Güncelleme Tarihi:
Rolls Royce’un, Türkiye’de tasarlanan "Özgün Helikopter Projesi"nde motor ortaklığı olduğunu belirten Regis, "Önümüzdeki en büyük proje ise Türkiye’nin tasarlayacağı TFX olarak adlandırılan Milli Savaş Uçağı Projesi. Bu ihaleye EJ200 motorunu öneriyoruz. EJ200’ün seçilmesi durumunda teknoloji transferinden, satış haklarına kadar çok önemli bir teklif paketiyle geliyoruz" diye konuştu.
"MOTOR TEKNOLOJİLERİ YÜKSEK ÜRETİM DÜZEYİ GEREKTİRİYOR"
Havacılıkta ortak üretim için ciddi bir çaba harcandığının altını çizen Regis, "Uçak motorlarında inanılmaz yüksek bir teknoloji kullanılıyor. Amacımız bilgi transferi ile Türkiye’de sayıları hızla artan imalatçıların bu pazardaki paylarını artırmak" dedi.
Havacılığın askeri projelerin yanı sıra sivil pazarda da çok hızlı büyüdüğüne dikkat çeken Regis, şöyle konuştu:
"Türk Hava Yolları’nın önümüzdeki yıl geniş gövdeli uçak ihalesi var. Alternatiflerden Boeing 787, Airbus A350 ve A330neo için Rolls Royce motorlarını öneriyoruz. Geniş gövdede alınacak toplam motor sayısının 100’ü geçmesi durumunda THY Teknik ile ortak bir bakım merkezi için masaya oturabiliriz. THY Teknik ile ayrıca motor komponent bakımlarıyla ilgili görüşmelerimiz var. Sivil havacılık pazarı çok hızlı gelişiyor."
NÜKLEER ENERJİ İHALESİNE GİRİYOR
Sinop’ta yapımı planlanan nükleer santralin dizel motorları için açılacak ihaleyle de ilgilenen Rolls Royce, bu konuda ortağı olduğu MTU’nun Türkiye koluyla teklif vermeye hazırlanıyor. MTU Türkiye CEO’su Ekrem Kuraloğlu’nun verdiği bilgiye göre 25 yıldır faaliyet gösteren şirket, 190 çalışanı ile ağırlıklı olarak gemi güç sistemleri konusunda çalışmalar yapıyor. MTU, yerli tank projesi ALTAY’ın test modelleri için de motor sağlıyor.
ROLLS ROYCE GELİŞMİŞ ÜRETİM VE TEKNOLOJİ MERKEZİ KURUYOR
Rolls Royce’un dünyadaki sekizincisini kuracağı Gelişmiş Üretim ve Teknoloji Merkezi (AMTC) ile ortaklığın farklı bir boyuta gideceğine dikkat çeken Patrick Regis, "Burası Türkiye’nin bir merkezi olacak. Milli Savunma, Enerji, Bilim ve Teknoloji bakanlıkları, TÜBİTAK, üniversiteler tarafından desteklenen AMTC, teknoloji geliştirecek ve üretim öncesindeki aşamalara destek verecek. Türkiye’nin sadece havacılık veya enerji değil, bir çok alanda iddialı projeleri var. Teknoloji, ar-ge bu tür merkezlerden çıkacak" dedi.
Halen faaliyetteki 7 merkezin 5’i İngiltere’de, biri ABD’de ve son merkez ise Singapur’da açıldı. Özel-kamu ortaklığı ile hayata geçirilen AMTC’lere üniversiteler araştırma, sektörel şirketler de maddi destek sağlıyor. Seçilen projeler desteklenerek teknoloji geliştiriliyor. Devlet ise arazi ve bina desteği sunuyor.
Sonuncusu 2014’te Singapur’da açılan AMTC’yi 29 şirket desteklerken, 50’ye yakın proje üzerinde 85 kişilik Ar-Ge ekibi çalışıyor. Türkiye’deki merkez 2016 bütçesine girdi. İstanbul veya Ankara’da inşa edilecek şirket temel atılmasından 18 ay sonra faaliyetlerine başlayacak.