Güncelleme Tarihi:
Satıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yıllık 3 milyon tonun üzerinde yaş meyve sebze ihracatı olduğunu, yasak kararı öncesinde ihracatın yaklaşık yüzde 40'ının Rusya'ya yapıldığını anımsattı.
Türkiye'den Rusya'ya gönderilen bazı tarım ürünlerine yasak gelmesiyle yaş meyve sebze ihracatında bu ülkenin payının yüzde 20'nin altına düştüğünü kaydeden Satıcı, yasağın ardından ihracatçılar olarak "B" planını uygulamaya koyduklarını bildirdi.
Mevcut pazarda genişleme ve yeni pazar arayışlarına girdiklerini kaydeden Satıcı, şöyle konuştu:
"Rusya, tamamen kapıları kapatmış olmasına rağmen, geçen yılı yüzde 7 ihracat gerilemesi ile kapattık. Bu sene de planlarımızı bu pazarın açılmayacağını öngörerek yaptık. Firmalarımız alternatif pazarlarda çalışmalarına devam ediyor. Rusya pazarının kapalı olması ihracatçı açısından bir yıkım değil ama önemli bir pazar, tabii ki açılmasını arzu ediyoruz. Mevcut durum iki tarafa da zarar veriyor.
Rusya ambargo nedeniyle Avrupa'dan da ürün alamıyor. Biraz kendi üretimlerini artırdılar, fakat yeterli değil, kalan ürünü de Mısır, Fas, İran gibi ülkelerden almaya çalışıyorlar. Ancak kaliteli ürün tedarik etmede zorlanıyorlar. Ürün çeşidi, kalite, fiyat ve tazelik konusunda bu ülkeler Türkiye ile rekabet edecek durumda değil."
Satıcı, Rusya pazarının Almanya, Romanya, Ukrayna, Belarus, Gürcistan, Azerbaycan ile telafi edildiğini, yeni pazar çalışmalarının da devam ettiğini vurguladı.