Güncelleme Tarihi:
RUSYA Başbakanı Vladimir Putin’in bugün başlayacak kritik ziyaretinde, Başbakan Tayyip Erdoğan’la birlikte imza koyacakları enerji anlaşmalarına dün yapılan Türk-Rus Karma Ekonomik Komisyonu’nda (KEK) son şekli verildi. Nükleer enerji için halen 15.16 sent olan birim elektrik fiyatının ortalama 12.35 sente çekilmesi konusunda taraflar arasında bazı formüller tartışılıyor. Hürriyet, Rusya’nın KEK toplantısı öncesi hazırladığı ve Türkiye’nin de değişiklik ve öneriler götürdüğü Protokol taslağının enerji ile ilgili kısmına ulaştı. Tarafların üzerinde anlaşmaya yaklaştığı konu başlıkları şunlar:
Anlaşma 20 yıl uzayabilir
Türkiye ve Rusya, Türkiye’ye Mavi Akım Hattı üzerinden ve bilhassa Batı Hattı üzerinden doğalgaz sevkiyatının anlaşmalarda öngörülen miktarlarda gerçekleştirilmesine, ayrıca Kıbrıs ve İsrail’de gazın ortaklaşa pazarlanması ve gazı ulaştırma konsorsiyumunun kurulması konularının ele alınması dahil olmak üzere “Mavi Akım 2” projesinin yerine getirilmesine yönelik tedbirlerin alınması konusunda anlaştı. Türk tarafı, süresi 2011 yılında biten 14 Şubat 1986 tarihli doğalgaz anlaşmasının 20 yıl daha uzatılması arzusunda olduğunu belirtti.
Taraflar, doğalgazı Rusya’dan Karadeniz üzerinden ulaştıracak yeni ‘Güney Akım’ boru hattının engelsiz döşenmesi için gereken koşulları temin etmeye kararlı olduklarını kaydetti. Türk tarafının bu projenin gerçekleştirilmesine (deniz üzerinden geçen kısmına) katılımı müteahhitlikle sınırlı kalacak.
Nükleere barışçı imzası
Taraflar, Rusya ile Türkiye arasında atom enerjisinin barışçı amaçlarla kullanılması alanında işbirliği anlaşması ve nükleer kazadan anında haber verilmesi ile nükleer tesisler hakkında bilgi alışverişi anlaşmasının imzalanmasına hazırlıklarını en kısa sürede tamamlamaya niyetli olduklarını teyit etti. Rus kuruluşların Türkiye’nin ilk nükleer santralinin inşasına katılması ve nükleer enerjinin barışçı amaçlarla kullanılmasına ilişkin hükümetlerarası anlaşmanın imzalanması bu alanda geniş kapsamlı Türk-Rus işbirliğinin temelini oluşturacak.
12.35 sente iniyor
Taraflar, Türkiye’nin ilk nükleer santralı olan Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nin yerine getirilmesi için aşağıdaki ilkelere dayanan iki alternatif önerdi:
Ortalama tarife 13.95 senti aşmayacak; DPP süresi 25 yılı aşmayacak; net bugünkü değer en az 1.8 milyar dolar; sermaye harcaması en fazla 20 milyar dolar.
Rusya tarafı üretilen elektrik enerjisinin maliyetini azaltmak amacıyla Türkiye’nin kurulan nükleer santralın sermayesine yüzde 25+1 hisse ölçüsünde katılması ve/veya Türk kuruluşların üstlendikleri inşaat ve montaj işlerinin tümü için bağımlı TL kredisinin verilmesi konusunun ele alınmasını önermektedir. Bu halde ortalama tarife 12.35 senti aşmamalıdır.
Taraflar, Rus katılımı ile kurulan nükleer santralde üretilecek elektrik maliyetinin azaltılması için devletin destek sağlama mekanizmasının kullanımıyla taraflarca kabul edilen çözümler aranmasının sürdürülmesi konusunda anlaşmıştır.
Elektrikte ‘üçüncü ülke’ için anlaştılar
RUSYA ile Türkiye arasında hazırlanan enerji protokolünde elektrikle ilgili şu madde yer alıyor: “Taraflar, Inter Rao şirketinin yan şirketi olan TGR Enerji’nin elektrik enerjisinin Türkiye’ye Gürcistan’dan ithal edilmesi için izin almak amacıyla sarfettiği gayretleri onayladı. Taraflar ayrıca, elektrik enerjisinin Ermenistan’dan Türkiye’ye, ya da Türkiye’den üçüncü ülkelere sevkiyatı konusuna ilgi gösterdi.”
Erdoğan’la Putin’e 15 belge hazırlandı
RUSYA Federasyonu Başbakan Yardımcısı İgor Seçin, Türkiye ile işbirliği yapamayacakları hiçbir alan bulunmadığını bildirdi. ürkiye ve Rusya arasındaki 9’uncu Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı, dün de bakanlar düzeyinde gerçekleşti. İgor Seçin, çeşitli alanlarda işbirliğine ilişkin 15 civarında belgenin iki ülkenin başbakanlarının onaylarından sonra imzalanmasını öngördüklerini bildirdi.