Güncelleme Tarihi:
Ukrayna tahılına güvenli koridor anlaşmasının 8-9 Haziran tarihinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Ankara ziyareti sırasında yapılacağı üzerinde duruldu.
‘ANA HATLAR BELİRLENDİ’
Rusya’da yönetime yakınlığı ile bilenen ‘İzvestiya’ gazetesi, Moskova, Ankara, Kiev ve BM arasında Karadeniz’de ‘tahıl koridoru’ konusunun ana hatlarıyla belirlendiğini yazarak, “Ukrayna’nın elindeki geçen yıla ait tahıl rekoltesinin deniz yoluyla dünyaya taşınması için bir aydan uzun devam eden görüşmeler sona yaklaştı. Türk donanmasının önemli görev üstleneceği plana göre ilk olarak Ukrayna’nın Odessa limanı ulaşıma açılacak. Türk donanmasına ait gemiler Ukrayna yönetimiyle anlaşmalı olarak ülke karasularına giriş yaparak Odessa limanı çevresinde bulunan mayınları temizleyecek.
Görevin Türk askeri gemilerine verilmesi Ukrayna açısından denizden Rus çıkarması yapılmayacağı güvencesini de içermiş oluyor. Odessa limanı ve çevresi Türkiye tarafından mayınlardan temizlenmesi ardından kuru yük gemileri yanaşarak tahıl yükünü alabilecek. Tahıl yüklü gemilerin Ukrayna karasularından Karadeniz’deki uluslararası sulara çıkana dek yine Türk savaş gemileri eşliğinde yol alacak. Açık denize ulaşıldığında tahıl koridoru denetimine Rus savaş gemileri de katılacak. Türkiye ve Rus donanması ticari gemilere İstanbul Boğazı girişine kadar eşlik edecek. Karadeniz tahıl güvenlik koridorunun karargahı ise İstanbul merkezli olacak” dendi.
ANKARA’DA BELLİ OLACAK
Karadeniz’de tahıl koridoru planının Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Rusya lideri Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile yapılan temaslarda ortaya çıktığını vurgulayan ‘İzvestiya’ gazetesi, “Güvenli tahıl koridoru anlaşmasına son nokta önümüzdeki günlerde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un gerçekleştireceği Ankara ziyareti sırasında konacak. Türkiye ve Rusya yanı sıra burada Ukrayna ve BM temsilcisinin de görüşmelere katılması planlanıyor. Ankara görüşmelerinde Ukrayna’yı kimin temsil edeceği sır kalmaya devam ederken, Birleşmiş Milletleri İnsani Yardım Bürosu Başkanı Martin Griffiths temsil edecek. Ankara’da anlaşmanın sağlanması durumunda başta Afrika ve Orta Doğu ülkeleri olmak üzere gelişmekte olan ülkeler rahat nefes almış olacak” ifadelerine yer verildi.
İzvastiya gazetesinin bu haberini teyit etmeyen Ankara’daki kaynaklar, konunun BM temelinde de görüşüldüğünü, Moskova yönetiminin detaylı görüşmeler yapılmadan bu tür haberlerle Türkiye’yi herhangi bir güvence almadan işin işine çekme amacı taşıdığını iddia ettiler.
DÜNYADA YÜZDE 30’LUK KAYIP YAŞANDI
Günümüzde tahıl ihracatında yüzde 20 pay ve yıllık 10 milyar dolarlık satış geliriyle Rusya birinci sıralarda yer alıyor. Ukrayna ise yüzde 9 pay ve 4.6 milyar dolarla beşinci sırada. Aralarındaki savaşın patlak vermesi nedeniyle dünya bir anda yüzde 30 sevkıyat kaybı yaşadı. Ukrayna, limanları Rus kuşatması altında olduğu için tahıl ihracatını yapamaz duruma geldi. Rusya ise Ukrayna’ya saldıran ülke olarak hakkında uygulanan sert ekonomik yaptırımlar yüzünden büyük ölçüde tahıl ihraç edemez duruma geldi.