Güncelleme Tarihi:
Hürriyet Dünyası Yazarı Uğur Gürses, “Şu aşamada iki ülke arasındaki durumun ekonomik boyuta geleceğini düşünmüyorum. Rusya geçmişte de siyasi çekişme içinde olduğu ülkelerle hemen ekonomik reaksiyon göstermedi. AB buna bir örnek. Olaylarda ekonomik boyutu arka plana atıyorlar” dedi.
Gürses, Rusya ekonomisinin de bir daralma sürecinde olduğunu belirtirken, “Fiyatlar düştüğü için ekonomileri küçüldü. Ekonomiyi hemen masaya getirmeyi düşünmüyorlar. Uçak meselesinde hemen vanayı kapatalım gibi bir tavıra girmeyeceklerdir. Durumun siyasi yansımaları daha tartışmalı. Özellikle kısa vadeli sermayeyi etkileyen kur meselesi daha dikkat çekici” diye konuştu.
Petrol Mühendisleri Odası Enerji Politikaları Grubu Çalışma Başkanı Necdet Pamir, enerji alanında bir devlete bağlı olmanın olumsuz bir tablo ortaya çıkarttığını belirtti.
Pamir, “İki devlet bir millet dediğimiz Azerbaycan bile olsa aşırı bağımlılık enerjide sakıncalıdır. Türkiye yüzde 55 oranında doğalgazda Rusya’ya bağımlı. Ham petrolümüzün ise yüzde 16’sını Rusya’dan alıyoruz. İthal ettiğimiz kömürün yüzde 35’ini Rusya’dan temin ediyoruz” diye konuştu.
Akkuyu’ya yapılacak nükleer santral hakkında da ortada sıkıntılı bir tablo olduğunu belirten Pamir, “Rusya’ya uygulanan ambargonun da bir sonucu yok. Rusya’nın son derece zengin kaynakları var” ifadelerini kullandı.
Global Menkul Değerler Kıdemli Müdür’ü Gökhan Uskuay, düşürülen uçağın ardından Rusya ve Türkiye’nin NATO’ya gideceğini söyledi.
Uskuay gün içerisinde 2.88’in üzerini gören kurlarda bir değişiklik olmayacağını belirtti.
Uskuay, “Kurda fazla değişen pek bir şey olmaz. Dünyada bir konjonktür var artık, dolar çok güçlü değil. 16 Aralık’ta Fed faiz artıracak. Dolar 2.86’nın üzerinde çok kalıcı olmaz. 2.77’lere kadar bir geri çekilme de bekliyorum” diye konuştu.