Güncelleme Tarihi:
Son olarak Rusya Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Gazprom ile BOTAŞ’ın yüzde 10.25’lik doğalgaz indirimi konusunda anlaştıklarını ancak anlaşma metninin henüz imzalanmadığını söylemişti. Enerji Bakanı Taner Yıldız ise dünkü açıklamasında, “Şu anda fiyat indirimini imzalamış değiliz” ifadelerini kullandı.
AÇIKLAMALAR SİLSİLESİ
Enerji Bakanlığı yetkilileri, geçtiğimiz hafta Türkiye’nin doğalgaz fiyat indirimine dair anlaşmanın imzalanmasını istediğini ancak Rusya’nın Türk Akımı ile ilgili taleplerinin karşılanmasını talep ettiğini belirterek, “Rusya, Türk Akımı ile ilgili imzaların ardından fiyat indirimi anlaşmasının imzalanmasını istiyor. Başlangıçta bu durum böyle değildi. Öncelikle doğalgaz fiyat indiriminde imzaların atılması gerekiyor” demişti. Bundan bir gün sonra ise Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Gazprom ile BOTAŞ’ın yüzde 10.25’lik doğalgaz indirimi konusunda anlaştıklarını ancak anlaşma metninin henüz imzalanmadığını söyledi. Bu açıklamalara bir yenisi dün eklendi. AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Taner Yıldız, Rusya’nın “Yüzde 10.25’lik indirim 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren geçerli olmak kaydıyla Rusya Federasyonu’nun Türkiye’ye verdiği gaz için uygulanacaktır diye bir karar aldık, bu indirim Türkiye’nin yaklaşık yıllık 1 milyar dolarlık rakamına denk geliyor. Yazıya döktük, imzalanması lazım. Rusya tarafı dedi ki ‘Biz bu imzaları atalım, eş zamanlı da götürelim.’ Aslında müstakil konular olmasına rağmen, ‘Bizim için bir mahsuru yok. Biz bunu ön fizibilite raporundan sonra hep beraber imzalayalım. Ön fizibilite için iznimizi verdik, bu güzergahtan geçebilirsiniz’ dedik. Çünkü koordinatları belli oldu ama ondan sonra zaman olarak herhalde her bir ülkenin de farklı işleri var, buna tam zaman ayıramadılar diye düşünüyorum” şeklinde konuştu. Türkiye'nin, Türk Akımı projesinden bağımsız Batı Hattı ile ilgili 31 Aralık 2014'te biten ve yeni bir fiyat müzakeresi ihtiyacı doğuran bir anlaşması olduğunu belirten Yıldız, proje ve fiyat müzakerelerinin müstakil konular olmasına rağmen Rusya'nın eş zamanlı ilerlemek istediğini aktardı. Yıldız, söz konusu projede doğalgazın şu anki indirimle sağlanacak fiyattan alınacağını ve projenin 2021 ve 2024 yılına kadar iki ayrı kontratı olduğunu söyledi.
SONUÇTA ANLAŞIRIZ
Yıldız, Türk Akımı projesi için talebin Rusya'dan geldiğini ve 13 Haziran'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Bakü'de gerçekleştirdiği toplantıda konuyla alakalı siyasi kararların teyit edildiğini hatırlattı. Projenin 265 kilometrelik kısmının Trakya'dan geçeceğine dikkati çeken Bakan Yıldız, şöyle devam etti: "265 kilometrelik kısmı Rusya Federasyonu, belli gecikmelerle veya gecikmeden daha ziyade biraz daha uzun süren belli bir tarihte verdiler ki bu, haziranı buldu. 10 Haziran'a kadar verilememiş bir koordinatın izni verilmez çünkü Türkiye'nin nereye izin vereceğini bilmesi lazım. Biz hükümetlerarası görüşmeyle alakalı taslakları karşılıklı verdik, her noktada mutabakat sağlamış değiliz ama anlaşırız sonuçta. Uluslararası hükümetler arası anlaşmanın ve evsahipliği anlaşmasının imzalanması lazım. Bunların Meclis'ten geçmesi lazım, açıkça söyleyeyim, Meclis'te şu anda bunlar gündeme gelmez ve geçmez çünkü Türkiye'nin hükümetini ister koalisyonla isterse erken seçimle mutlaka bulması lazım."