Güncelleme Tarihi:
Çin dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olmasına rağmen, ekonomiyi denetleyici kurumlar ülkede pek çalışmıyor. Ülke 90’larla birlikte açık pazar ekonomisine daha da bir entegre oldu. Hemen hemen dünyanın tüm dev firmalarının Çin’de yapılanmaları bulunuyor. Firmalar bu kadar ucuz işgücünün olduğu Çin’den çıkmaya çok da niyetli değil. Fakat Bloomberg'ün analizine göre ülkede yabancı sermayeyi en çok korkutan unsur rüşvet! Çin Uluslararası Şeffaflık Örgütü’ndeki anketlerde de rüşvetin ne kadar içinde olduğunu ortaya koyuyor. Firmalar yakın zamanda Çin'deki operasyonlarını rüşvet yüzünden küçültebilir veya ülkeden tamamen çıkabilir. Çünkü ödenen cezalar astronomik düzeye çıkmış durumda.
J&P MORGAN MİLYARLAR ÖDEDİ
J&P Morgan’ın ABD’de ödediği 9.6 milyar dolarlık ceza gündeme bomba gibi düştü. Alınan bilgilere göre rüşvet skandalına karışan personel arasında Çinliler ağırlıkta. Geçen aylarda Çin’den ağzı yanan firmalardan biri de Glaxo&Smite isimli ilaç şirketi. İngiliz merkezli şirket doktorlara usulsüz ilaç pazarlaması yaptırdığı gerekçesi ile Çin’de 490 milyon dolar ceza ödedi. Soruşturma sonrası Çin’deki dört Glaxo çalışanı işten çıkarıldı.
BİZİ ARAŞTIRIN DİYE PARA VERİYORLAR
Ülkede iş yapan büyük kozmetik firmalarından Avon ise Çin’deki rüşvet skandalının kendisine sıçramasından korkuyor. Avon ABD tarafından kurulan bir Çin Rüşvet Araştırmaları Komisyonu’na 300 milyon dolar ödeyerek rüşvet varsa ortaya çıkarılması için araştırılmasını istedi. Çünkü usulsüzlükler ortaya çıktığı takdirde ödenecek cezanın haddi hesabı yok.
IBM’E 11 MİLYAR DOLAR FATURA
Çin’den ağzı yanan firmalar bununla da bitmiyor. Dünyanın en büyük ilaç firmalarından Pfizer rüşvet skandalı nedeniyle geçen yıl 60.2 milyon dolar ceza ödedi. Bilgisayar firması IBM ise önceki yıl 11 milyon dolar ödemek zorunda kalmıştı.