Güncelleme Tarihi:
S&P, karara gerekçe olarak Yunanistan hükümetinin özel sektör kreditörleriyle yaptığı borç takas anlaşmasını gösterdi.
Kuruluş, takas anlaşmasının tamamlanması ve borç ödemelerinin düzenli şekilde sürmesi halinde ülkenin uzun vadeli kredi notunu “CCC” seviyesine çıkarabileceğine dikkati çekerek, belli bir sayıda kreditörün takas anlaşmasını kabul etmemesi durumunda ise Yunanistan'ın temerrütle karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.
Bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de geçen hafta “Yunanistan'ın yakın vadede yüksek olasılıkla temerrüte düşeceğini” gerekçe göstererek ülkenin yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notunu düşürmüştü.
Fitch, Yunanistan'ın özel sektör kreditörleriyle tahvil takas anlaşmasının ayrıntılarının açıklanmasını takiben bu ülkenin yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notunu “CCC”den “C”ye düşürdüğünü bildirmişti.
Euro bölgesi maliye bakanlarının geçen hafta 14 saat süren toplantısında, Yunanistan'a 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketine yeşil ışık yakmıştı.
Özel banka ve finans kuruluşları, ikinci kurtarma paketinin ön şartı olan borç indiriminde gece boyunca süren pazarlıkların ardından Atina yönetimiyle daha önce uzlaştıkları oranları revize etmişti. Bankalar adına euro bölgesiyle müzakereleri yürüten Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), Yunan tahvillerinin değerinde nominal yüzde 53,5 ve reel yüzde 75 indirimi kabullenmişti.
Yunanistan'ın bankalarla tahvil takasını 8 Mart'ta başlatarak 3 gün içinde tamamlaması bekleniyor.
Kurtarma paketi için AB ve IMF'nin hazırladığı yeni ekonomik programla Yunanistan'ın halen gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 160'ını aşan kamu borcunun 2020 yılına kadar yüzde 120,5'e indirmesini hedefleniyor.
YUNAN TAHVİLLERİ TEMİNAT OLARAK KULLANILMAYACAK
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yunan devlet tahvillerinin teminat olarak kullanılmasını geçici olarak durdurdu.
ECB bu adımı, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un Yunanistan'ın kredi notunu “SD” olarak bilinen “tercihli temerrüt” seviyesine çekmesinden sonra attı.
ECB'nin bu kararından etkilenen bankaların, euro bölgesi düzenlemeleriyle uyumlu biçimde acil likidite destek programı kapsamında ulusal merkez bankalarından borçlanmaya devam edebileceği de belirtildi.
Bankanın, Yunan tahvilleriyle ilgili kararını Mart ayı ortasında gözden geçirmesi bekleniyor.
ECB, geçen yıl Temmuz ayında, üç önemli uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan birinin Yunanistan'ın kredi notunu “temerrüt” seviyesine indirinceye kadar tahvillerini teminat olarak kullanmaya devam edeceğini açıklamıştı.
BEKLENEN BİR KARARDI
Yunanistan Maliye Bakanlığı, Standard & Poor's'un Yunanistan'ın kredi derecesini tercihli temerrüde (SD) düşürmesinin beklenen bir karar olduğunu bildirdi.
Bakanlık açıklamasında, ülkenin kredi notunun düşürülmesinin Yunan bankacılık sektörü ve likiditesine etkisi olmadığı belirtilirken, S&P'nin "beklendiği gibi" Yunanistan'ın derecesini 'SD'ye, kolektif eylem maddesi (CAC) doğrultusunda özel sektör katılımlı gönüllü tahvil takası planına (PSI) uygun menkullerin listesini de D'ye düşürdüğü kaydedildi.
Açıklamada bu hamlenin önceden ilan edildiği ve bütün sonuçları Avrupa Konseyi ve Eurogroup'un ilgili kararı ve planı çerçevesinde öngörüldüğü belirtildi.
Not düşürmenin Yunan bankacılık sistemi ve likiditesine bir etkisi olmayacağı vurgulanan açıklamada "PSI teklifi açıkken Yunanistan'ın kredi derecesi 'SD' olarak kalacaktır ve PSI'ın tamamlanmasıyla yeniden yukarı doğru bir derecelendirilme beklenmektedir" denildi.