Rusya'dan doğalgaz fiyatı yalanlaması

Güncelleme Tarihi:

Rusyadan doğalgaz fiyatı yalanlaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2006 11:48

Enerji Bakanı Hilmi Güler, doğalgaz sorununun çözümü için Rus doğalgaz şirketi Gazprom'un Başkanı Alexey Miller ile görüştü. Rus yetkililer, Botaş'ın doğalgaz için 260 dolar ödemediğini söylemelerine karşın fiyat konusunda bir açıklama yapmadılar.

Haberin Devamı

Enerji Bakanı Hilmi Güler, doğalgaz sorununun çözümü için Rus doğalgaz şirketi Gazprom'un Başkanı Alexey Miller ile görüştü. Rus yetkililer, Botaş'ın doğalgaz için 260 dolar ödemediğini söylemelerine karşın fiyat konusunda bir açıklama yapmadılar.

Halen Türkiye'nin doğalgaz talebinin büyük bölümünü karşılayan Rus doğalgaz şirketi Gazprom'un Başkanı Alexey Miller ve beraberindeki şirket yöneticileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda Bakan Hilmi Güler ve Botaş yöneticileriyle bir toplantıya katıldılar.

Görüşmeler sonucunda yapılan basın toplantısında konuşan Bakan Güler, Gazprom'un önerileri arasında Samsun-Ceyhan güzergahından İsrail ve Lübnan'a doğalgaz götürülmesi projesi, şehirlerde doğalgaz dağıtımı ile kontrat devirlerine şirketin ilgisi, Tuz Gölü altında doğalgaz depolama tesisi yapma isteğinin de görüşmelerde ele alındığını anlattı.

Güler, Türkiye tarafı olarak Off-Set hakkı, gizlilik, ortak yatırımlar yapılması gibi taleplerinin de bulunduğu çok sayıdaki konuyu toplantıda görüştüklerini ve bunların tamamının bir paket halinde ele alınması ve iki taraf teknik heyetlerinin bu konuları olgunlaştırmaları ve 15 Nisan'da yeniden bunların ele alınması konusunda mutabakat sağladıklarını söyledi.

Gazprom Başkanı Miller ise “enerji alanında Türkiye'yi en güvenli ortaklarımızdan biri olarak görüyoruz” dedi.
Miller, Türkiye'yi sadece bir müşteri olarak değil, gazın transit geçişi için de sağlam bir ortak olarak gördüklerini dile getirdi.

“TÜRK TARAFI BİZE ENTERESAN BİLGİLER SUNDU”

Toplantı sırasında Türk tarafının kendilerine enteresan ve yeni bilgiler sunduğunu ifade eden Miller, projelerin değerlendirilmesi açısından Türk tarafının sunduğu bilgilerin önemli olduğunu, 15 Nisan 2006 tarihine kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile tekrar bir araya gelerek bu konuların görüşüleceğini kaydetti.
Türkiye'de yeraltı doğalgaz depolama projeleri ve doğalgaz dağıtımıyla ilgili taleplerini de bir kez daha yinelediklerini belirten Miller, şöyle konuştu:  “Gazprom Türkiye için her zaman sağlam bir ortak olmuştur. Sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülükleri her zaman tam olarak yerine getirmeye çalıştık, bundan sonra da elimizden geleni yapacağız. Türk ortaklar emin olabilirler ki, Gazprom, yükümlülüklerini her zaman yerine getirecek.”

UKRAYNA 550 MİLYON METREKÜP DOĞALGAZIMIZA EL KOYDU

Mavi akımın devreye girmesinden dolayı Gazprom'un Türkiye'ye doğalgaz arzını en yüksek noktaya getirdiğini anlatan Miller, ancak gelen gazın bir bölümünün Ukrayna'da kaldığını, Ocak ayında Ukrayna'nın sözleşmelere aykırı olarak 550 milyon metreküp gaza el koyduğunu anlattı. Gazprom'un Türkiye'ye karşı yükümlülüklerini yerine getirebilmek için elinden geleni yaptığını ifade eden Miller, mavi akımın kapasitesinin artırılması çalışmalarının da sürdüğünü kaydetti.

"FİYATLARI KARŞILAŞTIRMAK DOĞRU DEĞİL"

Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alexander Medyedev ise son dönemde doğalgaz konusunun en az futbol kadar konuşulduğuna işaret ederek, “Fakat bir fark var. Futbol yazarları en azından futbol kurallarını biliyor. Doğalgaz işinin de kuralları var” dedi.

Bu kurallar hakkında biraz bilgi vermek istediğini belirten Medyedev, ilk kuralın dünyanın her yerinde doğalgaz fiyatının aynı olmadığını, bunun belli formüllere göre belirlendiğini söyledi.

Medyedev, bu formüllerin de petrol fiyatları ve yerel piyasanın özelliklerine göre belirlendiğini vurguladı.
İkinci kuralın ise doğalgaz işinde tarafların, sözleşme şartları gereği miktar ve fiyat bakımından hiçbir zaman kamuoyuna bilgi vermemeleri olduğunu ifade eden Medyedev, Gazprom olarak ihraç ettikleri doğalgazın miktarını ve fiyatını hiçbir zaman açıklamadıklarını, bundan sonra da açıklamayacağını söyledi.

Medyada yer aldığı gibi BOTAŞ'ın Rusya'dan 260 dolara doğalgaz almadığının altını çizen Medyedev, “Bu nedenle çeşitli ülkelere satılan doğalgaz fiyatlarını (bu fiyatlar doğruysa tabi) karşılaştırmak doğru değil. Fiyatlar nakliyat ve transit bedelleri göz önüne alınarak ülkelere göre değişiyor. Sanıyorum yapmış olduğum açıklama Türk medyası için yeterli” diye konuştu.

260 doların kaynaklarını anlayamadıklarını anlatan Medyedev, sadece bir toplantı sırasında Avrupa'ya yönelik fiyat tahminlerinde bulunduklarını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!