Güncelleme Tarihi:
BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkeler 4’üncü Konferansı kapsamında düzenlenen ‘Kadınların Küresel Değer Zincirinde Yer Alması için İş Dünyası ve Kalkınma Örnekleri’ oturumunda konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, kalkınmanın ve dünyanın gelişiminin en önemli noktasını kadınların oluşturduğunu vurguladı. Kariyerine başladığından bu yana her zaman istisna olarak görüldüğünü belirten Sabancı, “Zaman zaman Financial Times gazetisinden görüş isteniyor benden. Bir kadının başarısı hâlâ haber değeri taşıyor. En başarılı kadınlarla ilgili haberlerin haber değeri taşımadığı noktada biz aslında hedefimizi başarmış olacağız” diye konuştu.
Kadınlar odak noktası
Güler Sabancı, BM Kadın Platformu Genel Sekreteri ve Şili’nin eski Devlet Başkanı Michelle Bachelet ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner’in de konuşmacı olarak katıldıkları toplantıda Sabancı Holding’deki üst düzey yöneticilerin yüzde 26’sını kadınların oluşturduğunu söyledi. Dünyadaki işlerin yüzde 66’sının kadınlar tarafından yapıldığını belirten Güler Sabancı, şunları söyledi: “Ancak kadınlar küresel gelirin yalnızca yüzde 10’unu ve küresel mal varlığının da yüzde 1’ini alıyorlar. Erkekler toplam işin yüzde 34’ünü yapmalarına karşın toplam gelirin yüzde 90’ını, toplam küresel refahın yüzde 99’ına sahipler. Biz de burada olmasak, erkerler tüm gelirin ve mal varlığının yüzde 100’ünü alacaklar.”
Üretim yüzde 30 artar
BM Kadın Platformu Genel Sekreteri Michelle Bachelet ise, dünyada tarım sektöründeki istihdamın yarısını kadınların oluşturduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Dünya Gıda Organizasyonu’na göre eğer kadınlar da erkeklerle aynı oranda üretim ve finans kaynaklarına ulaşabilseydi tarım üretiminin yüzde 20-30 oranında artacağını gösteriyor.”
Global değer zinciri
Kadınların kredi olanaklarına ulaşmada fırsat eşitliği sağlanmasının global değer zincirinde de büyük bir değişikliğe yol açabileğeni kaydeden Bachelet şöyle devam etti: “Eğer kadın erkek fırsat eşitliği sağlanabilse kadınlar değer zincirinde kritik bir rol üstlenebilir. Kadınların toprak sahipliğinde, enerji, teknoloji ve kredi kaynaklarına, profesyonel iş olanaklarına, daha sağlıklı altyapı ve ulaşım hizmetlerine ulaşması büyük önem taşıyor.”
Türkiye en az gelişmiş ülkelere ilham verebilir
BM Global Compact Direktörü Georg Kell, en az gelişmiş ülkelerin doğal kaynaklarının bulunduğuna ancak kalkınmada sorunlar yaşadıklarına dikkat çekerek şunları söyledi: “Uluslarası yatırımcıların bu ülkelere uzun vadeli yatırımlar yapması gerekiyor. Bu konuda en başarılı ülkelerden biri Türkiye. Türk şirketleri zorluklarla baş etmede deneyimli oldukları için en az gelişmiş ülkelerde başarılı oluyor. Sanki Türkler sıkıntıya daha dayanıklı. Türklerin bu başarıları en az gelişmiş ülkelere ve diğer uluslararası şirketlere ilham veriyor.”
TÜSİAD: Nüfusun yarısını dışarda bırakarak kalkınmak mümkün değil
TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner de, kadınların ekonomik yaşama katılımının ekonomik kalkınmanın destekleyici değil, yaşamsal bir unsuru olduğunu belirterek, “Nüfusumuzun yarısını oyunun dışında tutarak güçlü, kalkınmış bir ülke haline gelmenin mümkün değil” dedi. Kadınların iş hayatındaki başarı hikayelerinin sayısını artırmak ve konumlarını güçlendirmek için strateji geliştirmek gerektiğini söyleyen Boyner, şöyle konuştu: “Kadının ekonomik ve sosyal gelişimine öncelik verilmesi ile bu alandaki farkındalık artacak. Araştırmalar kadın istihdamının artırılmasının, yoksulluğun azaltılması, yüksek ekonomik büyüme ve iyi yönetişimle ilişkili olduğunu gösteriyor. Kadın girişimciler için uygun koşullarda finansal destek sağlanmalı. Bu konuda özel önlemler alınmalı.”