Rusya'da krizin Türkiye faturası 2 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Rusyada krizin Türkiye faturası 2 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rusya'da başlayan ekonomik krizin Türkiye'ye faturası büyük olacak. Yapılan hesaplar, kriz nedeniyle Türkiye'nin uğrayacağı ihracat kaybının 700 milyon dolar, bavul ticareti kaybının ise 1.1 milyar dolar olacağını gösteriyor. Böylece Türkiye'nin kriz zararı 2 milyar dolara yaklaşacak.

Rusya'daki ekonomik kriz nedeniyle, 1998 yılında, Türkiye'nin resmi ihracat kaybının 700 milyon doları bulacağı tahmin ediliyor. Bavul ticaretindeki azalmadan kaynaklanan kayıp ise 1.1 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Böylece, Rusya krizinin Türkiye'ye faturasının 2 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Rusya'daki talebin düşmesi ve fiili devalüasyon nedeniyle, bu yıl, kayıtlı dış ticaret çerçevesinde, toplam ihracat hacminin azalarak, yaklaşık 700 milyon dolarlık bir ihracat düşüşünün olacağı belirtiliyor.

Türkiye ile Rusya arasındaki ortalama 4 milyar dolarlık kayıtlı dış ticaret hacmi içinde, Türkiye'nin ihracatı 2.1 milyar dolar civarında bulunuyor.

Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı ihracatın önemli bir kısmını tekstil, kimyevi ürünler ve gıda oluşturuyor.

Rusya'daki fiili devalüasyon nedeniyle, Türkiye'nin Rusya'dan yapacağı ithalatın artacağı vurgulanırken, bu yıl, 4.5 milyar dolar olarak tahmin edilen bavul ticaretinden 1.1 milyar dolarlık bir azalmanın olacağı tahmin ediliyor.

Yetkililer, fiili devalüasyonun Rusya'nın, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkelerine yönelik ihraç mallarını, Türk ihraç mallarına karşı daha avantajlı hale getirebileceğini de vurguluyorlar.

TURİZM DAHİL DEĞİL

Rusya’da yaşanan ekonomik kriz, türkiye’yi sadece ihracat ve bavul ticareti kanalı ile etkilemeyecek. Krizden etkilenebileceğimiz önemli bir sektör de turizm. Son yıllarda Rusya’dan Türkiye’ye yönelik turist hareketinde önemli bir artış gözlenirken, kriz nedeniyle bu sektörde yaşanacak olan kaybın da dikkate değer ölçüde olabileceği üzerinde duruluyor.

Güneş Taner Rusya’da

Rusya krizinin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin asgariye indirilebilmesi için harekete geçen hükümet, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner'i bugün Rusya'ya gönderiyor. Taner, Rusya'da hükümet yetkililerinin yanısıra Gazprom şirketinin yöneticileri ile de görüşecek. Taner, özellikle bavul ticaretinin aksamaması için bazı önlemler alınması için girişimde bulunacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!