‘Rüzgâr’ Türkiye’ye döndü

Güncelleme Tarihi:

‘Rüzgâr’ Türkiye’ye döndü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2016 20:54

Türkiye’de 1.2 gigavatın (GW) üzerinde rüzgâr santralı kuran Danimarkalı türbin üreticisi Vestas, yatırımları artırma kararı aldı.

Haberin Devamı

DÜNYANIN önde gelen rüzgâr türbini üreticisi Danimarkalı Vestas, Türkiye’de yeni enerji yatırımları için düğmeye bastı. Türkiye’de 1.2 gigavatın (GW) üzerinde rüzgar santralı kurduklarını hatırlatan Vestas’ın Ürün Geliştirmeden Sorumlu Kıdemli Grup Başkanı Johnny Thomsen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) kapsamındaki ihalelerin son dönem dünyada uygulanan yeni örneklerle örtüştüğünü söyledi. İhalelerde Türkiye’de yatırımlar yapılmasına ilişkin şartların benzerinin Brezilya’da uygulandığına dikkati çeken Thomsen, “Vestas olarak Brezilya’da yaptık. Türkiye’de de yaparız. Bizim için Türkiye önemli bir pazar” dedi.

Bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Thomsen, Türkiye’de 1984 yılından bu yana faaliyetlerinin devam ettiğini anlattı. Thomsen, “Türkiye’de 1.2 GW’ın üzerinde rüzgar santralı kurulumu yaptık. Önümüzdeki aylarda kesinleşen kurulumumuzla birlikte bu rakam 1.55 GW’a ulaşacak. 150’den fazla çalışanımızla Türkiye’de 3 ayrı noktadan servis ve bakım hizmeti de veriyoruz. Bu yılın ilk yarısında 100 MW’lık santral kurulumu sözleşmesi yaptık” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR PİYASA

Türkiye’nin kendileri için çok büyük ve önemli bir piyasa olduğunu kaydeden Thomsen, yarışma şeklinde yapılan yenilenebilir enerji ihaleleri ve yatırım şartı ile ilgili olarak ise “YEKA gibi ihale sistemleri dünyanın gittiği yön. Diğer ülkelerde de yaptık, Türkiye’de de yaparız. YEKA vari ihaleler, fiyatları aşağı çektiği için bizim de maliyetleri düşürmek adına alt yüklenicilerle ortak çalışıp sinerji yaratmamız gerekiyor. Mevzuat net ortaya konduğunda Türkiye’de de şartların gereğine uyarız” dedi.

TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ 48 BİN MEGAVAT

DANİMARKA’DA rüzgâr türbinlerinin yanı sıra güneş panelleri de kullanılıyor. Danimarka’nın 2020 hedefi, elektrik ihtiyacının yüzde 50’sini, yenilenebilir kaynaklardan karşılamak. 2015 sonunda elektrik üretiminin yüzde 42’sini rüzgârdan karşılayan ülkenin 2050 hedefi ise elektrik üretiminde yüzde 100 yenilenebilir enerji. 2015 sonu itibari ile Türkiye’de tüketim karşılama oranı ise yüzde 5’ler seviyesinde. Son hazırlanan Rüzgâr Enerjisi Potansiyel Atlası’na göre Türkiye’de rüzgâr enerjisi potansiyeli 48 bin megavat. Türkiye’nin 2020 hedefi ise elektrik üretiminde rüzgâr enerjisinin payını yüzde 20’lerin üzerine taşımak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!