Güncelleme Tarihi:
Çeşme'de yapacağı yatırım için izin bekleyen firmaların yapacağı 11 rüzgar enerji santral projesi bu kez de Genelkurmay engeline takıldı. Yaklaşık 5 yıldır TEİAŞ'ın yapacağı iletim hatları için adım atılmasını bekleyen yatırımcı firmalar, durumu Çeşme Belediyesi’ne Genelkurmay Başkanlığı tarafından iletilen yazı sayesinde öğrendi. Genelkurmay Başkanlığı’nın söz konusu yazıda, rüzgar enerji santrallerinin devreye girmesi için iletim hatlarının yenilenmesi sırasında kurulacak trafo ve aktarma merkezleri ile rüzgar enerji santrallerinin yaydığı frekansların bölgede yapılan radar ve dinleme faaliyetlerine zarar verip vermeyeceğinin TÜBİTAK ve Bilim Teknoloji Kurumu tarafından araştırılacağının ifade edildiği öğrenildi.
EPDK: SORUN OLMAZ
Konuyla ilgili kısa bir açıklama yapan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, konu ile ilgili çalışmaların devam ettiğini, detaylı açıklamanın önümüzdeki günlerde yapılacağını dile getirdi. Çeşme’deki rüzgar enerji santralleri ile ilgili olarak hazırlanan raporu beklediklerini ve rapor doğrultusunda hareket edeceklerini dile getiren Köktaş, “Konunun sorun olacağını sanmıyorum. Kısa süre içinde bu durum netliğe kavuşaktır” dedi.
BELEDİYE: SONUÇLANANA KADAR FİRMALAR BEKLEYECEK
Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu ise bilginin kendilerine bir yıl önce geldiğini kaydetti. Genelkurmay Başkanlığı’nın, kurulması planlanan rüzgar enerji santrallerinin Ovacık’taki dinleme istasyonunun faaliyetlerini engelleyip engellemediğini tespit etmek için ilgili birimlerce çalışma başlattığını ifade eden Tütüncüoğlu, rapor sonuçlanana kadar firmaların bekleyeceğini dile getirdi.
Tütüncüoğlu, “Milli çıkarlar açısından bu konu çok önemli. Rüzgar pervanelerinin yaratacağı manyetik alanın dinleme istasyonuna olumsuz etki yapıp yapmadığı araştırılıyor. Rapor sonucuna göre bölgedeki rüzgar santrali yatırımları değerlendirilecek. Biz belediye olarak yapım aşamasında inşaat ruhsatı veriyoruz” açıklamalarında bulundu.
Çeşme’ye yatırım planı bulunan ABK Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz de yatırımcıların bir an önce sorunun çözülmesini beklediğini vurgulayarak şöyle konuştu:
“TEİAŞ ile yapılan anlaşma uyarınca enerji iletim hattını bölgede yatırım yapacak firmalar gerçekleştirecekti. Bunun için 70 milyon liralık teminat yatarıldı. Halen TÜBİTAK ve Bilim Teknoloji Kurumu’nun araştırmaları devam ediyor. Temennimiz bu çalışmaların bir an önce sonuçlanması ve radar, dinleme faailiyetlerine bir zarar vermediğinin ortaya çıkması.”
Yatırım için bekleyen 12 fima
ABK Enerji
Ağaoğlu Enerji
Ayen Enerji
Çalık Enerji
Egenda Enerji
Hassas Enerji
Lodos Enerji
Ortan Enerji
Sagap Eskim Enerji
Üçgen Enerji
Yaylaköy Enerji
Yapısan Enerji