Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2006 00:00
Şişecam Grubu’nun Rusya’daki üretimi, Başkortostan’a açılan 4’üncü fabrikayla birlikte Türkiye’deki üretimi geçti. Ruscam 78 milyon dolarlık bu yeni yatırımla 740 bin tonluk yıllık kapasitesiye ulaşarak, halen 650 bin ton olan Türkiye cam ambalaj kapasitesini geride bıraktı.
TÜRKİYE İş Bankası’na bağlı Şişecam Grubu, Rusya Federasyonu’ndaki Başkortostan Cumhuriyeti’nin başkenti Ufa’da 78 milyon dolarlık yatırımla 14 ayda kurduğu Ruscam Ufa cam Ambalaj Fabrikası’nı hizmete açtı. Fabrikanın açılış kurdelesini Başkortostan Cumhurbaşkanı Murtaza Rahimov Gubayduloviç, Başbakan Rafael Baydevletov ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen kesti. Bu fabrikanın devreye girmesiyle birlikte kum fabrikası da dahil 220 milyon dolarlık yatırımla 4 fabrikaya kavuşan Ruscam, yıllık 740 bin tonluk cam ambalaj üretimiyle, 650 bin tonluk üretimi bulunan Türkiye Cam Ambalaj’ı hızla geride bırakmış oldu.
PARLAK ÖRNEK: Ruscam Ufa’nın açılışında konuşan Başkortostan Cumhurbaşkanı Murtaza Rahimov Gubayduloviç, "Bu fabrika Türkiye ile gelişen işbirliğimizin parlak bir örneği" dedi. Rahimov, şunları söyledi: "Şişecam’ın 14 ayda yaptığı bu fabrika bize bir kez daha gösterdi ki, Türk işadamları ve şirketleri, söz verdikleri işleri zamanında gerçekleştiriyor. Ruscam Ufa, Şişecam’ın Rusya’daki en büyük fabrikalarından biri oldu. Bu fabrikada 450 kişi çalışıyor. Bunun bizim açımızdan sosyal anlamı çok büyük. 2004 yılında Türkiye ile olan ticaret hacmimiz 50 milyon dolardı. 2005’te 125 milyon dolara çıktı. Yani, ticaretimiz hızla gelişiyor. Biz Türk işadamlarının Başkortostan’a daha fazla yatırım yapmasını istiyoruz. Size yardımcı olmak için elimizden geleni yapacağız. Yeni projelerinizi bekliyoruz."
1 MİLYAR DOLAR: Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk müteahhitlerinin Başkortostan’da bugüne kadar gerçekleştirdiği işlerin toplamının 1 milyar dolara ulaştığını belirterek, şöyle konuştu: "Türk işadamlarının Başkortoston’daki sabit yatırımlarının tutarı 200 milyon dolara yaklaştı. Türkiye, dünya markaları yaratma yolunda ilerliyor. Kalitemizle, verdiğimiz güvenle dünyada daha üst basamaklara doğru ilerliyoruz. Ruscam örneğinde görüldüğü gibi, Şişecam da Türkiye’nin dünya markası olmuş köklü bir kuruluşu."
UZUN YÜRÜYÜŞÜN ADIMI: İş Bankası ve Şişecam’ın Yönetim Kurul Başkanı Ahmet Kırman, Şişecam’ın 2005 yılı cirosunun 1.7 milyar dolar, 130 ülkeye gerçekleşen ihracatının da 550 milyon dolar olduğunu vurgulayarak, şunları dile getirdi: "Son 20 yıldaki gelişmeler göstermiştir ki, aradan yapay engeller kalktığında, Türkiye-Rusya Federasyonu arasındaki sosyal ve ekonomik ilişkiler hızla gelişmektedir. Bugün Rusya Federasyonu, Türkiye’nin Almanya’dan sonraki en büyük ticareti gerçekleştirdiği ikinci ülkedir. Ruscam Ufa fabrikası, geleceğe yaptığımız uzun yürüyüşün önemli bir adımıdır. Yeni yatırım olanaklarını değerlendirmek için titizlikle çalışıyoruz. Ortak zenginliğimizi artırarak insanlarımızın refahına katkımızı daha da güçlendirmek istiyoruz."
TÜRKİYE’Yİ GEÇTİ: Şişecam Cam Ambalaj Grubu Başkanı Teoman Yenigün, Ruscam’la 5 yılda 220 milyon dolarlık yatırım yapıp, 740 bin tonluk yıllık kapasiteye, yine yıllık 200 milyon dolarlık satış potansiyeline ulaştıklarını beliterek, şöyle konuştu: "Uluslararası cam üreticileri arasında buraya ilk gelen biziz. Rusya Federasyonu’nda öncülüğümüzü sürdürmek istiyoruz. Boşkortostan da bizim için cazibe merkezi niteliklerine sahip. Ruscam, 5 yılda ulaştığı 740 bin tonluk yıllık kapasitesiyle halen 650 bin ton olan Türkiye cam ambalaj kapasitesini geride bıraktı. Önümüzdeki günlerde resmi açılışını gerçekleştireceğimiz Bursa Yenişehir tesislerimizde yapacağımız ek yatırımla belki kapasite Ruscam’la eşitlenebilir. Ancak, Ruscam her zaman Türkiye’yi geçecek potansiyeli elinde bulunduruyor."
İki kafa arasındaki mesafe ve birbirine inanmanın gücüŞİŞECAM Genel Müdürü Doğan Arıkan, Ruscam Ufa’nın açılışında, Can Yücel’den, "En uzak mesafe, Ne Afrika’dır, Ne Çin, ne Hindistan, Ne Seyyareler, Ne de yıldızlar geceleri ışıldayan, En Uzak mesafe, İki kafa arasındaki mesafedir birbirini anlamayan" dizelerini okudu. Arıkan, ardından, "Başkortostan’ın büyük şairi Mustay Karim’in de dediği gibi bizim coğrafyalarımızdaki halkların en büyük özelliği ilişkilerinde, sağduyunun her zaman üstün gelmesidir. O sağduyunun gücü ne hammaddelerde vardır, ne de en ileri teknolojilerde. Birbirine inanmanın gücü, birbirini anlamanın gücü, işte bu gücün somut örneği Ufa’daki bu tesistir" dedi.
Rusya’da doğrudan yatırım 3.5 milyar doları da aştıDEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, 2000 yılından itibaren "komşu ve bölge ülkeleriyle ticaretin geliştirilmesi" stratejisini benimsediğini belirterek, şunları söyledi: "Komşu ve bölge ülkelerle yapılan ticaretin Türkiye’nin toplam dış ticareti içindeki payı yüzde 3’lerden yüzde 30’a çıktı. Rusya Federasyonu, Türkiye’nin stratejik ortağı olma yolunda ilerliyor. Rusya’yla ticaretimiz 18 milyor doları buluyor. Rusya Federasyonu’ndaki doğrudan yatırım 3.5 milyar doları aştı. Müteahhitlerimizin Rusya’dan aldığı iş 20 milyar dolara yaklaştı. Türk müteahhitlerinin dünyada bugüne kadar yaptığı iş 70 milyar doları buldu. 2002’de müteahhitlerimiz yılda 1.2 milyar dolarlık proje üstlenirken geçen yıl bu rakam 9 milyar dolara ulaştı. Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinde bizim müteahhitlerin aldığı iş de 35 milyar doları buldu."
Bize yol gösterin, ülkemde üretilen deri ceket giyeyimBAŞKORTOSTAN Cumhurbaşkanı Murtaza Rahimov Gubayduloviç, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve beraberindeki işadamlarını kabulünde, ülkesinde 60 Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini ifade ederek, "Biz Türk işadamlarının daha fazla gelmesini istiyoruz. Türkiye’den daha fazla ithalat yapmayı diliyoruz. Otomotiv, deri gibi sektörlerde işbirliğimizi geliştirmeyi bekliyoruz. Daha önce de konuştuk, sonuç alamadık. Rusya Federasyonu’ndaki 21 milyon büyükbaş hayvanın 2 milyonu Başkortostan’da. Dolayısıyla elimizde hamderi potansiyeli var. Siz de deriyi işlemeyi çok iyi biliyorsunuz. Gelin birlikte buradaki derileri işleyelim. Türk işadamlarının önderliğinde benim ülkemde üretilmiş bir deri ceketi giymeyi çok istiyorum" dedi. Küryad Tüzmen de, "Sanırım arkadaşlar buradaki tesisleri rantabl bulmadılar. Görüşmeler yeniden başlasın, bir çözüm yolu bulalım. Bu işi bizzat ben üstleniyorum. Size o deri ceketi giydirmek için elimizden geleni yapacağız" yanıtı verdi.
BMC, Başkortostan’da kamyon montaj hattı için hazırlanıyorBAŞKORTOSTAN Başbakanı Rafael Baydevletov, Türk yatırımcılarının ülkesine yaptığı yatırımlardan çok memnun olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Türkiye’den buraya yatırıma gelenler bir yandan istihdam yaratıyor, bir yandan ödedikleri vergilerle refahımızın gelişmesine katkıda bulunuyor. Arkalarında bizim desteğimiz olmasaydı Ruscam Ufa fabrikası 14 ayda bitmezdi. Biz yine Türk işadamlarına her türlü desteği vermeye hazırız. Şimdi yeni projeleri konuşma zamanı. Örneğin, BMC’nin Başkortostan’da bir kamyon montaj hattı kurma planı var. Bu konudaki görüşmelerde önemli aşamalar kaydettik. Bir İngiliz şirketiyle birlikte BMC burada kamyon montaj hattı kuracak. Rusya Federasyonu’nda kamyon üretimi konusunda büyük eksiklik var. Biz bu fırsatı değerlendirmek istiyoruz. Montaj hattıyla başlayacak bu yatırım daha sonraki dönemde BMC kamyon üretimine dönüşecek."