Sabiha Gökçen nefes kesti, ipi 3.1 milyar dolara Limak Grubu göğüsledi

Güncelleme Tarihi:

Sabiha Gökçen nefes kesti, ipi 3.1 milyar dolara Limak Grubu göğüsledi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2007 00:00

Sabiha Gökçen Havalimanı için yapılan 20 yıllık işletme ihalesi dün sabah 10.30’da başlayıp 00.15’e kadar sürdü. İhalenin 37’nci turunda Nihat Özdemir’e ait Limak İnşaat’ın başını çektiği konsorsiyum teklifini 1 milyan 931 milyon Euro’ya çıkarıp, ipi göğüsledi. Özdemir, 1 milyon Euro da "jest artırımı" yaptı. Böylece Sabiha Gökçen’in 20 yıllık kirası KDV dahil 3.1 milyar doları buldu.

Haberin Devamı

SAVUNMA sanayi Müsteşarlığı’nın sahibi olduğu İstanbul’un ikinci uluslararası havalimanı Sabiha Gökçen’in 20 yıl süreyle işletmesini alacak firmayı belirlemek için düzenlenen ihale, yarış süresi açısından rekor kırdı, dün gece yarısına kadar nefes kesti. Sabah 10.30’da başlayan ihalede 5 konsorsiyum yarıştı, gece yarısı 00.15’te Nihat Özdemir’e ait Limak İnşaat’ın başını çektiği konsorsiyum KDV hariç 1 milyar 931 milyon Euro’ya yükseltti. Özdemir, 37’nci turda biten ihale sonrası ihale komisyonunun isteği üzerine 1 milyon Euro’luk da jest yaparak rakamı 1 milyar 932 milyon Euro’ya çıkardı. Sabiha Gökçen Havalimanı için teklif edilen 20 yıllık kira bedeli, süre 5 yıl uzun olsa da KDV dahil dolar bazında 3 milyar 100 milyon doları bularak, Atatürk Havalimanı’nı da geride bırakacak noktaya ulaştı. Atatürk Havalimanı’nı 15.5 yıl süreyle 3 milyar dolara işletme hakkını TAV Havalimanları Holding almıştı.

945 MİLYON EURO’DAN BAŞLADI: Yap-işlet-devret yöntemiyle yaptırılacak İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı yeni dış hatlar binası ve ek tesislerinin ihalesinde kapalı zarf içinde verilen teklifler açıldığında en yüksek teklif 945 milyon Euro ile Çukurova Holding A.Ş.-Julius Meinly Inverstment-N.V. Aeroporto Di Venezia Marco Polo Save SPA Ortak Girişim Grubu’na aitti.

İKİNCİ TURDA 250 MİLYON EURO: Kapalı zarf içinde artırımın 2’nci turunda rakam 1 milyar 250 milyon Euro’ya ulaştı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nda yapılan ihalede, kapalı artırımın ilk turunda en yüksek teklifi 1 milyar 110 milyon Euro ile Çukurova Holding A.Ş.-Julius Meinly Investment-N.V Aeroporto Di Venezia Marco Polo Save SPA Ortak Grişim Grubu verdi. İkinci turda söz konusu rakam Mak-Yol İnşaat A.Ş.-ETİ Bakır A.Ş.-Airport Propesty Management Group Ortak Grişim Grubu’nun teklifiyle 1 milyar 250 milyon Euro’ya ulaştı.

TAV’IN ÇEKİLDİĞİ AN: İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı yeni dış hatlar terminal binası ve ilgili diğer tesislerin yap-işlet-devret modeliyle yaptırılmasına dönük ihalenin 15’inci turuna gelindiğinde fiyat (KDV hariç) 1 milyar 540 milyon Euro’ya ulaştı. Toplam 5 firmanın katıldığı kapalı artırmanın 15’inci turunda TAV’ın başını çektiği ve Pegasus Havayolları’nı bünyesinde bulunduran Esas Holding’in de içinde bulunduğu konsorsiyum ihaleden çekildi.

MAK-YOL’UN ÇEKİLİŞİ: İhalenin 22’inci turunda fiyat KDV hariç 1 milyar 750 milyon Euro’ya ulaştı. Bu aşamada en yüksek teklifi Çukurova Ortak Girişim Grubu vermiş oldu. Mak-Yol Girişim Grubu da ihaleden çekildi.

ÇUKUROVA DA BIRAKTI: İhalenin 31’inci turunda en yüksek teklifi 1 milyar 860 milyon Euro ile Çukurova Grubu yaptı. 32’nci turda Limak’ın önderliğindeki konsorsiyumun 1 milyar 871 milyon Euro teklif etmesi üzerine, Çukurova Grubu ihaleden çekildiğini açıkladı. İhale daha sonra iki konsorsiyumla sürdü.

00.15’TE BİTTİ: İhalenin son turunda, yani 37’nci turda Limak’ın başını çektiği konsorsiyum ile İçtaş İnşaat-Fraport (Frankfurt Havalimanı İşletmesi) konsorsiyumu başbaşa kaldı. Sonuçta saat 00.15’te Limak’ın konsorsiyumu fiyatı 1 milyar 931 milyon Euro’ya yükseltti. İçtaş-Fraport konsorsiyumu teklif vermeyince, ihalede ipi göğüsleyen taraf Limak’ın başını çektiği konsorsiyum oldu. İhale Komisyonu "jest" isteyince, Limak, teklifine 1 milyon Euro ekledi. Böylece KDV dahil Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 20 yıllık işletmesi 3.1 milyar dolarlık bir bedelle Limak’ın başını çektiği konsorsiyumun olacak.

Sabiha Gökçen için kimler yarıştı

Limak İnşaat AŞ.- GMR Infrastructure L.T.D- Malaysia Airport Holding Berhad Ortak Girişim Gurubu.

İçtaş İnşaat A.Ş.-Fraport AG Frankfurt Airport Services Worldwide Ortak Girişim Grubu.

Çukurova Holding A.Ş.-Julius Meinly Investment-N.V Aeroporto Di Venezia Marco Polo Save SPA Ortak Grişim Grubu.

Mak-Yol İnşaat AŞ - ETİ Bakır A.Ş - Airport Propesty Management Group Ortak Grişim Grubu.

TAV Havalimanları Holding A.Ş - Esas Holding A.Ş Ortak Girişim Grubu.

Hangi havalimanını kim hangi koşullarda işletiyor

Antalya: Alman Fraport-IC Holding ortak girişim grubu 2 milyar 371 milyon Euro bedelle (3 milyar 197 milyon dolar) kazandı. İşletme süresi 17 yıl 3 ay 17 gün.

İstanbul Atatürk: Başlangıç yatırımı 306 milyon dolar. İşletim süresi 4 yıl 9 ay 5 günle başladı. Bu süre TAV tarafından tamamlanınca iç hatlarla beraber tekrar ihaleye çıkıldı. TAV , ihaleyi 15.5 yıllığına 3 milyar dolarla kazandı.

İzmir Adnan Menderes: Başlangıç yatırımı 150 milyon dolar. İşletme süresi 6 yıl 7 ay 9 gün. İşletmeci Havaş-Bayındır ortaklığıyla başladı, TAV devraldı.

Ankara Esenboğa: Başlangıç yatırımı 240 milyon dolar. İşletme süresi 15 yıl 8 ay. İşletmeci TAV.

Dalaman: Başlangıç yatırımı 100 milyon dolar. İşletme süresi 6 yıl 5 ay 20 gün. İşletmeci ATM Grubu.

Bodrum-Milas: Başlangıç yatırımı 100 milyon dolar. Teknotes-Belgrat Havalimanı ortaklığınca kazanılan ihalede konsorsiyum terminali 45 ay işletecek.

Düşük maliyetli havayolu merkezi

SABİHA Gökçen Havalimanı, Pegasus’un iç hat seferlerine başlamasıyla ivmelenerek büyümeye başladı. Dış hatlarda ise en büyük hareket Alman Germanwings Havayolları’ndan geldi. Halen Germanwings yeni açtığı Dortmund hattıyla Sabiha Gökçen’i Almanya’da 6 kente bağlıyor. Buraya sefer yapan diğer düşük maliyetli havayolları (DMH) arasında Londra ve Basel’den uçan Easyjet, Air Arabia, Myair gibi şirketler bulunuyor.

Daha fazlasını göze alamadık

TAV’ın Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, "Biz 1 milyar 540 milyon Euro’luk fiyat düzeyinden çekildik. Daha fazla artırmayı göze alamadık. Bizim hesaplarımız böyleydi. Amacımız Atatürk Havalimanı’yla birlikte bir sinerji yaratmaktı, olmadı. Alan konsorsiyum da Sabiha Gökçen’i başarıyla işletecek diye düşünüyorum" dedi.

İstanbul’a yakışır havalimanı olacak

LİMAK İnşaat’ın patronu Nihat Özdemir, 14 saati aşkın bir süre devam eden Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesini kazanmalarının ardından yaptığı açıklamada, "Sabiha Gökçen Havalimanı’nı konsorsiyumdaki tecrübeli ortaklarımızla birlikte İstanbul’a yaraşır bir havalimanı haline getireceğiz. Bunun için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!