Güncelleme Tarihi:
Dünyanın önde gelen kredi derecelendirme (rating) kuruluşlarından Standard and Poor's (S and P), Türk bankalarının, küresel krizden çok etkilendiğini ama sorunlarının Latin Amerika ve Asya ülkelerindeki bankalar kadar ağır olmadığını bildirdi. Rusya krizinin, Türk bankalar üzerinde önemli düzeyde olumsuz etkisinin bulunduğunu belirten S and P, bu kriz nedeniyle bankaların döviz cinsinden kredi imkanlarını yitirdiğini vurguladı.
Türkiye'de, Rusya krizi nedeniyle finansman kaynaklarının pahalılaşması sebebiyle faizlerin yükseldiğinin vurgulandığı değerlendirmede, yüzde 110-140 aralığında seyreden faizler nedeniyle fon maliyetlerinin yükseldiği, krediyle iş yapma imkanının azaldığı kaydedildi.
S and P, yüksek faiz ortamına rağmen, Türk bankalarının, TL cinsinden hazine bonosundan fahiş karlar elde ettiğini belirtti.
KAMU BANKALARI
S and P tarafından yapılan değerlendirmede, bankaların, zayıflayan müşteri hacmi ve kredi portföyü nedeniyle, şirketlerin düşük düzeyde borçlarının olmasına rağmen, kredi kaybı (geri dönmeyen krediler açısından) konusunda hassas bir durumda bulundukları ifade edildi.
Türkiye'deki kamu bankaları konusuna da değinen S and P, bankalar açısından en hassas durumunda bulunan kesimin kamu bankaları olduğunu, kamu bankalarının, hükümetin yüklediği mali sorumluluklar ve kalitesizlik nedeniyle ağır yük altında bulunduklarını belirtti.
KRİZİ BİTMEDİ
S and P, gelişmekte olan ülkelerin bankaları açısından, birçok ülkede krizin henüz bitmediğini belirtirken, aralarında Türkiye'nde bulunduğu, Avrupa'ya daha yakın ülkelerin bankacılık sistemlerinin, diğer ülkelere göre, krize dayanıklılık açısından daha iyi konumda olduğunu vurguladı.
Bankacılık sistemleri açısından Avrupa'ya daha yakın olan ülkelerin bankalarının, kredi büyümesi, küçük dış açık pozisyonları ve Japonya ile fazla iş yapmamaları nedeniyle daha iyi konumda olduğunu ifade eden S and P, çalışan yasal ve düzenleyici bir yapının, bankaların durgunluktan çıkmaları açısından gerekli olduğunu kaydetti.
S and P, Güney Kore, Malezya, Tayland ve Endonezya'daki bankacılık kesimindeki sorunlu krediler oranının yükseldiğini de vurguladı.