Güncelleme Tarihi:
G20’nin iş dünyası ayağı B20’nin bu yılki ev sahibi TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun önceki gün verdiği resepsiyon ve iki gün süren toplantılar boyunca neler konuşuldu? İşte B20’de öne çıkanlar....
LAGARDE’IN LÜKS ÇANTASI
IMF Başkanı Christine Lagarde’ın katıldığı oturumda, ayağının yanına koyduğu Hermes’in meşhur Birkin modeli çantası dikkat çekti. Fransa’nın önde gelen lüks markalarından biri olan Hermes çantaların fiyatları 10 bin dolardan, 100 bin dolara kadar çıkabiliyor. Lagarde’ın Hermes ve Chanel markalı pahalı kıyafetleri zaman zaman Fransa’da tartışma konusu oluyor.
MİLYAR DOLARLIK MASA
B20’nin önceki gece düzenlenen Gala yemeği, Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Muhtar Kent ile BBVA’nın Başkanı ve CEO’su Francisco Gonzales’in yanısıra telekom devi Bharti Enterprises’ın Kurucusu Sunil Bharti Mittal gibi isimleri aynı masada buluşturdu. Bu da gece boyunca “Acaba bu masa kaç milyar dolar ediyor?” muhabbetlerini beraberinde getirdi. İş dünyası ve sivil toplum temsilcilerinin gözleri, dünya ticaretinde önemli yeri bulunan bu dev şirketlerin yöneticilerinin üzerindeydi. Ve tabii Ali Koç, Ferit Şahenk, Güler Sabancı gibi isimlerin de yer aldığı yemekte, “Bu odanın tamamı birkaç yüz milyar dolar ediyor” şeklindeki espriler de eksik olmadı.
MÜTEVAZİ ŞİMŞEK
Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın konuşmasıyla başlayan Gala Yemeği’nin ortalarına doğru Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de sürpriz yaparak, katılım sağladı. Şimşek, son anda gelmeye karar verdiği için bir numaralı protokol masasında kısa süreli bir telaş yaşandı. Ancak her zaman alçak gönüllü tavırlarıyla tanınan Maliye Bakanı, TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete’nin de bulunduğu başka bir protokol masasında oturdu.
PATRONLARIN YER YARIŞI
B-20 Konferansı güvenli bölgede yer alan Titanic Hotel’de düzenlenirken, B20 Gala Yemeği ise bu bölgenin dışındaki Voyage Hotel’deydi. Konferans bitiminde ağırlıkla iş dünyası temsilcilerinin oluşturduğu kalabalık grubu ring otobüsleri Gala Yemeğine götürmek üzere bekliyordu. Ancak kapının önünde oluşan kalabalık, ardı ardına sıralı otobüslerde yer bulabilmek için adeta birbiriyle yarıştı. Otobüslerde boş yer arayan patronlar da yer kapma telaşına düştü. Otobüslerin arkasından koşanlar dahi oldu.
TRAFİK SIKIŞTI
Yaya olarak bir otelden bir otele geçişin yasak olduğu Belek bölgesinde, katılımcılar toplantılara ring seferleri ile taşınıyorlar. Düne kadar nispeten rahat olan seferler, dün liderlerin de artık Antalya’ya gelmesiyle aniden doldu. Boş otobüs bulmak zorlaşırken, oteller arasındaki yollarda da trafik arttı. Kimi zaman birkaç ring otobüsü artarda bekletilerek, protokol geçişleri sağlandı. Ring seferi şoförleri ise bu yoğun trafikten hayli bunaldı.
KARADAKİ TITANIC
Zaman zaman iş dünyası temsilcileri arasında ciddi diyalogların yanı sıra karşılıklı espriler de yapıldı. Örneğin, B20 oturumlarının yapıldığı Titanic Hotel’e doğru yola çıkarken, Türk işadamlarından biri, yabancı bir işadamına “Titanic’e gidiyoruz ama denizde yüzen değil, bizim Titanic karada” dedi. Bu diyalog işadamları arasında dalga dalga yayıldı.
HAVA GÜZEL AMA...
G20 Zirvesi’nin gerçekleştiği Belek’te hava yazı aratmıyor. Gündüzleri 25 dereceyi bulan sıcak havalarda, kumsallar da oldukça cazip gözüküyor. Buna rağmen toplantılardaki yoğunluk dikkat çekti. İş dünyası hemen hemen tüm oturumlara ilgi gösterirken, “Hava böyle güzel olmasına rağmen tüm toplantılara katılım yüksek. Ben açıkçası bazı iş insanları hava da güzel, otelinde kalır, dinlenir diye düşünüyordum” yorumları yapıldı.
ÇİN’DE BULUŞUR MUYUZ?
Bir sonraki G20 Dönem Başkanlığı’nı Çin Türkiye’den devralıyor. Bu nedenle Zirveye yurtdışından en yüksek katılımın Çin’den olduğu söylenebilir. Zirveyi takip eden yaklaşık 500 Çinli gazetecinin olduğu belirtilirken, Çinli işadamlarının sayısı da oldukça yüksek. Türk işadamları ise Çin’de yapılacak bir sonraki B20 Zirvesi için kendi aralarında “Artık Çin’de buluşur muyuz?” diye konuşuyorlardı.
OBAMA HAYAL KIRIKLIĞI
Türk işadamlarından B20 Zirvesi için Antalya’ya gelen ve ilk kez bir G20 zirvesine katılanların sayısı oldukça fazlaydı. Aynı anda birçok otelde, pek çok etkinliğin olduğu Zirvenin yoğunluğu ilk kez G20’ye katılanların başını döndürdü. Bazı işadamları, “Programları takip etmekte zorlanıyoruz, nerede ne var yakalamak zor” diye yoğunluğa vurgu yaparken, bazıları da liderleri göremeyeceklerini duyunca hayal kırıklığına uğradı. Çünkü G20 zirvesi boyunca ülke liderlerinin kaldığı otele kendi belirledikleri heyetler dışında hiç bir katılımcı giremiyor. Katılımcıların en çok merak ettiği liderlerin başında ise elbette ABD Başkanı Obama geliyor. Obama’yı takip eden lider ise Kanada Başbakanı Justin Trudeau oldu. Bunun dışında iş dünyasından en çok ilgi gören lider ise IMF Başkanı Christine Lagarde idi.
YOĞUN GÜVENLİK İKİYE BÖLDÜ
Antalya’ya sefer yapan uçakların kalktığı havaalanlarından başlayan yüksek güvenlik uygulamaları, Antalya, Belek ve özellikle zirvenin yapıldığı kırmızı bölgede doruk noktasında. Paris saldırısının ardından daha da sıkılaştığını gözlemlediğimiz aşırı güvenlik önlemleri hemen her katılımcının da gündemindeydi. Bu yüksek güvenlik işadamlarını ise ikiye böldü. Kimi, ‘Bu kadar dünya lideri burada, elbette güvenlik böyle olacak” derken, kimi de “Bu kadar da olmaz kardeşim, akredite olmuş kişiler bu kadar tekrar tekrar kontrol edilmez ki” yorumunu yaptı.
BABACAN’DAN SÜRPRİZ
Geçtiğimiz Salı gününden bu yana yoğun bir şekilde programların devam ettiği G20’nin iki günlük Liderler Zirvesi’ne bu işte oldukça fazla emeği olan Ali Babacan’ın katılıp katılmayacağı merak ediliyordu. B20 Zirvesi’ne katılmayan Babacan, dün öğleden sonra sürpriz bir şekilde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderlere vereceği resepsiyona katılmak üzere Antalya’ya geldi.
TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR
Söz alan her katılımcının Türkiye’nin dönem başkanlığını özellikle çok başarılı bulduğunu ve organizasyonun da mükemmel olduğunu söylemesi dikkat çekti. Konuşmacıların çoğu sözlerine Paris saldırısından duyduğu üzüntüyü paylaşarak başlarken, ardından Türkiye’ye teşekkür etti. En çok teşekkür edenler arasında ise dönem başkanlığını devralan Çinliler vardı.