Demet CENGİZ BİLGİN
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2006 00:00
Gebze’deki fabrikasını Sandoz’a satma kararı, Türkiye pazarından çekildiği şeklinde değerlendirilen İsviçreli ilaç şirketi Roche’un Türkiye Genel Müdürü George Hadjiev, "Türkiye pazarından vazgeçmedik. 50 yıldır pazarda varız. Olmaya devam edeceğiz. Fabrika Roche’un global stratejisi gereği satıldı. Türkiye’de Ar-Ge faaliyetleri için adım attık" dedi.
GEBZE’deki fabrikasını, Sandoz’a satma kararı Türkiye pazarından çekildiği şeklinde değerlendirilen İsviçreli ilaç şirketi Roche’un Türkiye Genel Müdürü George Hadjiev, "Türkiye pazarından vazgeçmedik. 50 yıldır pazarda varız. Olmaya da devam edeceğiz" dedi. SSK’ya fahiş fiyattan ilaç satmakla suçlanan ve davaları süren Roche’un Türkiye’deki fabrikasını Novartis’in jenerik ilaç şirketi Sandoz’a satma kararını değerlendiren Hadjiev, "Fabrika Roche’un global stratejisi gereği satıldı. Roche, 2004 yılında reçetesiz ürünler (OTC) birimini Bayer’e satarak bu alandan çekilmeye başladı. Gebze’deki fabrika OTC alanında üretim yapıyordu. Bu nedenle İsviçre’deki merkezimiz satışı gerçekleştirdi" diye konuştu.
DEVAM EDİYORUZ: Hadjiev, satış kararında Roche hakkında daha önce yapılmış iddiaların etkili olmadığını savunarak, "Satış, İsviçre merkez yönetiminin kararı. Bir çok şirket Gebze fabrikası ile ilgilendi ve tesisin geleceği için Sandoz’a satılmasına karar verildi" dedi. Hadjiev, "Türkiye pazarında pes ettiler" iddialarını şöyle değerlendirdi: "Hayır, kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil. Roche 50 senede olduğu gibi, gelecekte de Türk tıbbına hizmet etmeye devam edecek. Kurumumuzun bu kararı tüm dünyada uygulanan stratejik transformasyon planının bir parçası. Roche’un Türkiye’deki varlığı konusunda herhangi bir değişiklik yok."
GÜVENSİZLİK DEĞİL: Hadjiev, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal durumuna Roche’un inancının tam olduğu belirterek, fabrikanın bir yıl önce 85 milyon dolarlık yatırımın ardından açıldığını hatırlattı. 72 bin metrekare büyüklüğündeki Gebze fabrikasında 18 kalem ürün üretiliyor. Toplam üretim kapasitesi 61 milyon kutu olan fabrika Roche’un en büyük tablet üretim tesislerinden biriydi. Temmuz 2005’te açılan fabrikada 210 çalışan bulunuyor. Satışla birlikte Roche’un Türkiye’deki çalışan sayısı 700’e gerileyecek.
TOPLAMDAKİ PAYI DÜŞÜK: Daha çok kontrat bazında üçüncü partilere (fason) üretim yapan fabrikanın satışının ardından Roche’un Türkiye’de hiç üretimi kalmayor. Hadjiev, Roche’un Türkiye’de pazarladığı ürünler arasında, söz konusu fabrikada üretilen reçetesiz ilaçların oranının çok düşük olduğuna dikkat çekerek, satışın ardından Roche’un, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de diğer alanlardaki çalışmalarını artıracağını kaydetti.
Ar-Ge’ye 5 milyar dolar
110 yıl önce kurulan Roche, 150 ülkede bulunuyor. 70 bin çalışanı bulunan şirket, ilaç ve tanı olmak üzere iki alanda faaliyet gösteriyor. 2005 cirosu 35.5 milyar İsviçre Frankı (29.6 milyar dolar) ve Ar-Ge’ye ayırdığı bütçe 5.7 milyar İsviçre Frankı (4.8 milyar dolar). Şirketin ABD, Almanya, İsviçre ve Japonla başta toplam 7 Ar-Ge merkezinde 9 bin çalışanı var. Roche 1958’den bu yana Türkiye’de bulunuyor.
Türkiye’de geliştirme için ilk adımı attık TÜRKİYE’de araştırma merkezi kurup, kurmamaları yönündeki sorumuzu George Hadjiev şöyle yanıtladı: "Araştırma çalışmalarını yürüttüğümüz birimlerimiz, bizim uzun soluklu stratejik planlarımızın en temel taşlarından birini oluşturuyor. Böyle bir yatırımın hayata geçirilmesi için birçok şartın gerçekleşmesi gerekiyor. Bu bağlamda Türkiye’yi çok yakından takip ediyoruz ve durum değerlendirmesi yapıyoruz. Ayrıca klinik çalışmalar programı şirketin bugün ve gelecekte Türkiye’ye yapacağı en büyük yatırım olacak. Bu yönde çalışmalara start verdik. Tıp otoritelerinin desteği ile potansiyel araştırmacıların eğitimine başladık. Böylece, geliştirme faaliyetlerinin Türkiye’ye getirilmesi için ilk adımı atmış olduk. Geliştirme çalışması yapacak elemanların yetiştirilmesi için genel merkezimizden destek alıyoruz."