Güncelleme Tarihi:
İngiliz uçak motoru üreticisi Rolls Royce, Türkiye’de yatırım imkanlarını araştırmaya başladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Rolls Royce’un özellikle Ar-Ge alanında üniversitelerle işbirliği yapmak istediğini söyledi. Londra’da iş dünyasıyla temaslarda bulunan Bakan Ergün, Oxford gibi köklü üniversitelerle Türk sanayicilerinin işbirliği için anlaşma imzalanacağını açıkladı. İngiltere’nin Türkiye’nin en önemli ticari partnerleri arasında olduğunu söyleyen Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:
TÜRKİYE’Yİ ÖNEMSİYORUZ
“Türkiye ekonomik operasyonların pahalı hale geldiği bir ülke. Mesela eskiden 1 milyar dolarla büyük operasyon yapılırdı. Bugün 50-100 milyar dolarlık operasyona girmeniz lazım ama siz de kaybedebilirsiniz. Böyle düşünenler büyük yanlış yapmış. Londra’daki görüşmelerim sırasında Rolls Royce’un Ar-Ge Direktörü Ric Parker ile bir araya geldik. Rolls Royce, Türkiye’deki yatırım imkanlarını araştırıyor. Özellikle üniversitelerle işbirliği yapmak istiyorlar. Parker, görüşmede ‘Türkiye’yi çok önemsiyoruz. Yatırım imkânlarını büyük dikkatle takip ediyoruz. Ar-Ge konusunda Türkiye’deki üniversitelerle ortak projeler yapabiliriz.” Türkiye’de reel faizin sıfıra yaklaştığını da hatırlatan Ergün, bundan sonra terlemeden para kazanılmayacağını söyledi. Ergün, “Bir kısım çevreler bu tür olaylar faiz oranlarının 1-2 puan yükselmesinden çok önemli kazançlar elde edeceğini düşünebilir. Bu yolla olayları speküle edebilirler. Etmişler midir, etmişlerdir. Borsada ve piyasada spekülasyon yapan var. Bu süreçte ‘bu olaylar hükümeti götürecek’ diye düşünmüş olabilirler. Gerçekten safça düşünmüşler” dedi.
Panik havası yok
İngiltere’deki iş dünyası, siyaset ve akademik dünyanın olayları daha rasyonel gördüğünü belirten Ergün, şöyle konuştu: “Panik havası içinde değiller. BBC farklı haber verse de o haberlerle buradaki yöneticiler, işadamlarında böyle bir intiba yok. Taksim eylemlerinde yapılan müdahale şiddet gruplarına yöneliktir. Taşlı, molotoflu eylemlere dünyanın hiçbir yerinde rıza gösterilmez. Türkiye’deki müdahaleleri demokratik gösterilere yapılan müdahale gibi yansıtmak büyük haksızlıktır.”
Uluslarası iletişimi yapamadık
GEZİ Parkı’nda en başta bu konuyu demokratik şekilde protesto edenlere istismar kaygısıyla yapılan ilk müdahalenin yanlış olduğunu belirten Nihat Ergün, “Ancak yargı zaten durdurma vermişti. Yargı kararının beğeniriz ya da beğenmeyiz sonunda uyarız. ‘Mahkeme kararlarına uymayacağız’ diyen olmadı. Buna rağmen polisin müdahalesinde aşırılık varsa o da soruşturulmalıdır” dedi. Yurtdışında bile insanların dezenformasyonla ‘neden alkolü yasakladınız’ diye sorduğunu ifade eden Ergün şunları söyledi: “Alkolle ilgili dünyanın her yerinde olan bizde yeni başladı, hatta gerisindeyiz. Bizde alkollü olarak araba kullandığı tespit edilen cinayete teşebbüsten yargılanmıyor. ABD’de Bush’un kızlarından biri 21 yaşından küçük olduğu için barda tespit edildi ve kamu hizmeti cezası aldı. Biz 18’den 21’e çıkarıp ABD gibi yapsak kıyamet kopar. Türkiye uluslararası alanda sağlam PR yapmadı. Çok küçük örgütlü grupların Türkiye aleyhinde bu çalışmaları rahat yaptıklarını ama uluslararası alanda kendimizi anlatamadığımızı görüyoruz.”