Sabancı, DuPont'la birlikte Güney Amerika'yı fethetti

Güncelleme Tarihi:

Sabancı, DuPontla birlikte Güney Amerikayı fethetti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Arjantin'de bir tesisini daha önce devreye sokan Sabancı Holding-DuPont ortaklığı, önceki gün de Dusa Brezilya'yı açtı. Dusa Brezilya-Dusa Arjantin Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, ‘‘Güney Amerika'da 22 lastik fabrikasına kord bezi satacağız’’ dedi.

Sabancı Holding'in Güney Amerika'daki ikinci fabrikası önceki gün açıldı. Dusa Brezilya, 14 bin ton kapasiteli terbiye ünitesi ve 360 çalışanı ile birlikte komple bir endüstriyel iplik ve kort bezi üretim tesisi olarak faaliyet gösterecek. Dusa Brezilya Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı bu şirket için 15 milyon dolar yatırım yapıldığını belirterek, ‘‘Brezilya'da ikinci adım mevcut tesislerde kapasite artırımı olacak’’ dedi.

Fabrikanını açılışına Bahio Eyalet Başkanı Cesar Borges, Türkiye'nin Brezilya Büyükelçisi Doğan Alpan, Brezilya Merkez Bankası eski Başkanı İbrahim Eriş de katıldı.

Salvador yakınlarında organize sanayi bölgesi Camaçari'de kurulan tesislerin açılışı Sabancı şova dönüştü. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı getirdiği Türk bayrağını açarken iki çalışanı tarafından omuzlara alındı.

BEREKETLİ DOSTLUK

Sabancı Salvador'da aralıksız yağan yağmuru, ‘‘bereket’’ olarak yorumlayarak, ‘‘Bu yatırım son değil, peşinden yenileri gelecek’’ dedi. Eyalet Başkanı Borges de, ‘‘Biz de buna inanırız. Yağmurun aramızdaki dostluğu geliştirmesini diliyorum’’ diye konuştu.

DuPont'a ait kord bezi üretim tesislerine terbiye ünitesini ekleyerek ortak olan Sabancı, ikinci know-how'ını bu tesislere satmış oldu. En son teknolji ürünü olan terbiye ünitesi İzmir'deki Kordsa fabrikalarında çalışan 6 mühendisin ortak ürünü. Terbiye ünitesinin yapımı sırasında bilfiil çalışan Türk mühendisler şirkete de 1.5 milyon dolarlık tasarruf sağladı. Dusa Arjantin ve Dusa Brezilya Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Güney Amerika'da kurulan 22 büyük lastik fabrikasına kord bezi satacaklarını söyledi. Dusa Mercusor adıyla hem Arjantin hem de Brezilya'da üretim yapacak olan şirket dünyada pazar payında bir numara oldu.

Sabancı: Hollanda'yı merkez seçtik

Sabancı'nın DuPont ile yaptığı son işbirliği global bir dünya şirketi olma yolunda önemli bir adım atılmasını sağladı. Sakıp Sabancı, naylon ve polyester üretimi konusunda 2000'li yıllarda izleyecekleri stratejiyi şöyle açıkladı:

DuPont'la ortaklığımız başka mecralara da kayıyor, burada bitmeyecek. Brezilya'da bulunduğumuz sürede DuPont yetkilileriyle Hollanda merkezli iki şirket kurmaya karar verdik.

Bir tanesi naylon, diğeri polyester üretimi ile ilgili. Dünyanın değişik bölgelerinde şirketlerimiz var. Hep değişik vergi oranları karşımıza çıkıyor. Bunu aşmak için tüm şirketlerin merkezi Hollanda'da olan yeni kurulacak şirketlere bağlanacak. Ortaklık her ikisinde de yüzde 50 yüzde 50 olacak.

Bir şirketin Hollanda da kuruluşunu tamamladık. DuPontsa adıyla kurulan yeni şirketin başına Ömer Sabancı geçti. Bu şirkete DuPont Hollanda, İngiltere ve Almanya'daki fabrikalarını koydu. Biz ise Sasa-Adana, Sasa-Silivri, İngiltere'deki Exsa U.K. şirketlerini koyduk. Yeni şirketin ciro hedefi 1 milyar dolar olacak.

Bir diğer ortaklığımız ise henüz adı konmamış ama merkezi Hollanda da bulunacak. Bu şirketler birkaç yıl içinde Brezilya-Arjantin-Mısır, Kuzey Amerika, Almanya ve Güney Amerika'daki şirketlerin merkezi olacak. Bu şirketin faaliyet alanı naylondan mamul kord bezi olacak. Bunun başında ise Güler Sabancı bulunacak. Bu şirketin yıllık ciro hedefi ise 800 milyon dolar.

Ortaklık operasyonuna Nile Kordsa'da dahil ediliyor. DuPont, Mısırlılar'la kurduğumuz fabrikaya ortak olacak.

İsrailli’nin Amerika’daki fabrikasını da aldık

Sakıp Sabancı, DuPont’la ortak projeleri ile ilgili şu ilginç ayrıntıyı anlattı: ‘Brezilya ve Arjantin sonrası üçüncü aşama DuPont'un Kuzey Amerika'daki 50 bin tonluk iplik fabrikasına yüzde 50-50 ortaklığımız söz konusu olacak. Bununla ilgili görüşmeler sürüyor. Bu arada İsrail'de Rogazin adlı şirket kord bezi üretiyordu, ama piyasayı bozuyordu. Bir yıl önce bunu satın aldık. Fabrikayı kapattık. Şimdi makinaları Güney Afrika'ya götüreceğiz. İsrailli'nin Kuzey Amerika'da da fabrikası vardı, onu da aldık, DuPont ile büyüteceğiz. Almanya Frankfurt'ta kord bezi üreten bir tesis daha vardı onu aldık. Dupont'la birlikte kapasitesini 2 bin tondan 6 bin tona çıkaracağız’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!