Güncelleme Tarihi:
ALMAN Enerji devi RWE’nin Türkiye CEO’su Andreas Radmacher, “Türkiye bizim en son girdiğimiz ve çok önem verdiğimiz bir pazar. Enerji piyasalarındaki serbestleşmenin ilerleyişine göre yatırım planlarımızı gerçekleştireceğiz. Türkiye pazarına 2.5 yıl önce girdik. Geçen ay 500 milyon Euro’luk maliyeti olan ilk yatırımızın temelini attık, Denizli Doğalgaz Santralı. Bundan önce ciddi bir planlama dönemi geçirdik. Türkiye’de serbest ve derin bir enerji piyasasının oluşması çok önemli. Türkiye enerji piyasaları Avrupa’daki gibi serbestleştikçe bir kaç milyar Euro yatırım yapabiliriz” dedi.
160 milyar Euro yatırım
Türkiye’nin enerji yatırımları açısından oldukça cazip bir pazar olduğunu vurgulayan Radmacher, şöyle konuştu: “Türkiye’de enerji ihtiyacı giderek artıyor. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’ye artan talebi karşılamak için 20 yılda 160 milyar Euro’luk enerji yatırımı yapmak gerekiyor. Biz de RWE olarak bu yatırımlardan payımızı almak istiyoruz. Ancak bunun için Türkiye’de güvenilir ve derin bir piyasa oluşması lazım. Türkiye’de yıllık 100 milyar Euro’luk ciro elde edilecek büyüklükte bir piyasa oluşturulabilir. Türkiye Avrupa enerji piyasaları için kilit bir ülke, gelecekte bu bölgenin hakimi olabilir.”
Türkiye’nin şu ana kadar enerji piyasalarının serbestleşmesi konusunda başarılı adımlar attığını ifade eden Radmacher, ancak halen alınması gereken önemli bir mesafe bulunduğunu hatırlattı. Türkiye’de enerji fiyatlarının Avrupa’dan yüksek seyrettiğini savunan Radmacher, şunları söyledi: “Almanya’da enerji fiyatlarının düşmesinde özelleştirmenin büyük katkısı oldu. Rekabet arttı, kalite arttı. Türkiye’de şu anda uygulanan Dengeleme ve Uzlaştırma Piyasası (DUY) yerine Almanya’da spot piyasa oluşturuldu. Sadece Almanya’da değil Avrupa’nın genelinde oluşturulan derin ve likit piyasalar fiyatların daha ucuz ve dengeli olmasına büyük katkı sağladı. Türkiye’deki yatırımlarımızı planlamak kadar burada derin bir piyasa oluşturulması da bizim için önemli.”
Türkiye kendi yolunu bulmalı
TÜRKİYE’nin enerji piyasalarının liberalleştirilmesi konusunda henüz yolun başında sayılabileceğini belirten Andreas Radmacher, şunları söyledi: “5 yıl içinde Türkiye’de büyük ilerleme olacağını öngörüyoruz. Spot enerji piyasalarının oluşması ve bunun Avrupa ile entegrasyonunun sağlanması konusunda olumlu gelişmeler var. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da bunu istiyor. Ankara serbestleşme konusuna gönül vermiş durumda. Her ülke bu konuda kendi yolunu kendi bulmalı. Avrupa’da da serbestleşme faaliyetleri sırasında bazı hatalar oldu. Sürecin tamamlanması yıllar sürdü. Biz Türkiye ile bu sürecin hızlanması için deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız.”
Enerji borsası Türkiye’yi bölgesel merkez yapar
TÜRKİYE’nin enerji borsası ile Güneydoğu Avrupa ve Yakın Doğu’nun ağırlık merkezi olabileceğini ancak bunun için somut adımlar atılması gerektiğini kaydeden Andreas Radmacher, enerji borsası oluşturulmasının faydalarını şöyle sıraladı:
Etkili ve likit toptan satış piyasaları ilave yatırımlar ile enerji arz güvenliğini teşvik edecek.
Enerji borsası yeni pazar alanları doğurur, Yeni yatırımları çeker.
Türkiye’yi bölgede ağırlık merkezi yapar.
Dağıtım ihalelerinde fiyatlar çok ısındı
BAŞKENT Doğalgaz Dağıtım ihalesinde yaşanan iptal için ‘üzüldüm’ diyen Andreas Radmacher, şunları söyledi: “Tekrarlanacak ihale ile biz de ilgileniyoruz. Ancak umarım bu kez fiyat biraz düşer. Türkiye’de son bir yılda yapılan özelleştirme ihalelerinde fiyatların fazla ısındı. Rekabet iyidir, fiyatların yükselmesi kısa vadede devlete yararlı olacak diye düşünülebilir. Ancak enerji sektöründe meselelere uzun vadeli bakmak gerekir. Yüksek fiyat uzun vadede tüketiciye de ülkeye de yararlı olmaz. Yüksek fiyat oluşması iyi ama, uzun vadede işlerin yürümesi lazım. Önemli olan sistemin sağlıklı işlemesi. Enerji çabuk para kazanılan
bir alan olmamalı.”
Akenerji’nin portföyü ile de ilgileniyoruz
ALMANYA’da ve Avrupa’nın genelinde üretim, dağıtım ve satış gibi enerji değer zincirinin her alanında faaliyetleri bulunduğunu kaydeden Andreas Radmacher, “Türkiye’de pazarın etkin ve büyük oyunculardan biri olmayı istiyoruz. Üretim ve dağıtım özelleştirmeleri ile satın almalar dahil her türlü fırsatı değerlendiriyoruz. Şu anda Akenerji’nin portföyüne bakıyoruz. Ne zaman ne kadar yatırım yapacağımız konusunda net bir şey söylemek zor. Ama Türkiye’de büyümek istediğimiz kesin. Bunun nasıl olacağı biraz da enerji piyasalarının alacağı şekle bağlı” diye konuştu.