Rusya-Türkiye 17 anlaşmaya imza attı, ‘nükleer’ 12.35 sente indi

Güncelleme Tarihi:

Rusya-Türkiye 17 anlaşmaya imza attı, ‘nükleer’ 12.35 sente indi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2010 00:00

Türkiye ile Rusya arasında, Mersin Akkuyu’da yapılması için uzun süredir devam eden santral görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’in ziyareti sırasında imzalanan 17 anlaşmadan biri olan nükleer santral yapımı için, 12.35 sentlik birim fiyat üzerinden anlaşmaya varıldı.

Haberin Devamı

MEDVEDEV İÇİN DÜZENLENEN TÖRENDEN FOTOĞRAFLAR

TÜRKİYE ile Rusya Akkuyu’da nükleer santral kurulması için sonunda anlaştı. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’in ziyareti sırasında imzalanan anlaşma, 12.35 sentlik birim fiyat üzerinden sağlandı. Anlaşmanın Meclis’ten geçmesinin ardından, başlanacak nükleer santralın 7 yılda tamamlanması planlanıyor. Dünkü imzalar ile Türkiye’nin 55 yıllık nükleer santral macerasında önemli bir adım atılırken, Medvedev’in bu ziyareti sırasında 16 anlaşma daha yapıldı. Bugüne kadar nükleer santral için 4 kez ihaleye çıkıldı, ancak bunların hiçbiri sonuçlamadı. Son olarak Eylül 2008’de yapılan ihalede ise tek teklif Rus-Türk ortaklığı Atomstroyexport-Inter RAO-Park Teknik’ten oluşan konsorsiyum tarafından verilmişti. Ancak bu ihalede Kasım 2009’da iptal edildi.

20 milyar dolarlık santral

Medvedv’in Türkiye ziyareti sırasında tarım, turizm, enerji, ulaştırma alanlarında anlaşmaların yanı sıra 20 milyar dolarlık “Akkuyu Sahasında Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliği Anlaşması” da imzalandı. Anlaşmaya, Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya adına Başbakan Yardımcısı Igor Seçin imza koydu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ise biraraya geldikleri çalışma yemeğinin ve heyetlerarası ikili anlaşmaların yapıldığı törenin ardından bir basın toplantısını düzenleyerek, konu hakkında bilgi verdi. Görüşmelerin çok verimli geçtiğine dikkat çeken Erdoğan, dün iki ülke arasında toplamda 17 anlaşmanın imzalandığını belirtti.

Türkiye farklı konuma taşınacak

İki ülke arasında imzalanan vize anlaşması için “1 ay ile başlayan süreç ileride başarılı olmamız halinde daha uzun süreli olarak gelişecektir” diyen Erdoğan, Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşasına da başlanacağını açıkladı. Samsun-Ceyhan hampetrol boru hattının yapımı ve rafinerinin kurulması adımlarının büyük önem ifade ettiğini vurgulayan Erdoğan, “Bu adımların atılması ile birlikte doğalgazda özelikle transit bir üst olması hasebiyle Türkiye, buradaki önemini çok daha farklı bir konuma taşımış olacaktır. Buradaki dayanışmamız çok büyük önem kazanıyor” dedi.

İhtiyacın yüzde 70’i Rusya’dan

Türkiye’nin doğalgazda ve petrolde ihtiyacının yüzde 70’ini Rusya Federasyonu’ndan sağladığını hatırlatar Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Burası da çok anlamlıdır. Ve doğalgazda Mavi Akım projemizi bizler çok daha geliştirmekten yanayız. Bunun çalışmalarını arkadaşlarımız yapıyorlar, adımlarını da atacağız. Hampetrolde Samsun-Ceyhan büyük önem arz ediyor çünkü proje aynı zamanda bir çevrecilik projesidir, zira boğazları kurtarıyor.”

Bölgemizde kesinlikle nükleer silah istemiyoruz

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin bölgesinde asla bir nükleer silahı kabullenemeyeceğini belirterek, bunu sürekli olarak İran’a telkin ettiklerini belirtti. “İran’daki nükleer programla ilgili bizim tavrımız çok açık şeffaf” diyen Erdoğan, bu konuda şunları söyledi: “Biz bölgemizde kesinlikle bir nükleer silah istemiyoruz. Nitekim evvelsi gün, Sayın Laricani ile yaptığımız görüşmede bu konuları tekrar kendisiyle paylaştık. Ve kendileri de ‘biz asla böyle bir şey düşünmüyoruz’... Nitekim daha sonra yaptıkları açıklama da bu konuda Rehber’in de açıklaması var; ‘Bizim değerlerimizde, bizim inancımızda zaten insanlığın yok olmasına zemin hazırlayacak, böyle bir kitle imha silahını, böyle bir atom bombasını yapmak diye bir şey yoktur’ ifadesini tekrar orada kullandılar. Biz insani amaçlı olarak yapılabilecek bu tür yatırımlardan yana olduğumuzu söyledik.”

Hedef 5 yılda 100 milyar dolarlık ticaret yapmak

İMZALANAN anlaşmalarla, iki ülkenin yarına olacak pek çok adımları attıklarını belirten Başbakan Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu: “Pek çok projenin daha etkili hale gelmesini sağlayacak adımları gerçekleştiriyoruz. Tabii bu, bir üst düzey işbirliği konseyinin oluşturulması olduğu için bakanlarımızın birbirleriyle sık işbirliği ile 5 yıl içinde 100 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine de ulaşmayı hedefliyoruz. Her ne kadar 2008’de 38 milyar doları yakalayıp, 2009’da dünyadaki ekonomik kriz nedeniyle bir düşüş yaşandıysa da bu yılın ilk aylarındaki olumlu gelişmelerle birlikte inanıyorum ki önümüzdeki 5 yıl içinde 100 milyar dolarlık hedefi yakalayacağız. Çünkü her iki tarafta da bu irade mevcut. Bu iradenin mevcut olması sebebiyle de buna mani bir hal kesinlikle yok. Bir değer husus da çok çok önemli. Enerji’de Güney Akım, Mavi Akım, bunun yanında Samsun-Ceyhan ham petrol boru hattının yapımı ve yine rafinerinin kurulması adımları çok büyük önem ifade ediyor. Bu adımların atılmasıyla birlikte ve doğal gazda özellikle transit bir üs olması nedeniyle Türkiye, buradaki önemini çok daha farklı bir konuma taşımış olacaktır. Buradaki dayanışmamız Rusya Federasyonu ile çok büyük önem kazanıyor.”

Dünyaya Ceyhan’dan açılma imkanımız olacak

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Rusya arasında enerji işbirliği konusunda sorulan bir soru üzerine, şunları söyledi: “Tabii biz ilk defa nükleer enerjiyle ilgili yatırım yapıyoruz ve nükleer enerjideki ilk yatırımımızı Rusya Federasyonu ile yapmamız manidardır, anlamlıdır. Süre olarak belirlenen yaklaşık 7 yıllık bir süreç. 7 yılda bitecek fakat Türkiye olarak bunu biz çok çok önemsiyoruz. İlk adım bu. İkinci adım, biliyorsunuz, zaten doğalgaz ve petrolde Türkiye ihtiyacının yüzde 70’ini Rusya Federasyonu’ndan sağlıyor. Burası da anlamlıdır. Doğalgaz da Mavi Akım Projemizi bizler çok daha geliştirmekten yanayız. Bunun çalışmalarını yine arkadaşlarımız yapıyorlar. Adımlarımızı da atacağız. Ham petrolde Samsun-Ceyhan büyük önem arzediyor. Öncelikle biz bu projeyi önemsiyoruz. Çünkü Samsun-Ceyhan Projesi, aynı zamanda bir çevrecilik projesidir. Eğer biz Samsun-Ceyhan’ı gerçekleştirebilirsek ki kararlıyız bu adımı atıyoruz. Dünyaya Ceyhan’dan açılma imkanımız, fırsatımız olacak. Aynı zamanda bir rafineriyi Ceyhan’da kurma imkanımız olacak. Burada kurulacak olan rafineriyle de gerek iç gerekse dış piyasada rafine edilmiş ürünleri değerlendirme imkanımız olacak.”

İki ülke sözde değil gerçek stratejik ortak

RUSYA Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi kurulacak olmasının önemine dikkat çekerek, bu konseyde yüksek düzeyde işbirliği konularının ele alınacağını, bu sayede ticari ve iktisadi hedeflere daha kolay ulaşılacağını belirten Medvedev, siyasi alanda ve insani boyutta da istişarelerin artacağını söyledi. “Türkiye ile Rusya Federasyonusözde değil, gerçek birer stratejik partner” diyen Medvedev, ziyareti sırasında çok sayıda anlaşma imzalandığını, böylece 25 milyar dolarlık bir ilave hacimden bahsetmenin mümkün olduğunu dile getirdi. Bu rakamın son derece kayda değer olduğunu vurgulayan Medvedev, “Gelecekte temel (ticaret hacmi) hedefimiz 100, belki daha fazla, 100 milyarın üstüne çıkmak olacaktır. Bu son derece ilham verici bir sonuç olsa gerek” dedi. Nükleer santral anlaşmasının iki ülke işbirliğinde yeni bir sayfa açtığı değerlendirmesinde bulunan Medvedev, “Neticesinde yeni fırsatlar karşımıza çıkacaktır. En önemlisi enerji güvenliğinin sağlanmasıdır” diye konuştu. Medvedev, ayrıca şunları söyledi: “Başka büyük projelerimiz de var; Mavi Akım, Güney Akım var. Bu projeler ülkelerimizin enerji güvenliğini sağlamaya yöneliktir.”

İmzalanan anlaşmalarda neler var

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Federal Veterinerlik ve Bitki Karantina Servisi arasında tahıl ve ürünlerinin kalite ve güvenilirliğinin sağlanması konusunda memorandum.
Türkiye’den Rusya Federasyonu’na kanatlı et ve işlem görmemiş kanatlı et ürünlerinin gönderme şartları konusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Federal Veterinerlik ve Bitki Karantina Servisi arasında mutabakat zabtı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Federal Turizm Ajansı arasında 2010-2011 yılları için işbirliği program.
Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Enerji Bakanlığı arasında Karadeniz Bölgesindeki ham petrolün Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru hattının önceliği temel alınarak güvenli taşınmasına yönelik işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı.
Türk-Rus Hükümetleri Arası Karma Ekonomik Komisyonu 10’uncu dönem toplantısı protokolü ile Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile Rusya Federasyonu hükümeti arasında Türkiye Cumhuriyeti’nde Akkuyu savasında bir nükleer güç santralinin tesisine ve işletimine dair işbirliğine ilişkin anlaşma.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Tarım Bakanlığı arasında işbirliği memorandumu.
Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu hükümetleri arasında Kafkas Samsun Limanları üzerinden demir yolu feribotu ile uluslararası karma taşımacılığın organize edilmesi hakkında anlaşma.
Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu hükümeti arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ve Rusya Federasyonu vatandaşlarının karşılıklı seyahatlerine ilişkin usullere dair anlaşma.
Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında üst düzey işbirliği konseyinin kurulmasına ilişkin anlaşma.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!