Rumların işi ‘tıraş’ olmazsa çok zor

Güncelleme Tarihi:

Rumların işi ‘tıraş’ olmazsa çok zor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2012 00:00

IMF, iflas bayrağı çekerek AB’den yardım isteyen Kıbrıslı Rumların bu haliyle kurtarılmasının imkansız olduğunu belirterek, “AB, Yunanistan’da son demişti ancak Rumların borçları da tıraş edilmezse, faizleri bile ödeyemezler. Böyle bir kurtarmaya biz yokuz” resti çekti.

Haberin Devamı

Rum borçlarının tıraşlanması, elinde Rum devlet ve banka tahvili bulunanların da ‘batması’ anlamına geliyor. IMF’nin Rum resti, Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Suddeutsche Zeitung gazetesinde yayınlandı ve anında Güney Kıbrıs’ta yankılandı. IMF, AB içinde batan ülkelerin kurtarılması için oluşturulan destek mekanizmasında, AB Komisyonu ve AB Merkez Bankası’yla üçlü oluşturuyor. AB’nin batık üyelerine kurtarma paketi hazırlayan bu üçlüye ‘Troyka’ adı veriliyor.

YUNANİSTAN’TAN KÖTÜLER

Suddeutsche Zeitung’a göre, IMF, müzakereleri son aşamasına gelen kurtarma paketine şiddetle karşı çıkarak, Rumların alacakları kredinin faizini bile ödeyemeyeceğini savunuyor. Bazı AB yetkilileri de IMF’ye tam destek vererek, Güney Kıbrıs’ın ekonomisinin, Yunanistan’dan daha kötü durumda olduğunu belirtiyor. Rumların kurtarılmasının nasıl olacağı konusu AB ülkelerini bölmüş durumda. Bir grup ülke, Yunanistan’ın borçları tıraş edilirken, bunun ilk ve son olacağı, sözüne sadık kalınmasını isterken; Almanya ve Hollanda, IMF’nin tıraş önerisine sıcak bakıyor ve Rumların kurtarılması sürecinde IMF’nin varlığının elzem olduğuna dikkat çekiyor. Yine Alman gazetesine göre, Rumları kurtarma sürecine girmek istemeyen IMF, “Madem bizim içinde olmamızda ısrar ediyorsunuz, o zaman Rumların dostu Rusya, IMF üzerinden 5 milyar
Euro versin. Bunun dışında IMF parasıyla böyle kurtarma olmaz” diyor.

Haberin Devamı

MERKEL KIBRIS’A GİDİYOR

AB’nin ekonomi patronu Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Halk Partisi Liderleri zirvesine katılmak üzere 11 Ocak’ta Güney Kıbrıs’a gidecek. Merkel toplantı vesilesiyle Rum lider Dimitris Hristofyas ve Şubat’taki seçimlerde yeni başkan seçilmesi beklenen anamuhalefet partisi lideri Nikos Anastasiadis’le kurtarma paketini görüşecek. Görüşmelere AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barraso da katılacak ve pakete son şekli verilecek.

Rus kara parası en büyük sorun

IMF başta olmak üzere AB yetkililerin Rumları kurtarma paketindeki en büyük tereddütleri Güney Kıbrıs’taki Rus kapa para trafiği. Der Spiegel dergisinin geçen ay yayınladığı Alman gizli servisi raporuna dikkat çeken Avrupalı uzmanlar, Rumların şeffaf olmayan bankacılık sistemi ve para hareketlerinin büyük sorun olduğu konusunda hem fikir.
İŞTE PARA TRAFİĞİ
Suddeutsche Zeitung gazetesi de kara para sistemini şöyle tarif etti: “Rumlar nereden geldiğine bakmadan yıllarca kara parayı davet etti. Ruslar da Rum kesimine büyük yatırım yaparak, kara paraları bankalar aracılığıyla transfer etti. Güney Kıbrıs’ta aklanan bu kirli sermaye, Rusya’ya yatırım olarak geri döndü. Rusya’ya aklanarak geri dönerken ise, ‘Rum yatırımı’ adı aldı. Bu nedenle, Rumlar, Rusya’ya yatırım yapan yabancı ülkeler içinde birinci sırada görülüyor.”

Haberin Devamı

S&P notunu düşürdü

ULUSLARARASI kredi derecelenderme Standard Poor’s (S&P) Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin kredi notunu ‘B’den ‘CCC+’ya düşürdü ve görünümünü negatif olarak açıkladı. Güney Kıbrıs’ın borçlarında temürrüde düşme riskinin arttığına dikkat çekilen S&P açıklamasında, başkanlık seçimlerinin Şubat 2013’te yapılmasının beklendiği ve Troyka ile Güney Kıbrıs arasında yardım paketi üzerinde tam bir uzlaşmanın henüz sağlanamadığı da belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!