Şevket ERZEN- Mustafa DEMİRER,(DHA)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2006 00:00
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, Çorum’da Orta Karadeniz Sanayici ve İşadamı Dernekleri Federasyonu’nun (OKASİFED) düzenlediği "AB ve Türkiye Ekonomisi" konulu toplantısında, Türk siyasi tarihinde hükümetlerin Milli Eğitim konusunu genellikle, siyasi istismar perspektifinden ele aldığını belirtti.
Sabancı, geçen hafta gerçekleşen Milli Eğitim Şûrası’nda da "muhtemelen ilave birkaç oy getireceği düşüncesiyle" üniversitelere girişte Meslek Liseleri’ne katsayı uygulamasını kaldırmayı tavsiye eden bir karar alındığını hatırlattı. Sabancı, "Bu girişim, Şûra’nın siyasete alet edildiği izlenimini doğurarak kamuoyunda rahatsızlık yarattı. Bugün ülkemizde, sayıları yetersiz de olsa dünya normlarında eğitim görmüş bir kitle mevcutsa, bunu laik eğitim sistemimize borçluyuz. Bu kazanımları kaybetmemek, adım adım ileri götürmek için sürekli bir çaba içinde olmalıyız" dedi.
ÇARE KATSAYI DEĞİL: TÜSİAD’ın yüksek öğretime girişte katsayı konusu ilk gündeme geldiğinden bu yana, katsayı farklılığını kaldırmaya yönelik düzenlemelerin ortaöğretimin sorunlarına çare olmayacağını vurguladığını ifade eden Sabancı şöyle devam etti: "Ülkemizde mesleki ve teknik eğitim sisteminin, sanayi ve hizmet sektörleri için yüksek nitelikli ara kademe insan gücü yetiştirmesine ihtiyaç vardır. Bu amaçla meslek okullarının kalitesinin iyileştirilmesi, meslek okulu-istihdam ilişkisinin etkin şekilde kurulması ve mezunların iş hayatına atılmalarının desteklenmesi gereklidir."
BAYRAĞI ÇEKERİZ: Ömer Sabancı, Türkiye ’de teknik eğitimin yaygınlaştırılması konusunda yöneltilen bir soruya, "Türkiye’nin ara kademede yüksek nitelikli elamana ihtiyacı var. Orta öğretimde hangi okula gitmişse yüksek öğretimde de ona devam etmeli. Bunu söyleyince sanki biz sadece imam hatip liseleri ile ilgili konuşuyoruz gibi anlam çıkarıyorlar. Fakat hiçbir milli eğitim sorunu laiklikten önemli değildir. Bunu gördüğümüz zaman TÜSİAD olarak bayrağı çeker, bununla ilgili mücadelemizi veririz" dedi.
MUHALEFETE 301 ÇAĞRISI: AB ile ilişkilere de değinen Sabancı, Avrupa Komisyonu’nun 8 Kasım’da yayınladığı İlerleme Raporu’nda özellikle TCK’nin 301’inci maddesinin eleştiri konusu yapıldığına dikkat çekti ve "Hükümet bu konuyu olumlu bir yaklaşımla ele alıyor ve sivil toplum kuruluşlarıyla toplantı sonucunda, bu maddenin yeni biçimi ile ilgili bir öneri hazırlanıyor. Bu konuda, muhalefetten de yapıcı bir yaklaşım bekliyoruz" diye konuştu.