Sabancı: Parlak geleceği engelden arındıralım

Güncelleme Tarihi:

Sabancı: Parlak geleceği engelden arındıralım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2006 02:25

Türkiye Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, “Önümüzde parlak bir gelecek duruyor. Bu geleceğe giden yolları her türlü engelden arındırmak zorundayız” dedi.

Haberin Devamı

Ömer Sabancı, Adana Genç İşadamları Derneği'nce “Adana iş dünyasının bir numaraları” olarak belirlenenlere “İş ve Meslek Ödülleri”nin verilmesi dolayısıyla düzenlenen törendeki konuşmasında, TÜSİAD olarak, uluslararası iş geliştirme faaliyetleri kapsamında Avrupa'dan Çin'e dek çok geniş bir coğrafyada birçok ülkeyle temaslar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin önünde parlak bir geleceğin durduğunu belirten Sabancı, “Bu geleceğe giden yolları her türlü engelden arındırmak zorundayız. İş dünyası olarak bu süreçte üzerimize düşen görevleri azamı ölçüde yerine getirmek için tüm imkanlarımızı seferber etmeye hazırız” diye konuştu.

Avrupa'nın büyük şirketleri, dev isimleri ve markalarının, yeni açılım alanı olarak Çin'i belirlediklerini belirten Sabancı, “Hepsi Çin'de yatırım yapmak için yarış içindeler. Ancak Çin gibi büyük bir ülkede faaliyet gösterebilmek için aynı ölçüde büyük sermayelere gereksinim duyuluyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sabancı, Avrupa'nın KOBİ'lerinin de yabancı ülkelerde yatırım ihtiyacı içinde olduklarını, ancak Çin'e gitmeye güçlerinin yetmediğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bunun yerine Türkiye'ye gelmeyi istiyorlar. Yurtdışındaki muadilerimizin de ifade ettiği gibi Türkiye, Avrupa için bir üretim üssü olabilir. Avrupa'nın yeni sanayileşme hedeflerini ortaya koyduğu Lizbon Stratejisi'nin de en önemli ayaklarından biri KOBİ'lerin gelişmesidir. Türkiye, Avrupalı KOBİ'lerin Çin'i olabilir.

Türkiye'nin Avrupalı KOBİ'lerin üssü olabilmesi için dinamik, kolay uyum sağlayan ve istihdam yaratma kapasitesine sahip KOBİ'lerin gelişmesinin önünün açılması gerekmektedir. Ancak bunun devlet desteğiyle ya da KOBİ'lerimizin sermayeleriyle gerçekleştirebilmesi mümkün değildir. O zaman yapılacak tek şey yabancı sermayeyi KOBİ'lere çekecek özel programlar uygulayarak, Türk KOBİ'lerinin AB KOBİ'leriyle entegrasyonunu sağlamaktır. Türkiye'nin, Lizbon Stratejisi ile uyumlu bir sanayi stratejisi geliştirmesi, bunun kalbine KOBİ'leri oturtması ülkenin yatırım ve istihdam sorununa etkili bir çare üretecektir.

Haberin Devamı

Farklı büyüklükteki sermaye gruplarının ve grişimlerin birbirlerini tamamladıkları gerçeğini görerek, büyük sermaye, küçük sermaye ayrımına dayalı bakış açısının terkedilip güçlü bir işbirliği zemini yaratılması gerekiyor. TÜSİAD olarak bu mesele bizi, ülkedeki istikrarın ve büyümenin sürdürülebilmesi, bu yolla işsizlik ve gelir dağılımındaki bozukluğun giderilmesi açısından birinci derecede ilgilendiriyor.”

AB ÜYELİĞİ

Sabancı, geçen aylarda DPT tarafından hazırlanan ve 2007-2013 dönemini kapsayan 9. Kalkınma Planı Stratejisi'ni çok başarılı bulduklarını bildirdi. Sabancı, “Bu stratejinin bir toplumsal uzlaşma belgesi haline getirilerek, tartışılması, benimsenmesi ve benimsetilmesi gerekmektedir. Bu plan stratejisi, doğru uygulamalara dönüştürülürse, bizi öngörülen yıllarda AB üyeliğinin eşiğine getirme kapasitesine sahiptir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Lüksemburg'daki Türkiye-AB Ortaklık Konseyi Toplantısı ve Hükümetlerarası Konferans'ın sonuçları itibariyle müzakerelerde ilk adımların atılmaya başlanmış olduğunu da memnuniyetle gördüklerini kaydeden Sabancı, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye'nin bu tarihsel aşamayı, AB'nin kendi iç siyasal dengeleri ve sosyoekonomik ortamı açısından, kurulduğundan beri yaşadığı en zor dönemde gerçekleştirmiş olması gelinen noktayı daha da anlamlı kılmaktadır.
Bunu yeni bir hareket noktası olarak kabul ederek, tüm dünyaya Türkiye'nin AB yolunda ilerlemeye kararlı olduğunu göstermek zorundalyız. Bu kararlılık sayesinde hem Türkiye'nin bugün önünde yükselen problemler daha kolay çözülecek, hem de AB, Türkiye'nin katkılarıyla geleceğe dönük ekonomik ve jeopolitik imkanlarını geliştirme fırsatı yakalayacaktır.”

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından, AGİAD Başkanı Vedat Gizer tarafından Ömer Sabancı'ya onur ödülü verildi. Törende ayrıca, yılın işadamı ödülü Fırat Karalı'ya, yılın genç girişimcisi ödülü Alper Tunga Taşdurmaz'a, yılın müşteri odaklı hizmetli ödülü Bossa fabrikasına, Yılın STK projesi ödülü Sokak Çocukları Derneği'ne, yılın kurumsal sosyal sorumluluk ödülü Ekin Özel Eğitim Kurumu'na, Garanti İnovasyon Ödülü ise Tadım Sebze ve Meyve A.Ş.'ye verildi.
HiltonSA Oteli'ndeki törene, Adana Valisi Cahit Kıraç, Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Özgümüş, Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Onatça ile çok sayıda davetli katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!