği gibi Aslan ‘Yıllardır yedek kulübesinde bekleyen şirketin as oyuncusu.’
BÜTÜNLEŞME STRATEJİSİ
Türk Telekom’da ilk genel müdür Paul Doany idi. 2010’da yerine Gökhan Bozkurt geldi. Onu Tahsin Yılmaz izledi. CEO Hakan Kanafani idi. Hepsiyle de çalışan Aslan, “Neden bu kadar sık tepe yönetici değişiyor” sorusunu şöyle yanıtlıyor: “Tüm genel müdür ve CEO’larla çalıştım. Genel müdürlerin çalıştığı dönemlere bakacak olursak gerçekten dönemin şartlarına göre yapılan işlere derinlik sağladılar. Doany, 6 yıl CEO oldu. Makul süre olduğunu düşünüyorum.”
Aslan, Türk Telekom’daki yeni dönemi ise “bütünleşme” stratejisi olarak açıklıyor. Bu süreci önce yönetimde başlattıklarını söyleyen Aslan, şimdi ise ürün ve hizmetlerde entegrasyon yapacaklarını anlatıyor. Aslan bunun ilk adımını Türk Telekom, Avea ve TTNET ürünlerini aynı mağazada müşterilerine sunarak atacaklarını dile getirdi.
Digitürk’te fırsat olursa bakarız
Aslan Digitürk’e tekrar talip olup olmayacaklarını da şöyle açıkladı: “İçerik önemli. Geçen yıl yüzde 53 hisse için teklif verdik. Bağlayıcı olmayan bir teklifti. Adil fiyat verdiğimizi düşünüyorum. Başka şirketler olduğunu gördük. Satıp satmayacakları yönünde henüz bir karar yok. Her içerik sağlayıcı ile ilgileniyoruz. Fırsat olursa bakarız.”
Fiberde politika adil olmalı
Fiberde lider duruma geldiklerini de kaydeden Aslan, 4G’de ortak altyapı kullanılması ve fiyatlama konusundaki soruları da yanıtladı. Aslan “Tabii ki burada karar BTK’nın. Karar ne olursa olsun yatırım yapmaya devam etmesini sağlamak önemli. İkinci olarak da sektörün büyümesine engel olacak herhangi bir aksiyon olmaması lazım. Regülasyon yapılırken tabii ki tüketici menfaati gözetiliyor ama aynı zamanda sürdürülebilir büyümenin sağlanmasına çok önem vermek lazım. Fiyat da BTK tarafından belirleniyor tabii ki. Bunun için yine adil ölçütler kullanılması lazım” dedi.
Artık teknoloji şirketiyiz
RAMİ Aslan, “Kendimizi artık sabit hat şirketi değil teknoloji şirketi olarak tanımlıyoruz” diyor ve şunları söylüyor: “Abone sayımızı arttırdık. 8 yılda 15 milyar TL yatırım yaptık. Türk Telekom Grubu’nun 2013 gelirleri konsolide bazda 13,2 milyar TL. Bugün artık sadece sabit hat değil bir teknoloji şirketiyiz.” Aslan şu açıklamaları yapıyor: “Alt yapı yatırımlarına durmadan devam ettik. Süreklilik önemli. Yüzde 5 büyüdük. Bütün operatörlere göre duyulmamış bir başarı. ADSL’de bir milyon bile olmayan abone sayımız 7 milyon oldu. Sabit Hat artık can damarımız değil. Geniş bant yüzde 29. 15 milyar TL yatırım yaptık. Artık sadece sabit hat değil teknoloji şirketiyiz.”
Türk Telekom Grubu hakkında
13,7 milyon sabit erişim hattı, 7,3 milyon genişbant ve 14,5 milyon GSM abonesi var.
TTNET, Argela, Innova, Sebit, AssisTT, Turk Telekom International AT AG şirketlerinin yüzde 100’üne, Avea’nın hisselerinin %90’ına sahip
2013 satış gelirleri 13.2 milyar TL. Giderleri ise 8.2 milyar TL.
Net karı 1 milyar 303 milyonTL.
Devletle savaşmam isteneni yapacağız!
LONDRA’da Chealse Futbol Takımı ile karşılayan ve kötü bir futbol oyunu sonrası 2-0 yenilen Galatasaray’ın başkanı Ünal Aysalla da sohbet etme fırsatı doğdu. Maçtan önce takımın ekonomik performansını değerlendiren Aysal, küçük yatırımcıyı zarara uğrattığı iddiaları nedeniyle yöneltilen eleştirileri yanıtladı. Konuya ilişkin evrakları 24 Şubat’ta Sermaye Piyasası Kurulu’na ilettiklerini belirten Aysal, düzenleyici kurumlar tarafından kendilerine sunulan şartlara itiraz etmeyeceklerini açıkladı. Aysal’ın açıklamaları şöyle oldu: “Ben asker çocuğuyum. Devletle sataşmam. İstenenlerin hepsini yapacağız. Türkiye’deki tüm kulüplerin sermaye yapısı sağlıksız. Sermaye arttırımı konusunda kulübün önüne taş koyanlar Galatasaray içinde. Bizim SPK ile olan sorunlarımızda kulüp içinde bazı grupların da dahli var. Aysal Galatasaray’ın en kırılgan tarafı olarak gösterilen kısa vadeli borçlarını da değerlendirdi ve şunları söyledi: “Aslında bizim borçluluk yapımız hiç de kötü değil. Biz aldığımızda 350 milyon dolar olan borç şu anda 260 milyon dolar. Bundan henüz faturasını kesemediğimiz yani tahsilini yapamadığımız alacakları da ekleyince borç 115 milyon dolara kadar düşüyor. Önümüzdeki hafta bu borcu da uzun vadeye yayacağız. 5-6 yıllık vadeye yayacağız borçları. Kısacası bir–iki aya çözmüş oluyoruz.” Aysal, bilançonun pasif tarafının Türkiye’de borç gibi yazılıp çizildiğini de belirtirken “Şu anda en sorunsuz kulüp biziz. Bilançomuz büyüyor. Pasiflerimiz kadar aktiflerimiz de büyüyor. Bir şirketin bilançosu neden büyür.İş yapar ölçeği büyür” dedi.