Güncelleme Tarihi:
MERKEZ’DEN FAİZ HAMLESİ
Rusya’nın Kırım kararı ters dönüp kendi piyasasını vurdu. Özellikle enerji ve madencilik firmalarında yüksek düşüşlerin yaşandığı Rus borsası dolar bazlı RTS Index yüzde 12’lik düşüşle karşı karşıya kalırken Rus para birimi Ruble de dolar ve euro karşısında adeta eridi. Rublenin dolar karşısında 36.5 ruble, Euro karşısında 51.2 rubleyi görmesi Rus Merkez Bankası’nı harekete geçirdi. Dün 10 milyar dolar satan Merkez faizi 1.5 puan arttırarak yüzde 7’ye çıkardı. Rus Ruble bazlı MICEX endeksi Temmuz’dan bu yana en düşük seviyesine indi. Hong Kong borsası yüzde 1,5’luk değer kaybıyla Asya’daki düşüşün lideri oldu. Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 2’yi aştı. Türkiye’de BİST yüzde 2,12 düşüşle günü tamamladı.
Borsalar düşerken emtialar yükseldi. ABD ham petrolünün varil fiyatı yılın en yüksek seviyesi olan 104,65 doları gördü. Yüzde 2’ye yakın yükselen altın fiyatı 1350 doları görerek Ekim’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Dünyanın en büyük 3. mısır ihracatçısı Ukrayna, buğdayda da 6. büyük ihracatçı. Buğday ve mısır fiyatları da yüzde 4 ve yüzde 3 yükseldi.
Piyasalar neden endişeli?
Rusya sadece Kırım ile sınırlı kalmayabilir. Parlamentosunun desteğiyle bölgedeki varlığını arttırmasını sürdürebilir.
G7 tepkisi oldukça önemli. Piyasa oynaklığı ve korkusunun anahtarını G7 elinde tutuyor. Rusya’ya karşı tavrı şimdilik çekimser.
Petrol geçen yıl eylülden beri en yüksek seviyesine çıktı. Artan fiyatlar yakın vadede piyasalarda ralli için doğrudan bir tehdit.
Yatırımcılar Rusya ile başlayan süreci yüzde 5-10’luk piyasa düzeltmesi için bahane olarak kullanabilir.