A.A.
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2007 15:42
7'inci Telekomünikasyon Arenası'nda açılışında konuşulacağı duyurulan RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın, protokol karşılaması yapılmadığı için toplantıyı terk ettiği iddia edildi.
Toplantıyı organize eden yetkililerin ise Akman'ın, çok erken saatlerde salona gelmesi nedeniyle karşılama konusunda sorun yaşanmış olabileceğini aktardıkları öğrenildi.
Telekomünikasyon Arenası'nda konuşan Superonline Genel Müdürü Savaş Ünsal, Türk Telekom özelleştirmesini takip eden süreçte beklentilerinin çok yüksek olduğunu, beklentilerin karşılanıp karşılanmadığı konusunda kafalarda soru işaretleri bulunduğunu söyledi. Ünsal, kablosuz geniş bantta müşterilerin artık daha fazla şey istediğini, burada Wimax teknolojisinin ön plana çıktığını, 4G'nin Türkiye'de Wimax olması gerektiğini düşündüklerini belirtti.
Son kullanıcının bu servisten faydalanması için yeni cihazlar gerektiğini belirten Ünsal, “Türkiye'de 100 milyon cep telefonu var. Son kullanıcı cihazlarının Türkiye'ye gelmesi zaman alacaktır ama kullanıcı bunu sizden talep edecektir. 15 yıl önce mobil cihazlarımız vardı, kimisi arabasında takoz olarak kullanırken kimimiz savunma silahı olarak kullanırdı. Ama bunlar yerlerini çok daha ufak telefonlara bıraktılar. Wimax böyle bir teknoloji. Türkiye olarak bizim buna bakmamız lazım. Wimax'a geçmek ve daha geniş alanı kapsamak daha yararlı olabilir” dedi.
“10-0 YENİK BAŞLAYACAĞIZ”Ukrayna'da 1 milyon dolara verilen lisansın Türkiye'de 10 milyon
dolar olacağını belirten Ünsal, “Biz başlarken zaten 10-0 yenik başlayacağız, bu bizi zorlayacak” diye konuştu. Ünsal, Türkiye 2010 yılında bilgi teknolojisi üreten toplum olmak istiyorsa, kablosuz geniş bantın Türkiye için zaruri olduğunu vurguladı. Artık sabit telefon numaralarının da başka illere taşınması gerektiğini ifade eden Ünsal, salondaki katılımcıların soruları üzerine de Wimax'ın şu anda GSM'e rakip olmadığını, onların da kendilerini rakip olarak görmemesi gerektiğini söyledi.
“GENİŞ BANT GÜNDEMİMİZDE”Telekomünikasyon Kurumu Lisans ve Sözleşmeler Daire Başkanı Müminhan Bilgin de merkezi veri tabanı tesisinden sonra mobil numara taşınabilirliği, bundan 6 ay sonra da sabit numara taşınabilirliğini tesis etmiş olacaklarını belirtti.
Sanal mobil operatörlüğü işletmeciliği ile ilgili vergi mevzuatı ve hazine payı hususunda kanuni düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Bilgin, bu konudaki lisanslama sürecinin de Hazine ile ortak yürüttükleri çalışmadan sonra tamamlanacağını bildirdi.
Geniş bant teknolojilerinin gündemlerinde yer aldığını, 3G ile ilgili de ihale hazırlıkları olduğunu, bunun şartname çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Bilgin, “2 ay içinde Resmi Gazete'de ilanı ile berabar kamuoyu önüne çıkacağız ve süreçte ikinci aşamayı gerçekleştirmiş olacağız” dedi.
“ÖNÜMÜZDE BÜYÜK BİR PAZAR VAR”Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan da dünya mobil pazarında 1997-2206 yılları arasında yüzde 8'lik bir büyüme gerçekleştiğini, bu pazarda önümüzdeki 4 yıl içinde yüzde 43'lük bir büyüme beklendiğini söyledi. Bu sürede Türkiye'deki pazar büyümesini yüzde 47 olarak öngören Türktan, gelirlerde ise 2,5 kattan fazla artış olacağı görüşünü dile getirdi.
Türktan, “Yani önümüzde büyük bir pazar var. 4 yıl sonra da şu an dünya sıralamasında 12'inci durumda bulunan Türkiye, hat sayısı bakımından İngiltere'yi yakalayacak” dedi. Türkiye'de mobil pazardaki vergi ve lisans fiyatlarının yüksekliğine değinen Türktan, vergi, lisans ve alt yapının ucuza mal olması durumunda müşteriye daha kaliteli hizmetin, daha ucuz götürülebileceği görüşünü aktardı. Türktan, 3G konusunda, dünyada iki başlıktan birisinin “televizyonların reklam modeline uygulayalım ki kullanıcılar bedava görüntüyü kullanabilsin” olduğunu belirterek, Türkiye seviyesindeki ülkelerin 3G'yi kullanma farklılığına dikkat çekti. Türktan, bu nedenle Türkiye'nin bu konuda rekabete hazır olması gerektiğini dile getirdi. Soruları yanıtlayan Cüneyt Türktan, Wimax teknolojisinin iş modeli konusunda tereddütleri olduğunu belirtti. 3G ile ilgili 4 lisans verileceğini belirten Türktan, “Biz şirket olarak 3G'ye hazırız” dedi.
KARŞILAMA KRİZİBu arada, Telekomünikasyon Arenası'nın açılışında bir konuşma yapması beklenen RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın, protokol karşılaması yapılmadığı için toplantıyı terk ettiği ileri sürüldü. Toplantıyı organize eden yetkililerin ise Akman'ın, çok erken saatlerde salona gelmesi nedeniyle karşılama konusunda sorun yaşanmış olabileceğini aktardıkları öğrenildi.