Güncelleme Tarihi:
Tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşayan Rusya'da özel sektörün dış borç ödemeleri için ilan edilen 90 günlük moratoryum süresi bugün bitiyor. 2 bin 500 bankadan sadece 5'inin 30 milyar dolara ulaşan dış borç ödemesini gerçekleştirebilecek durumda olduğu Rusya'da, bugünden itibaren çok sayıda bankanın iflasının gündeme gelmesi bekleniyor.
Geçtiğimiz ağustos ayında Rusya'yı pençesine alan mali ve ardından genel ekonomi krizin ikinci ve en büyük dalgası geliyor. Sergey Kiriyenko hükümeti tarafından tüm dünyay ilan edilen özel dış borç ödemelerinde 90 günlük moratoryum süresi bugü sona eriyor. 2500 Rus bankasının Batılı kredi kurumlarından aldıkları dolarlar geri ödemekten aciz oldukları ve bu nedenle bugünden itibaren dünya tarihinin en büyük zinicrleme banka iflaslarının Rusya'da yaşanabileceği kaydediliyor.
SÜRE UZAMAYACAK
Rusya'nın yeni Yevgeni Primakov Hükümeti ticari bankaların dış boç ödemeleriyle ilgili moratoryum süresini uzatmak niyetinde olmadığını da açıkladı. Böylece alacaklı Batılı kreditörlerle borçlu Rus bankaları baş başa bırakıldı. Rusy Merkez Bankası Başkanı Viktor Geraşşenko yaptığı açıklamada, ‘‘90 günlü moratoryum süresi pazartesi sona eriyor. Bunun uzatılması söz konusu olamaz’’ dedi. Rusya yönetimi bankalarin dış borç ödemelerinde stratejik önem taşıya ve mali sistemin bel kemiğini oluşturan dört-beş banka dışında kimseye yardı etmek niyetinde olmadığını da duyurdu.
HACİZLER BAŞLIYOR
Uzmanlar, 17 Ağustos tarihinde patlak veren Rusya mali krizinde asıl hesaplaşmanın şimd başladığı yorumunu yapıyor. Rus ticari bankaların 30 milyar dolarlık dış borcunun kapatılmas gerekiyor. Rusya'da 2 bin 500 özel banka arasında borcunu ödeyebilecek durumdak banka sayısı beşi geçmiyor. 30 milyar dolaı hemen almak isteyen Batı bankalarının önümüzdeki günlerd haciz işlemlerini başlatacakları kaydediliyor.
Dış borç ödemelerini bir parça yerine getirmek için hazırlık yapa Rus ticari bankaları iç piyasadan dolar toplamaya başladı. Hafta sonu v döviz borsasının kapalı olmasına rağmen dolar, ruble karşısında tekrar tırmanış geçti. Rusya'da bankaların iç piyasadan dolar toplama sürecini başlatmı olması sonucu ikinci devalüasyonun geleceğinden de endişe ediliyor.