Güncelleme Tarihi:
Ruanda Ticaret ve Sanayi Bakanı François Kanimba, Türk iş adamlarını ülkesinde tarım, imalat sanayi, enerji, altyapı ve turizm sektörlerine yatırım yapmaya davet etti.
Bakan Kanimba, Ruanda'daki yatırım olanaklarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Kanimba, Ruanda'nın güvenlik ve istikrarı yanında kaliteli yönetimiyle Türk yatırımcıların aradığı şartları karşılayan bir ülke olduğunu belirtti.
Türkiye ile Ruanda arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin sağlıklı ve geleceğinin parlak olduğunu vurgulayan Kanimba, Türkiye ile ticaret hacminin henüz istenilen seviyeye ulaşmadığını dile getirdi. Kanimba, özellikle tekstil ve imalat sanayinde yatırıma ihtiyaç duyduklarını bildirdi.
"EKONOMİK VE TİCARİ İLİŞKİLERİN GELECEĞİ PARLAK"
Kanimba, iki ülkenin karşılıklı büyükelçilik açtığını ve diplomatik ilişkilerin hızla geliştiğini anlatarak, geçen kasım ayında Türkiye Afrika İş ve Ekonomi Forumu'na katılmak üzere Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlattı.
Burada Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Ticaret ve Ekonomik İş Birliği Anlaşması imzaladıklarını belirten Kanimba, "Bu her iki ülkedeki iş adamlarını karşılıklı yatırım yapmaya teşvik etmek için dönüm noktası olan çok önemli bir anlaşmaydı. Dolayısıyla iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler sağlıklı ve geleceği parlak." dedi.
Türk iş adamlarının 6 yıl önce, kendisinin bakanlık makamına oturduğu dönemde Ruanda'ya gelerek yatırım fırsatlarını araştırdıklarına ancak yatırımların henüz istenilen hacme ulaşmadığına değinen Kanimba, "Yakın gelecekte Türk iş adamlarının ve yatırımcıların Ruanda'daki iş hacminin artmasını temenni ediyorum." dedi.
"İKİ ÜLKE ARASINDA BİRÇOK ALANDA YATIRIM FIRSATI VAR"
Kanimba, Ruanda ve Türkiye arasındaki yatırım fırsatlarına ilişkin de "İki ülke arasında birçok alanda yatırım fırsatı var. Türkleri tarım, imalat sanayi, enerji, altyapı ve turizm alanında yatırım yapmaya bekliyoruz." ifadesini kullandı.
Bakan Kanimba, yabancı ülkelere yatırım yapmak isteyenlerin bazı şartlar aradığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Yatırımcılar gittikleri ülkelerde bazı temel ilkelere bakıyor. Bunlardan biri ülkenin istikrarı. Ruanda'nın bu anlamda Afrika'nın en istikrarlı ülkelerinden biri olduğunu, güvenliğin ve yönetim kalitesinin üst düzeyde olduğunu söylememiz gerekiyor. Bütün bunlar sağlandıktan sonra yatırımlar iş adamalarının deneyim ve tercihlerine kalıyor."
TÜRKLER TEKSTİL YATIRIMI YAPABİLİR
Bakan Kanimba, Türkiye'nin tekstildeki başarısını bildiğini, kendisinin odaklandığı en önemli yatırımın imalat sanayi olduğunu ve bu alanda yatırım beklediklerini söyledi.
Ülkesinin tekstil ve deri başta olmak üzere imalat sanayinde yatırımcılara önemli teşvikler sunduğunu vurgulayan Kanimba, Türkiye'nin başlıca tekstil firmalarını ülkesinde şubeler açmaya davet etti.
Kanimba, Afrika'da bölgesel ticaret merkezi olma yolunda hızla ilerleyen Ruanda'nın konumuyla avantajlar barındırdığını ifade ederek, "Ruanda yüz ölçümü olarak küçük bir ülke ama Afrika'daki diğer ekonomik pazarlara uluşma anlamında büyük de bir ülke. Doğu Afrika ve kıta genelindeki ticaret örgütlerinin üyesiyiz. Komşu ülkelerle interaktif ekonomik ilişkilerimiz var. Haritaya baktığınız zaman Ruanda'nın konumunun ne kadar önemli olduğunu göreceksiniz." şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZ STRATEJİK VE ANAHTAR KONUMDA"
Ruanda'da üretilen ürünlerin kolaylıkla komşu ülkelere pazarlanabileceğine dikkati çeken Kanimba, yeni bir havalanı projesi üzerinde çalıştıklarını da bildirdi.
Bakan Kanimba, gelecek yıllarda büyük altyapı projelerini hayata gecireceklerini belirterek, "Şu anda bile ülkemizde yol, konut, köprü ve diğer altyapı alanlarında iş yapan Türk firmaları var. Umarım diğer Türk firmaları da Ruanda'nın gelişimini sağlayacak altyapı projelerinde etkili bir şekilde yerlerini alacak." dedi.
Ruandalı Bakan, ülkesinin bölgesinde ticaret ve iletişim merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Potansiyel olarak küresel fırsatlar arayan Türk firmalarını açık bir şekilde Ruanda'ya davet ediyoruz. Türkiye ile kuvvetli ve elverişli bir ortaklığımız söz konusu. Bu iş birliğini devam ettirmek istiyoruz. Çünkü Türkiye ile ilişkilerimiz bizim için oldukça stratejik ve anahtar konumunda."
"TÜRK EKONOMİSİ ÇOK HIZLI YÜKSELİYOR"
Türkiye ile ikili ticari ilişkilerin güçlü olduğuna da değinen Kanimba, "Bu ikili ilişkiler son dönemde başladı. 1994 Tutsiler'e karşı yapılan soykırım öncesinde Türkiye ile ülkemiz arasında ekonomik hiçbir faaliyet yoktu. Ticari ilişkilerimiz 6-7 yıl önce başladı ve henüz çok yeni." dedi.
Kanimba, "Biz Ruandalılar olarak Türkiye'yi en önemli yeni stratejik ortaklarımızdan biri olarak görüyoruz. Türk ekonomisi çok hızlı yükseliyor. Türkiye'nin iş ağını küresel olarak genişletmek için bir planı var. Afrika da bu planın önemli parçası." ifadelerini kullandı.