Güncelleme Tarihi:
Rus hükümetinin dün yaptığı yazılı açıklamada, her iki tarafın da iki ülkenin de yararına olan ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesinden ve bu alandaki her türlü sınırlamanın kaldırılmasından yana tavır ifade ettikleri belirtildi.
Türk ithalatçılar, geçen hafta itibarıyla Rusya'dan buğday, mısır ve ayçiçeği yağı gibi tarım ürünlerinin alımını, ödenecek verginin sıfırdan yüzde 130'a yükselmiş olabileceğine ilişkin belirsizlik nedeniyle askıya almışlardı.
ANALİSTLER: SORUN RUS AYÇİÇEĞİ İHRACATINA ZARAR VERİR
Bu arada, Moskova merkezli IKAR danışmanlık şirketinin dün yaptığı açıklamada, Rus tarım ürünlerinin Türkiye'ye ihracatında yaşanan zorlukların, 1 Eylül'de başlamış olan 2016-2017 ihracat yılında Rusya'nın ayçiçeği ihracatına zarar vereceği açıklandı.
IKAR, Mart ayı ortasından 2016/17 ihracat yılının sonuna kadar Türkiye'ye 230,000 ton daha fazla ayçiçeği yağı ihraç etmiş olabileceğini bildirdi.
Türkiye Rus ayçiçeği yağının en büyük müşterisi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci dün, dahilde işleme rejimi kapsamında Rusya'dan buğdaydan küspeye kadar 1.83 milyar dolarlık ithalat yapıldığını ancak mevcut sürecin devamı halinde ihracatçıların DİR taleplerinde Rusya'ya son dönemde yer vermemesi nedeniyle bu ithalatın sıfıra inebileceğini söyledi. IKAR aynı zamanda Rusya'nın 2016/17 buğday ihracatı tahminini, 0.5 milyon ton düşürerek 27.5 milyon tona indirdiğini ve bunun kısmen Türkiye ile yaşanan sorunlardan kaynaklandığını söyledi.