Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2009 00:00
Rusya’nın Ukrayna üzerinden Türkiye ve diğer Avrupa ülkelerine ulaştırdığı doğalgazda, 7 Ocak itibariyle yapılan kesintinin dün sona erdiği haberleri geldi.
Rusya, Ukrayna sınırında bulunan Sudja istasyonuna "vanayı aç" emri vererek, Türkiye saati ile 09.30 civarında kesintiye son verdi. Ancak iki ülke arasındaki anlaşmazlık bir türlü aşılamadığı için, doğalgaz mağduru olan ülkelere akış sağlanamadı.
Putin Ukrayna’yı suçladı
Rusya vanayı açtığını duyurduktan sonra, Ukrayna sınırında yeni sorunlar yaşanmaya başlandığını açıkladı. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso’ya ’Ukrayna, hálá Rus doğalgazının transit geçişini engelliyor’ derken, Rusya’nın kamu idaresindeki doğalgaz tekeli Gazprom, Ukrayna’yı sevk edilen gazı kendi kullanımı için ayırmakla suçladı. Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev, Ukrayna’nın Balkanlara giden boru hattını imzalanan anlaşmanın aksine kapatmasına "inanamadığını" belirterek, üçüncü bir ülkenin Ukrayna’nın bu şekilde davranmaya yönlendirmiş olabileceğini ileri sürdü. Medvedev, "Avrupa’ya Rus gazının gönderilmesi için kapıyı açtık, ancak Ukraynalılar’ın sistemlerini hiç bir zaman açmayı planlamadıkları görülüyor. Ukrayna’nın bu davranışına herhangi bir açıklama getiremedik" dedi.
Manometre hálá sıfır
Rusya çıkışındaki Sudja pompa istasyonunda gaz basıncı 75 atmosferi bulduğu, Ukrayna tarafında ise manometre ibresinin sıfırda kalmaya devam ettiği açıklamaları yapıldı. Gaz akışını denetleyen Avrupalı gözlemcilerin Rus RIA ajansına son gelişmeyle ilgili şunları söyledi: "Oluşan yeni durumun tek bir izahatı var. Ukrayna, Rusya’nın hatta verdiği doğal gazı bilinmeyen bir nedenle kendi hattına kabul etmiyor. Oradaki vana kapalı. Gerçek durum ancak Kiev’deki Naftogaz’ın kontrol odasından gözlenebilir, ancak bizim oraya giriş iznimiz yok."
Naftogaz topu Gazprom’a attı
UKRAYNA’nın kamu doğalgaz dağıtım şirketi Naftogaz, Rus şirketi Gazprom’un doğalgaz transit taleplerini yerine getirmenin mümkün olmayacağını açıkladı. Naftogaz Başkanı Oleh Dubyna, "Eğer Gazprom’un taleplerini yerine getirseydik, Luhansk, Odessa, Donetsk ve Diprpetrovsk blgesinin yarısı doğalgaza erişimi kaybedecekti" dedi. Ukrayna Enerji Danışmanı Bohdan Sokolovskiy da, Rusya’nın, Kiev’in ’itibarını düşürmek için’ Avrupa’ya verdiği doğal gazı teknik açıdan mümkün olmayan bir hat üzerinden göndermek istediğini öne sürdü. Sokolovskiy, "Rusya’nın gaz gönderdiği hat iç tüketim için kullanılıyor. Buradan, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Balkan ülkelerine gaz gönderilebilmesi için ülke içine verilen gazı kesmek zorundayız" diye konuştu.