Rusya ve Almanya'nın organik çileği Konya'dan

Güncelleme Tarihi:

Rusya ve Almanyanın organik çileği Konyadan
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2012 11:05

Konya'da 12 ilçe ile bu ilçelere bağlı köy ve beldelerde “Konya Organik Çilek Projesi” kapsamında üretimi yapılan organik çileğin, Rusya ve Almanya'ya ihraç edildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Hüyük'te 3 yıldır faaliyet gösteren Kuzey Ege Limited Şirketi sahibi Osman Kaya, yaptığı açıklamada, “Konya Organik Çilek Projesi” kapsamındaki çilek üreticileriyle, organik çilek üretimi yaptıklarını söyledi.

Bu yılki hasat döneminde fiyatların çiftçinin yüzünü güldürdüğünü belirten Kaya, “Sanayi için verilen ürünün bile 2,50 liraya, sofralık çileğin
Kasım aylarında 3,50-5,00 liraya ulaşmasının, gerek sonbahar ekimlerinde gerekse  ilkbahar ekimlerinde daha çok çiftçimizin ilgi göstereceğine inanıyoruz” dedi.

İhracatta, Türkiye'de uluslararası rekabette öne çıkabilmek için bölge olarak daha çok bilinçli, kaliteli üretim ve işbirliği yapılması gerektiğini vurgulayan Kaya, şunları kaydetti:
“Bölgemizdeki hali hazırda çilek üretim potansiyeliyle, organik pazarlara, zaman zaman hallere ve semt pazarlarına sofralık çilek sunabiliyoruz. Üretimin büyük bir çoğunluğunu sanayi için, daha çok işlemek için (meyve suyu,  marmelat, reçel üretiminde kullanılmak üzere) bölgemiz dışında ulusal veya çok  uluslu şirketlere satılabilmekte, ihracat yapmaktayız.”

Haberin Devamı

30'a yakın değişik çeşitten oluşan deneme bahçesi

Bölgede verimli çilek üretimi için organik çilek yetiştiriciliğinde zihinsel dönüşümün sağlanması, eğitimin teşvik edilmesi, örgütlenme ve dayanışma ruhunun benimsenilmesi gerektiğini dile getiren Kaya, öte yandan eski teknoloji ile kurulmuş tesislerin yenilenmesinin, ihtiyaç duyulduğu kadar yeni soğuk hava, ambalaj ve işleme tesislerinin kurulmasının organik çilek üretimini artıracağını bildirdi.

Amaçlarının bölgede daha dayanıklı ve kaliteli çileklerin yetiştirilmesine önderlik etmek olduğuna dikkati çeken Kaya, çilek fiyatlarında düşüş yaşanmaması için çilek hasadında kaliteye giden yolların halka öğretilmesiyle bölgenin çilek bölgesi haline geleceğini ifade etti.

Hüyük'te İl Özeli İdaresinden kiralanan bin tonluk soğuk hava deposu ve ambalaj tesislerinde ürün alımı ve hazırlıkları yaptıklarını anlatan Kaya, bölgede değişik ülkeler başta olmak üzere Türkiye'deki mevcut çilek fideleriyle 30'a yakın çilek çeşidinin bulunduğu bir deneme bahçesi oluşturulduğunu aktardı.

Haberin Devamı

Kaya, şöyle devam etti:
“Organik gübre ve ilaç firmalarıyla organik çilek yetiştiriciliği hususunda firmamız mühendis ve danışmanlarıyla bir uygulama listesi oluşturulmuş ve bütün bölgede disiplinli bir şekilde uygulanmasında ciddi bir çaba sarf etmiştir. Lojistik anlamda dağıtım kanalları için kapalı araçlar alınmış, normal ve frigofrik taşımacılık yapılmıştır. İhracata yönelik çalışmalar sonucundan Rusya ve Almanya'ya ihracat gerçekleştirilmiştir. Bu yıl için 700 ton civarında sipariş aldık. Geçtiğimiz yıl bölgemizden sanayide kullanılmak üzere 2 bin 500 tondan fazla sanayi kalitesinde çilek sevk edilmiştir. Bu rakamın önümüzdeki yıllarda artacağı inancındayız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!