Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kritik ziyaretinde toplam 11 farklı anlaşmadan oluşan bir Orta Vadeli Progam (OVP) imzaladıklarını açıkladı. Rusya’nın, Türkiye’nin ikinci en büyük ticari ortağı olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Bu yılın Ocak-Eylül döneminde 24.5 milyar dolar seviyesinde olan ikili ticaret hacminin, yılsonunda 35 milyar doları yakalamasını bekliyoruz. Hedefimiz 100 milyar dolar” dedi.
HEDEF 100 MİLYAR
Erdoğan ile Putin, Türkiye-Rusya 3. Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı öncesinde ekonomik, ticari, bilimsel ve teknik işbirliğiyle 2012-2015 yılları arasındaki gelişim perspektifini ortaya koyan orta vadeli programı imzaladı. Putin ile düzenledikleri ortak basın toplantısında Rusya ile belirledikleri ortak hedefi de ortaya koyan Erdoğan, “10 yılda Rusya ile ikili ticaret hacmi yedi kat arttı. Önümüzdeki dönemde 100 milyar doları yakalayacağız, aşacağız” dedi.
700’LE BAŞLADI
Öte yandan, Rusya’nın nükleer enerji kuruluşu Rosatom’un Mersin Akkuyu’da inşa etmeye hazırlandığı nükleer santrale yönelik ise Erdoğan, “Rosatom 700 milyon dolarlık ilk sermaye girişni gerçekleştirdi. 800 milyon dolar daha sermaye aktarımı yapacak. Yani toplamda 1.5 milyar dolara ulaşan bir sermaye aktarımı olacak. Bu rakam 2.4 milyar dolara yükseltilecek” diye konuştu.
SORUNSUZ YÜRÜYOR
Akkuyu nükleer santralin toplam yatırım tutarının 20 milyar dolar olduğunu ifade eden Erdoğan, “Bu proje ülkemizde bir kalemde yapılan en büyük yatırım olacak. Akkuyu iki ülke için çok önemli. Akkuyu ile ilgili çalışmalar sorunsuz yürüyor. Karadeniz havzasındaki girişimlerimiz, Rusya ile ilişkilerimizi geliştiriyor” dedi. Rusya Devlet Başkanı Putin ise nükleer santralin 20 milyar dolarlık yatırımının Rusya tarafından karşılanacağını belirterek, “Zor zamanlarında partnerlerimize destek veriyoruz. Biz tümüyle nükleer santral projesini finanse edeceğiz. Yatırım maliyeti olan 20 milyar doları Rusya karşılayacak” dedi
Mavi Akım vurgusu
PUTİN, Türkiye’nin bir enerji merkezi (HUB) olması konusunda, “Türkiye’nin bir enerji HUB’ına dönüşeceği doğru ama önceliklerimiz sevkiyatların pazarlarımızı çeşitlendirmesidir. Kuzey Akımı bitti. Güney Akım başlıyor. Mavi Akım projesi faaliyette. Bu projeyi Türkiye ile birlikte geliştirebiliriz”
dedi.
İran’la takasa devam
BAŞBAKAN Erdoğan, günlerdir gündemde olan İran’la doğalgaz ticareti konusunda son noktayı koydu. İran’ın Rusya’dan sonra Türkiye’nin ikinci doğalgaz tedarikçisi olduğunu vurgulayan Erdoğan, yaptırım uygulamaları halinde bunlara uymayacaklarını belirtti. Erdoğan, şöyle konuştu: “Bildiğiniz gibi İran, Rusya’dan sonra ikinci doğalgaz ithali yaptığımız ülkedir. Bu konuyla ilgili bize yaptırımlarda ‘Buna da uyacaksanız, buna da uymanız gerekir’ şeklinde bazı yaklaşımlar olduğunda ‘Biz buna uyamayız’ dedik.”
Erdoğan, şöyle devam etti: “Dolayısıyla bu ihtiyacımızı buradan karşılayacağımızı, zaten ilgililere hep söyledik. Şu anda bulunduğumuz nokta yine aynıdır. Çünkü bizim için stratejik ürün olması hasebiyle biz bunu alırız ve takas noktasında da yapmamız gereken takas neyse, bu takası da yapacağımızı yine kendilerine söyledik. Bundan sonra o istikamette olursa, devam ederiz. Çünkü buna benzer şeyleri farklı ülkeler yaparken oluyor da Türkiye böyle bir adım attığı zaman niye olmasın? Her ülke kendi çıkarlarını düşünüyor. Türkiye de kendini düşünecektir.”