Güncelleme Tarihi:
Sabanvcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, depremden zarar gören Türk sanayinin yeniden nefes alabilmesi için, Gümrük Birliği anlaşmalarında bazı maddelerin askıya alınmasını önerdi.
Türkiye'de force-major (olağanüstü) bir durum yaşandığını belirten Sabancı, ‘‘İç sanayiinin korunması için gümrük vergileri eşitlensin. Sanayii nefes alsın’’ dedi.
Uluslararası anlaşmalara göre force-major bir durumda bazı anlaşmaların askıya alınabileceğini belirten Sabancı, otomotiv sektörünü kurtarmak için bu force-major durumun kullanılabileceğini söyledi. Böylece Türkiye'de yatırım yapanla, yapmayan arasındaki rekabetin eşitlenebileceğini belirten Sabancı, şöyle devam etti:
REKABET VAR
‘‘Bugün Türkiye'de meşru rekabeti bozan bir rekabet var. Japonya'dan gelen ürünlere yüksek, Almanya'dan gelen ürünlere düşük gümrük vergileri uygulanıyor. Almanya'dan Volkswagen ithal ediliyor. Almanya'daki işçi çalışıyor. Benim işçim boş duruyor. Ben Japon ortağımla yatırım yapıp, üretim yapıyorum. Ama ithalatçılarla eşit değilim. Bu nedenle iç sanayiinin korunması için gümrük vergileri eşitlensin. Ana sanayii üretime başlasın, yan sanayii de harekete geçsin. Üretim bir yere gelsin.’’
Marmara Bölgesi'nde yaşanan depremden en fazla etkilenen sektörler arasında yer alan otomotiv sektörünü, depremin daha önce vurduğunu belirten Sabancı, ‘‘Deprem otomotiv sektörünü daha önce vurmuştu. Fabrikalar oldukça düşük kapasitelerde çalışıyordu. Bunun üstüne Marmara Bölgesi'nde yaşanan deprem geldi. Büsbütün enkazın altında kaldık’’ dedi.
Depram nedeniyle Türkiye'nin olağanüstü günler yaşadığını söyleyen Sakıp Sabancı, sanayinin yeniden nefes alabilmesi için, Gümrük Birliği anlaşmalarında bazı maddelerin askıya alınmasını istedi.
Adapazarı'na İngiliz mahallesi kurun
Sakıp Sabancı, Marmara Bölgesi'nde meydana gelen deprem sonrasında yapılan yardımların daha organize olması ve daha etkili sonuç yaratması için dış dünyaya ve Türkiye'deki iş çevrelerine, para yardımı yerine yeniden inşa harekatına bizzat katılma çağrısında bulundu. Sabancı, İngiliz haber kanalı Sky Tv'de yayınlanan röportajında, depremden sonraki yeniden yapılanmanın önemine işaret ederken, bunun iyi biçimde organize edilmesinin şart olduğunu kaydetti.
Kentlerin çeşitli bölümlerinin tek elden inşasının sağlanmasının en iyi yol olduğunu belirten Sabancı, şöyle dedi:
‘‘Bütün işadamları, yabancı ülkeler, yabancı şirketler ve özel kişiler için geçerli olabilecek bir yöntemden söz ediyorum. Kim bölgeye yardım yapacaksa, bunu para olarak değil, bir bölgenin inşasını üstlenmek şeklinde yapsın. Adapazarı'nda bir mahalleyi İngiliz hükümeti mi yapacak? Bu mahalle İngiliz mahallesi olarak anılsın. Bir başka mahalleyi ben yapacaksam, adı da Sabancı mahallesi olsun.’