Güncelleme Tarihi:
İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Uluslararası Havalimanı Üst Yöneticisi Gökhan Buğday, “Projesi bitti, çizimleri tamamlandı, kamulaştırma devam ediyor. Paralel ve bağımsız bir pist olarak mevcut kapasitemiz 2'ye katlanacak” dedi.
Buğday, düzenlenen basın toplantısında, İSG'nin geçen yılki durumuna ilişkin değerlendirmede bulunarak, gelecek yıllara ilişkin hedeflerini açıkladı.
Türkiye'deki havacılığın uçak filo yapılarındaki büyüme, yolcu sayılarındaki artış ile dünyadaki havacılığın önünde gittiğini belirten Buğday, Amerika ve Uzakdoğu ülkelerinden gelen yolcular için İstanbul'un büyük önem arz ettiğini ve bu trendin devam edeceğini kaydetti.
Hava trafiğine bakıldığında İstanbul'un hem transit hat oluşu hem de yurt dışı bağlantıları gerçekleştirmesinin büyük avantaj olduğunu ifade eden Buğday, şunları söyledi:
“Türkiye ve çevresinde bu kadar çok noktaya uçan başka bir yer yok. Altyapıyı geliştirdiğimiz takdirde üstünü doldurmak zor bir şey değil. İstanbul'da 100 milyonu geçecek bir yolcu potansiyeli bekleniyor. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, yolcu trafiği açısından bakıldığında 3 yılda 4,3 milyon yolcudan 13,7 milyona çıktı. 2012 yılında yolcu sayısını 17 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Türk Havayolları, 2 gün önce iç hatlara gideceğini açıkladı. Bu ayın 20'sinde başlayacak seferler ile haftada 76 sefer yapılacak. Bu çalışmaları dış hatlarda bekliyoruz.”
Buğday, Sabiha Gökçen'e 2 saatlik araba mesafesinde 19 milyon üzerinde bir nüfusa hitap ettiğini anlatarak, “Bu bölgede, İzmit, Bursa ve Yalova gibi 5 endüstriyel şehirde yabancı yatırımlar bulunuyor. Bu bölgede uçacak çok insan var” dedi.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve İstanbul Ticaret Odası ortaklığıyla teknoloji ve endüstri parkı çalışmalarını hatırlatan Buğday, “Burada, 450 firmanın yer talebi bulunuyor. Araştırma geliştirme faaliyetleri yapılacak. Burada tahmin edilen çalışan sayısı gelecek 3 yılda 30 bine ulaşılacak. Bu, Sabiha Gökçen'in önemini artırıyor. Yeni teknoloji parkına ve İstanbul Finans Merkezine gelecek yolcular da devamlı seyahat edecek potansiyelleriyle bize destek sağlayacak” diye konuştu.
Buğday, 2008 yılında 13 iç hata uçuş yapıldığını ve bu sayının 30'a ulaştığını belirterek, dış hatlarda da 2008 yılındaki 35 hattın, bu yıl 71 hatta çıktığını kaydetti.
Çevre ülkeler ile ikili havacılık anlaşmaları yapan Türkiye'nin havacılık potansiyelini artıracağını belirten Buğday, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın terminal, pazarlama, yolcu sayısı artışı ve yoğunluğu konularında aldığı ödülleri anlattı.
Havalimanına, taksi ve otobüs ile ulaşımın sağlandığını, ancak gelecek yıllarda Kadıköy-Kartal metro hattı ve Marmaray'ın büyük kolaylık sağlayacağını ifade eden Buğday, “Geçen yıl yüzde 92 rötarsız uçuş gerçekleştirdik ve bu yılı yüzde 94 rötarsız uçuş ile kapatmayı hedefliyoruz” dedi.
2015 yılında ikinci pistin açılması bekleniyor
Bir gazetecinin, İSG'nin gelirlerini sorması üzerine Buğday, “Biz, yeni doğmuş ve büyümeye çalışan bir bebeğiz. Önümüzde 20 yıllık bir süreç var. Karlı rakamlara henüz gelemedik. Rakamlarımızı paylaşamıyoruz çünkü şirketimiz borsada bulunuyor, ama onun raporlarında yayınlanacaktır” dedi.
İSG'nin 2015 hedefine ilişkin soruya da Buğday, “Türkiye'nin ikili anlaşmalarını bekliyoruz. 2015 yılında ikinci pistin açılması bekleniyor. Projesi bitti, çizimleri tamamlandı, kamulaştırma devam ediyor. İstanbul'un havacılığına büyük katkısı olacaktır. Bütün gücümüzü buna harcıyoruz. Paralel ve bağımsız bir pist olarak mevcut kapasitemiz 2'ye katlanacak. Devlet de buna destek veriyor. Türkiye'de havacılığının desteğe ihtiyacı var” şeklinde konuştu.
“Malezyalı ortağın hissesini artırmak istediği konuşuldu. Son durum nedir?” sorusu üzerine Buğday, şunları kaydetti:
“Ortaklar kendi aralarında görüşmeye devam ediyor. Hisse değişmeleri konusunda görüşmeler devam ediyor. Türkiye yatırımlar konusunda cazip bir alan haline geldi. Lufthansa Türkiye'de büyümek istiyor. Üsküp yeni destinasyon, Azerbaycan ile 10 Mayıs'ta başlıyor. Transit olarak, Pegasus yolcuları yurt dışına taşıyacak. Airone İtalya'dan başlayacak.”
“Ortaklarınızın büyümek için belirlediği yerler var mı?” sorusuna da Buğday, Brezilya, Avrupa ve Ortadoğu'daki alternatiflerin araştırıldığını belirterek, “İnşallah TAV örneğini yakalayabiliriz. Biz de onların yolunda ilerliyoruz. Bu tür açılımların olma ihtimali yüksek. 3. havalimanına yatırımı da değerlendiriyoruz. Projenin ana hatları belli oldukça ancak bir şeyler ortaya çıkacak” dedi.